Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Романюк О.І. Міжнародне економічне право 2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
679.42 Кб
Скачать
  1. Міжнародно-правове регулювання іноземних інвестицій

Важливе значення в регулюванні міжнародних інвестиційних відносин, як зазначалося, належить багатостороннім міжнародним угодам.

Однією з них є Вашингтонська конвенція про порядок розв’язання інвестиційних спорів між державами та іноземними особами укладена 18 березня 1965 року під егідою Міжнародного банку з реконструкції та розвитку (МБРР). Вона взяла до уваги велике значення прямих іноземних інвестицій для економічного розвитку держав та потребу у примиренні інвестиційних спорів, що можуть виникати між державою та особами інших договірних держав. Її підписали 46 держав-членів Міжнародного банку з реконструкції та розвитку (МБРР). Нині учасниками конвенції є понад 160 держав. Конвенція набрала чинності 14 жовтня 1966 року.

У штаб-квартирі Міжнародного банку з реконструкції та розвитку (МБРР) створюється Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів. Він мав розв’язувати спори за допомогою примирення та арбітражу. Має у своєму складі посередників та арбітрів, а також Адміністративну раду та Секретаріат. Кожна країна-учасниця має право призначити чотирьох посередників і чотирьох арбітрів. Голова Адміністративної ради має право призначити по 10 арбітрів та посередників. Центр має повну міжнародно-правову правосуб’єктність, володіє всіма видами імунітету. Спори між державою та іноземною особою передаються за їх письмовою згодою на вирішення Центру. Сторони, що досягли такої згоди, не мають права відмовитися від неї в односторонньому прядку. Держави-учасниці не мають права використовувати засоби дипломатичного захисту чи звертатися з позовами міжнародно-правового порядку.

Будь-яка договірна держава або особа будь-якої договірної держави для розв’язання інвестиційних спорів може обрати арбітражну процедуру, звернувшись з письмовою заявою до Генерального секретаря Центру. Він посилає копію іншій стороні.

Арбітраж розглядає спір згідно з нормами права, відповідно до угоди сторін. Якщо угода сторін відсутня, то застосовується право договірної сторони, яка є стороною спору, а також норми міжнародного права, які можна застосовувати. Арбітражу не надано прав виносити невизначені рішення (рішення non liquet) , посилаючись на відсутність чи неясність правових норм. Арбітраж має право виносити рішення, спираючись на справедливість та добру совість (ex sequo et bono), якщо сторони спору домовляться про це.

Рішення приймається більшістю голосів арбітрів. Воно має бути сформульоване письмово та підписане арбітрами, які за нього голосували.

Рішення виноситься щодо кожного з питань, які були предметом арбітражного розгляду, мають бути вмотивованими, тобто містити підстави. Арбітр має право подати заяву про свою незгоду з прийнятим рішенням, а також свою особисту думку щодо рішення, незалежно від того, збігається вона з рішенням чи ні. Центр не має права публікувати прийняті рішення без згоди на це сторін спору.

Рішення вважається прийнятим у день надіслання його засвідчених копій сторонам. За заявою однієї з сторін, протягом 40 днів після прийняття рішення, арбітраж має право, попередньо повідомивши іншу сторону, прийняти додаткове рішення, яке не було включене у раніше схвалене рішення., а також зобов’язати виправити арифметичні, текстові та інші помилки. Додаткове рішення вважається частиною арбітражного рішення і повідомляється сторонам таким же чином, як і основне.

Якщо між сторонами виникає спір щодо захисту і предмету арбітражного рішення, то кожна з них має право вимагати письмове тлумачення. Заява про це подається Генеральному секретареві Центру. Якщо це можливо, то тлумачення надає той арбітраж, який схвалив рішення. Якщо ж ні, то утворюється арбітраж у новому складі. Арбітражу надано право призупиняти виконання основного рішення до схвалення додаткового рішення.

Кожна з сторін спору має право вимагати скасування арбітражного рішення. Стаття 52 Конвенції встановлює підстави для такого скасування:

  • арбітраж було створено неналежним чином;

  • арбітраж суттєво ухилявся від процедури;

  • відсутність належного обґрунтування схваленого арбітражного рішення.

Рішення арбітражу є для сторін обов’язковим. Воно не може бути оскаржене в апеляційному чи іншому порядку.

Кожна з сторін зобов’язується підкоритися і виконати дії, що відповідають арбітражному рішенню. Виняток допускається лише щодо випадків, коли виконання арбітражного рішення призупиняється відповідно до положення конвенції.

Договірні держави визнають арбітражне рішення як обов’язкове і забезпечують виконання грошових зобов’язань в межах своїх територій таким же чином, якби це було остаточне рішення судового органу цієї держави.

Сторона, яка зацікавлена у виконанні арбітражного рішення на території договірної держави, мусить подати відповідному судовому чи іншому органу копію арбітражного рішення, засвідчену Генеральним секретарем. Виконання арбітражного рішення здійснюється відповідно до процесуального права держави, де виконується рішення.

Конвенція передбачає процедуру зміщення та відводу посередників або арбітрів. Статті 62 та 63 стосуються місця розгляду спору. Спори між договірними державами щодо тлумачення або застосування даної Конвенції можуть передаватися на розгляд Міжнародного суду ООН. У такому випадку одна з сторін подає відповідну заяву. Держави мають право домовитися і про інші способи розв’язання цього виду спору.

