Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovny_zmist.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
82.64 Кб
Скачать

Розділ 2. Внутрішній та зовнішній контроль діяльності підприємства

2.1. Організація внутрішнього контролю на свк„Журавники”

Контроль є важливим інструментом управління, оскільки дозволяє надавати керівництву інформацію, зібрану на основі аналізу та оцінки, а також надавати рекомендації, та інформацію про об’єкти, які перевіряються, допомагає реально оцінити багато сторін діяльності, визначає напрямки майбутнього розвитку, сприяє прийняттю правильних управлінських рішень.

Організація внутрішнього контролю на СВК„Журавники” , відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» покладена на власника підприємства. На підставі затвердженого плану та відповідно до посадових інструкцій працівники, які зайняті управлінням здійснюють систематичний поточний і оперативний контроль за діяльністю підрозділів СВК„Журавники”.За результатами контрольних перевірок власник підприємства приймає рішення щодо усунення причин, що негативно впливають на діяльність підприємства.

Працівники бухгалтерії на чолі з головним бухгалтером СВК„Журавники” здійснюють контрольні функції в процесі відображення господарських операцій в первинних документах, регістрах, звітах.

Основними завданнями внутрішнього контролю на СВК„Журавники” є контроль за:

- організацією пропускного режиму на підприємстві щодо дотримання режиму ввезення, винесення та вивезення

матеріальних активів і готової продукції;

- своєчасним та повним оприбуткуванням запасів у день їх надходження; складанням документів на їх оприбуткування в присутності осіб, які доставили вантаж;

- оформлення актів та інших документів у випадках невідповідності інформації супровідних документів і фактичної наявності, а також стану запасів, на які виписані супровідні документи, про пошкодження та своєчасне виставлення претензій і позовів до постачальників;

- відпуском виробничих запасів на ферми, бригади тощо;

- повнотою повернення запасів; дотриманням встановленого порядку видачі та оформлення документів по таких операціях;

- витрачанням дорогих і дефіцитних виробничих запасів; забезпеченням їх збереженості в процесі виробництва і поверненням після закінчення зміни до виробничої комори;

- дотриманням норм витрачання відпущених запасів за документами про їх використання у тваринництві та рослинництві і витрачання запасів для внутрішньовиробничих та господарських потреб;

- наявністю виробничих запасів відповідно до нормативів;

- станом аналітичного обліку на складах;

- зберіганням готівки та дотриманням цільового використання коштів; - станом розрахунків з покупцями та постачальниками, наявністю прострочених платежів по розрахунках банку;

- застосуванням типових форм первинних документів, станом їх оформлення;

- дотриманням документообігу, графіку передачі документів по підрозділах СВК„Журавники”для їх перевірки та обробки.

Організація роботи в підрозділах галузі рослинництва напрямлена на вирощування елітного насіння зернових, цукрового і кормового буряка, та інше.

Кормові культури на СВК„Журавники” вирощують спеціальні бригади з урахуванням потреб норм для тваринництва, а також для потреб підсобних працівників. В кожній бригаді працює обліковець. В його обов'язки входять: ведення книги обліку робіт, кожний день він оформляє лист виконаних робіт з нарахуванням оплати праці, оприбуткування продукції рослинництва з оформленням при цьому первинних документів.

Обліковець слідкує за якістю виконаних робіт, здає первині документи в бухгалтерію господарства згідно встановленого графіка документообігу.

Контроль за оприбуткуванням врожаю здійснюється на підприємстві за допомогою щоденника надходження сільськогосподарської продукції. Щоденник веде бригадир по закріплених за бригадирами площах сільськогосподарських культур. По мірі поступлення продукції комірники зважують зібрану продукцію і записують в щоденник, вказуючи при цьому місце збирання, якість і масу. Закладені на зберігання грубі та соковиті корми приймає спеціальна комісія. Вона перевіряє якість закладки, масу кормів обчислюють за даними об'ємного вимірювання скирт, масу їх кормів. В кінці місяця матеріально відповідальні особи здають разом із первинними документами на оприбуткування продукції звіт про рух матеріальних цінностей .

Дані звіту звірюються із даними документів і у бухгалтерії перевіряють наявність всіх записів і відповідних документів, а також наявність всіх підписів у документах.

Первинний облік галузі тваринництва на СВК„Журавники” організовано на кожній фермі працюють обліковці, завідуючий фермою, зоотехнік, ветлікар. Обліковець веде постійний облік поголів'я тварин, витрат кормів та проводить нарахування оплати праці.

В обов'язки обліковця також входить своєчасна здача документів та звітів на оприбуткування і витрачання продукції тваринництва, контроль за дотриманням правил безпеки, ведення складського обліку сільськогосподарської продукції і товаро-матеріальних цінностей, закріплених за фермою.

В обов'язки завідуючого входить організація роботи на фермі, контроль за виробництвом продукції та годівлі тварин.

