Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Романюк О.І. Міжнародне економічне право 2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
679.42 Кб
Скачать

Тема3. Територія й інші простори в міжнародному праві

1. Поняття і види територій.

2. Склад і юридична природа державної території.

3. Державні кордони.

4. Міжнародні ріки. Режим Дунаю.

5. Правовий режим Арктики й Антарктики.

1. Поняття і види територій

Під територією в міжнародному праві розуміється вся земна куля з його сухопутною і водною поверхнею, надрами і повітряним простором. По основних видах правового режиму вся територія Землі підрозділяється на три категорії: 1) державні території; 2) території з міжнародним режимом; 3)території зі змішаним режимом.

Значення території в міжнародних відносинах дуже важливе, оскільки вона являє собою не тільки простір, але також середовище проживання і матеріальну базу існування кожної держави і всього людства. Тому територіальні проблеми завжди відносилися до числа досить важливих міжнародних проблем і нерідко ставали причиною гострих розбіжностей між державами. Державна територія - це територія, що знаходиться під суверенітетом визначеної держави. Її границі установлюються відповідно до міжнародного права і закріплюються міжнародними угодами. До територій з міжнародним режимом відносяться лежачі за межами державної території земні простори, що знаходяться в загальному користуванні всіх держав, усього людства і правовий режим яких визначається міжнародним правом. Це насамперед відкрите море, повітряний простір над ним і морське дно за межами континентального шельфу. До територій зі змішаним режимом відносяться континентальний шельф і економічна зона. Ці райони не знаходяться під суверенітетом права у відношенні дослідження, розробки і збереження природних ресурсів цих районів, а також права й обов’язку по охороні їхнього середовища. Космічний простір відкрито для використання будь-якою державою і всім людством.

2. Склад і юридична природа державної території

Під державною територією в міжнародному праві розуміється частина земної кулі, що належить визначеній державі й у межах якої вона здійснює своє територіальне верховенство. До складу державної території входять суша і води, з надрами і лежачі над сушею і водами повітряний простір. Склад державної території України визначений Законом України «Про державний кордон України» від 04.11.1995 р. Сухопутною територією держави є вся суша в межах його границь. Водну територію складають внутрішні (національні) води і територіальні води (територіальне море); розходження цих двох водних просторів обумовлено різним режимом плавання іноземних цивільних судів і військових кораблів.

Територіальне верховенство держави є складовою частиною його суверенітету. Воно означає, що влада держави є вища влада стосовно всіх осіб і організацій, що знаходиться в межах його території. Уся законодавча, виконавча і судова влада держави поширюється як на власних громадян і організації, так і на іноземних громадян і організації, а також на осіб без громадянства, що знаходяться в межах території даної держави. Відповідно до міжнародного права, юрисдикція держави поширюється на осіб, спорудження, установки і транспортні засоби, що знаходяться в морських водах за межами його територіального моря і, отже, поза межами його території. Держава здійснює виняткову юрисдикцію над своїми військовими кораблями у відкритому морі, над своїми повітряними судами, що знаходяться поза межами території іноземної держави, а в деяких випадках і на іноземній території, над запущеними їм у космічний простір об’єктами і їх екіпажами.

Державна територія являє собою не тільки простір, у якому здійснюється верховна влада даної держави, але також природне середовище. Держава в силу свого суверенітету самостійно вирішує питання про допуск іноземних осіб до експлуатації ресурсів. Іноземні держави й особи повинні поважати юридичну приналежність природних ресурсів територіальному суверенітету і право регулювати використання цих ресурсів за своїм розсудом.