Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dovidka.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Входження українських земель до складу Угорщини,Молдавії та Московської держави.

Скориставшись усобицями, які розпочались у Київській Русі після смерті Володимира Великого, угорський король Іштван І захопив південну частину Закарпаття, а його син отримав титул «князя русинів» (30-ті рр. ХІ ст.). В ХІІ ст. Угорщина захопила усю територію Закарпаття. В 1280 – 1320 рр. східна частина Закарпаття була відвойована Галицько-Волинським князівством. Територія яка належала Угорщині була поділена між сімома комітетам. Протягом ХІІІ – ХV ст. йде процес закріпачення українського населення і позбавлення його будь-яких політичних прав. В 1526 році внаслідок поразки Угорщини під Мохачем, вона припиняє своє існування як держава. Східна частина Закарпаття відходить до Трансильванського князівства, а західна - стає володінням австрійських Габсбургів.

До складу Молдавського князівства відійшли землі Буковини. На початку ХІV ст., Буковина втрачає зв’язки з іншими галицькими землями, після навали монголо-татар тут виникає окрема Шипитська земля (в основному збігається з сучасною Чернівецькою областю), що визнавала залежність від Золотої Орди. У 40-50 - ті роки ХІV ст. Шипитські землі знаходяться у складі Угорського королівства. В 1359 році новоутворене Молдавське князівство майже одразу підпорядковує ці землі, але зберігає їх автономію у складі князівства. У середині ХV ст. Шипитська земля втрачає свою автономію. Її території було поділено на Чернівецьку і Хотинську волості, а відтак зникла і її назва. В 1514 році Молдавське князівство потрапило у васальну залежність від Османської імперії. На території Буковини була створена турецька військово-адміністративна одиниця Хотинська рая.

Наприкінці ХV ст.стає впливовою на світовій політичній арені Московська держава. Вона вступає в боротьбу з Литвою за українські землі.

Московсько –литовські війни:

1487 – 1494 рр. – війна була спричинена масовим переходом верхівських князів зі своїми вотчинами до московського царя Івана ІІІ. Завершилася перемогою Москви. За умовами миру 1494 р. великий князь литовський Олександр визнав перхід до Москви верхівських князів.

1500 – 1503 рр. – до московського царя перейшли стародубський, новгород – сіверський та чернігівський князі, які були незадоволені політикою окатоличення. Завершилася перемогою Москви та підписанням мирного договору, який закріпив Чернігово – Сіверські землі за Москвою.

1512 – 1514 рр. – московський князь Василій ІІІ, розпочав війну , щоб оволодіти східною частиною Смоленської землі. 1 серпня 1514 р. Василій ІІІ заволодів Смоленськом. У вересні під Оршею литовці завдали поразки московським військам, але Смоленськ не змогли повернути.

1517 - 1522 рр. – війну розпочала литовська армія , очолювана Костянтином Острозьким. Закінчилася перемир’ям 1522 р. за яким Литва визнала перехід Смоленська під зверхність московського князя.

1534 1537 рр. – розпочата польським королем і великим князем литовським Сигізмундом, який прагнув повернути . Литва не змогла здобути перемогу.втрачені землі

Дежавна приналежність українських земель на середину ХVІ ст.

Держава

Які українські землі належали

Велике князівство Литовське

Волинь, Підляшшя, Київщина, Східне Поділля

Польське королівство

Галиччина, Західне Поділля, Холмщина

Московське царство

Чернігово-Сіверщина

Молдавське князівство

(васал Османської імперії)

Буковина

Трансільванське князівство

Східне Закарпаття

Володіння австрійських Габсбургів

Західне Закарпаття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]