Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_marketingu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Тема 3: Процес маркетингового дослідження.

Питання для опрацювання

  • Етапи маркетингового дослідження.

  • Виявлення проблеми та визначення цілей дослідження.

  • Складання плану дослідження.

  • Методи дослідження.

  • Реалізація плану дослідження.

Розділ 3 Маркетинговий процес сегментування ринку

Лекція 1. Сегментування ринку

Ключові слова і терміни: сегментування ринку, сегмент, цільовий маркетинг, позиція товару, масовий маркетинг, мікромаркетинг, маркетинг сегментів, маркетинг ніш, принципи сегментування, ефективність сегментування.

1.1. Поняття сегментування ринку

Для того, щоб досягти успіху на ринку, що відрізняється високою конкуренцією, підприємства повинні орієнтуватись на споживачів. Однак задовольнити усіх споживачів на такому ринку надзвичайно складно, тому що всі вони мають різні потреби. Ринки складаються з покупців, які відрізняються один від одного різними параметрами – потребами, фінансовими можливостями, поглядами, звичками. При сегментуванні ринку підприємства розділяють великі різнорідні ринки на менші і однорідні сегменти, які можна обслуговувати ефективніше. Підприємства, як правило, розділяють ринок, вибираючи найпривабливіші частки (сегменти) і розробляючи стратегію для ефективнішого, порівняно з конкурентами, обслуговування цих сегментів. Для досягнення більшої ефективності, підприємства практикують цільовий маркетинг – виділення ринкових сегментів, вибір одного або кількох з них, а також розробка товарів або маркетингових комплексів, які орієнтовані на кожний окремий сегмент.

Основними етапами здійснення цільового маркетингу є:

  • сегментування ринку;

  • вибір цільового ринку;

  • позиціювання товарів на ринку.

Сегментування ринку – це процес поділу ринку на окремі групи покупців зі спільними потребами, характеристиками або поведінкою для кожної з яких потрібні різні товари і маркетингові комплекси.

Після того, як підприємство виявило сегменти ринку, воно може вийти на один або декілька сегментів даного ринку. Вибір цільових сегментів ринку передбачає оцінку привабливості кожного сегмента та обрання одного або декількох сегментів для опанування.

Після того, як підприємство вирішить, на які сегменти ринку виходити, воно повинне визначати, які позиції в цих сегментах воно обійме.

Позиція товару – це місце, яке певний товар займає відносно конкуруючих товарів у сприйнятті покупця.

Сегментування ринку може проводитись на декількох різних рівнях. Підприємства можуть взагалі не сегментувати ринок (масовий маркетинг), проводити повне сегментування (мікромаркетинг) або сегментувати ринок на певному проміжному рівні (маркетинг сегментів або маркетинг ніш).

1.2. Сегментування споживчого ринку та ринку організованих споживачів

Не існує універсального підходу до сегментування ринку. Ринки можна сегментувати на основі однієї чи декількох змінних. Найбільш часто проводиться сегментування за географічними, демографічними, психографічним та поведінковим принципом.

Сегментування за географічним принципом передбачає розподіл ринку на різні географічні об’єкти: країни, регіони, округи, міста, мікрорайони і т.д.

Сегментування за демографічним принципом – це розподіл на групи споживачів на основі таких демографічних змінних, як вік, стать, розмір родини, етапи життєвого циклу родини, рівень доходів, вид діяльності, освіта, віросповідання, раса, національність. Демографічний принцип частіше за інших застосовується для сегментування споживчих ринків.

При проведенні сегментування за психографічною ознакою, споживачів розподіляють на різні групи за ознаками належності до суспільного класу, за способом життя або особистими характеристиками.

При сегментуванні за поведінковим принципом покупці поділяються на групи в залежності від того, на скільки вони знають товар, яке до нього ставлення, як його використовують, або як реагують на нього.

Зазвичай підприємства починаючи сегментування ринку на основі однієї змінної, поступово додаючи інші. З часом маркетологи постійно збільшують їх кількість, намагаючись виділити менші за розміром чітко визначені групи. Однак, в цьому випадку можуть виникнути суперечності з ефектом масштабу.

Для сегментування ринків організованих споживачів використовуються ті ж самі змінні. Покупців, що купують продукти виробничого призначення, можна сегментувати за географічним принципом, за характером очікуваних вигод, за статусом користувача, за інтенсивністю споживачів і т.д.

Крім того, використовуються деякі додаткові змінні: демографічні (розмір підприємства, галузь), технологічні, методи здійснення закупок, ситуаційні чинники, індивідуальні характеристики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]