Сеульська конвенція про заснування Багатостороннього агентства з гарантій інвестицій, укладена у вересні 1985 р., також виступає красномовним прикладом багатосторонніх міжнародних угод, що відіграють важливе роль в регулюванні міжнародних інвестиційних відносин.

Конвенція набула чинності 12 квітня 1988 року. Спрямована на нейтралізацію ризиків некомерційного характеру, сприяння потоку іноземних інвестицій. Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій покликане доповнити національні та регіональні програми гарантій інвестицій, а також діяльність страхових компаній, що надають гарантії від некомерційного ризику.

У статті 2 «Мета і завдання Агентства» Сеульської конвенції йдеться: «Завдання Агентства – стимулювати потік інвестицій у виробничих цілях між країнами-членами і особливо у країни, що розвиваються, доповнюючи таким чином діяльність МБРР, Міжнародної фінансової корпорації та інших міжнародних фінансових закладів розвитку.

Для досягнення цієї мети Агентство:

  1. надає гарантії, включаючи спільне й повторне страхування від некомерційних ризиків щодо інвестицій, що здійснюються у будь-які країни-члени з інших країн членів;

  2. проводить відповідну додаткову діяльність із надання сприяння потокові інвестицій до країн-членів, що розвиваються, і між ними;

  3. користується такими іншими додатковими повноваженнями, які можуть бути потрібними для досягнення цієї мети.

При прийнятті всіх своїх рішень Агентство керується положеннями цієї статті».

Членами Агентства мають право бути всі члени Міжнародного банку реконструкції і розвитку та Швейцарія.

Статутний акціонерний капітал Агентства встановлюється у розмірі 1 млрд. Спеціальних прав запозичення (SDR). Він поділявся на 100 тис. акцій з номінальною вартістю 10 тис. SDR кожна. Акції надаються членам за підпискою. Платіжні зобов’язання членів щодо акціонерного капіталу врегульовуються на основі середньої вартості 1 SDR = $ 1082. якщо до Агентства приймається новий член, то акціонерний капітал збільшується на таку кількість акцій, якої не вистачає для забезпечення такому члену підписки.

Рада управляючих Агентства може будь-коли кваліфікованою більшістю збільшити акціонерний капітал Агентства.

Стаття 6 Конвенції встановлювала механізм підписки на акції Агентства. Поділ підписаного капіталу і його оплата за вимогою передбачалося у Статті 7. Оплаті підписки на акцію відведена 8 Стаття Конвенції. Коротенька 9 Стаття стосується визначення курсів валют, Стаття 10 передбачає порядок повернення сум за оплату підписки, якщо є вимога.

Ризики, проте яких встановлюються гарантії, перелічені у статті 11.

У цій статті йдеться про запровадження обмежень на переказ за межі країни її валюти у вільноконвертовану валюту, або іншу валюту, прийнятну для володільця гарантії. Далі призначається експропріація або аналогічні заходи. Вказана також відмова приймаючої інвестиції держави від договору або порушення такого договору за певних умов. Згадані війна і безпорядки як ризики. При яких Агентство надає гарантії. Передбачена можливість розширення сфери некомерційних ризиків.

Інвестиції, що підпадають під гарантії, охоплюють акціонерну участь., у тому числі середньо-та довгострокові позики, надані власниками акцій зацікавленим підприємствам або гарантовані ними.

Рада директорів Агентства може поширити можливість надання гарантії і на іншу форму середньострокових капіталовкладень. Гарантії обмежуються капіталовкладеннями, здійснення яких розпочинається після реєстрації заяви на одержання гарантій Агентства.

Перед наданням гарантії Агентство пересвідчується в тому, що інвестиції:

  • є економічно доцільними і забезпечують внесок в економічний розвиток приймаючої країни;

  • відповідають законам, правилам і пріоритетам приймаючої країни.

У статті 13 конвенції йдеться про особи, яким можуть надаватися гарантії.

Інвестиції гарантуються лише тоді, якщо вони здійснюються на території країни, що розвивається, яке є членом Агентства.

Агентство не укладає жодного договору про гарантії доти, поки приймаючий уряд не затвердить надання гарантії за встановленими для покриття ризиками.

Агентство визначає умови кожного договору про гарантії.

Президент під керівництвом Ради директорів приймає рішення про плату за вимогою володільця гарантій відповідно до договору.

Після надання згоди на виплату компенсації чи після такої виплати Агентство одержує права або вимоги, пов’язані з гарантованими інвестиціями.

Агентство співробітничає з національними і регіональними структурами, що займаються діяльністю, яка є аналогічною до діяльності Агентства, зокрема страхуванням та перестрахуванням. Співробітничає з приватними страховиками та перестраховиками.

Передбачені обмеження гарантії. Агентство має право надавати гарантії спонсорським інвестиціям. Воно сприяє також капіталовкладенням, наприклад поширюючи інформацію про можливість інвестування, надаючи своїм членам технічні консультації для поліпшення умов інвестування.

Агентство не втручається у політичні справи. Співробітничає з ООН та іншими міжурядовими організаціями. Може створювати інші заклади, якщо це необхідно для його роботи.

Активи, майно і доходи Агентства, його операції і угоди звільняються від податків з них.

Україна бере участь у роботі Агентства відповідно до Закону України «Про вступ України до МВФ, МБРР, МФК, Міжнародної асоціації розвитку та Багатостороннього агентства по гарантіях інвестиції» від 03.06.1992р.