Списання товаро-матеріальних цінностей здійснюється на СВК„Журавники” за допомогою Акту на виробничого та господарського інвентарю, малоцінні швидкозношувані предмети. Корми списують згідно Відомості використання кормів. Культури призначені на з годування худобі повинні бути обов'язково зважені.

В кінці місяця бригадир разом з агрономом і зоотехніком складають Акт на оприбуткування продукції. Акт на списання ветмедекаментів складає в господарстві ветлікар в присутності зоотехніка, завідуючого фермою.

З метою контролю за молоком на СВК„Журавники” складається такий документ - Журнал обліку надою молока в ньому записується прізвище доярок і кількість обслуговуючих корів. Дані про кількість молока записують після кожного доїння. Завідуючий фермою кожний день визначає жирність молока по кожному виду тварин. Дані про контрольні надої записують у журналі з поміткою «контрольні надої».

Складське господарство на СВК„Журавники” організується в центральних складах, коморах бригад, ферм. В центральних складах зосереджено основні запаси паливного матеріалу, кормів, готової продукції для реалізації, запасних частин, мінеральних добрив, будівельних та інших матеріалів, закуплених у постачальників. Через центральні склади ці запаси розподіляють між структурними виробничими підрозділами. У коморах структурних виробничих і невиробничих підрозділів зберігається невелика кількість виробничих запасів товарно-матеріальних цінностей, які надходять з центральних складів, або можуть бути завезені безпосередньо від постачальників з обов'язковим документальним оформленням через центральний склад.

Матеріали на складах СВК„Журавники” розмішують по секціях, а в них — за окремими групами: типом, сортом, розмірами в штабелях, на стелажах, полицях та ін. У зерносховищах на підприємстві секції відокремлені герметичною перегородкою, яка виключає можливість змішування продукції різних видів, сортів і репродукцій.

У місцях зберігання на підприємстві прикріплені ярлики з назвою та характеристикою певного виду продукції й матеріалів.

Нафтопродукти зберігаються на стаціонарних пунктах заправки машин, мінеральні добрива — на складах відповідно до встановлених правил СВК„Журавники.

Облік продукції й матеріалів на складах СВК„Журавники. здійснює матеріально відповідальна особа (завідувач складу) за сортами згідно з правилами їх зберігання. Облік ведуть в книзі складського обліку.

Щомісяця матеріально відповідальні особи на підставі первинних документів складають Звіт про рух матеріальних цінностей у двох примірниках і подають його в бухгалтерію разом із документами, що підтверджують надходження та витрачання матеріалів. До Звіту включають лише ті види продукції й матеріалів, по яких був рух у звітному періоді. Залишки на початок місяця по кожному номенклатурному номеру зіставляють із залишками звітів попереднього місяця. Надходження і вибуття матеріалів протягом місяця фіксують на підставі первинних документів, після чого підраховують обіг і визначають сальдо на кінець місяця. Ці дані порівнюють із записами в Книзі (картках) складського обліку. Дані про залишки продукції й матеріалів та їхній рух матеріально відповідальні особи у Звіті фіксують не тільки в кількісному а й у грошовому вираженні, підтверджуючи це своїм підписом. Приймаючи звіти, працівники бухгалтерії перевіряють правильність їх складання, таксують і визначають суми обігу і залишків у грошовому вираженні.

Також, ще одним суб’єктом внутрішнього контролю на СВК„Журавники” є інвентаризаційна комісія. Дана комісія створена на основі наказу керівника підприємства «Про створення постійно діючої інвентаризаційної комісії». До складу даної комісії входять працівники підприємства, а саме:

- голова комісії – бухгалтер;

- члени комісії: обліковець ферми 3; обліковець ферми 2; завідуючий складом; завідуючий лабораторії; головний агроном; бухгалтер індивідуального сектора; комерційний директор; інженер по постачанню; завідуючий господарством; агроном.

До функцій даної комісій входить проведення інвентаризацій з метою вирішення організаційних питань, прийняття управлінських рішень виробничого характеру, перевірка даних бухгалтерського обліку при проведенні аудиторської перевірки тощо.

Ця комісія на СВК„Журавники” відповідає за своєчасну і якісну інвентаризацію. На місцях зберігання виробничих запасів проводиться інвентаризація у присутності матеріально відповідальної особи виявити і підрахувати зважуванням, обмірюванням або перерахуванням фактичну наявність усіх цінностей. Одержані дані заносять в інвентаризаційні описи, які складають у двох примірниках. Описи складають окремо по кожній матеріально відповідальній особі і за місцем зберігання цінностей. Після закінчення інвентаризації описи підписують усі члени комісії і матеріально-відповідальна особа.

Один примірник опису передається до бухгалтерії, другий залишається у матеріально відповідальної особи. Описи, що надійшли до бухгалтерії, використовують для виведення результату інвентаризації: в інвентаризаційному описі поряд із даними про фактичну наявність проставляють кількісні та вартісні показники цінностей за даними бухгалтерського обліку.

Остаточні результати проведеної інвентаризації можна визначити лише за порівняльними відомостями. У них відображаються усі позиції, де виникли відхилення від облікових даних. До складання порівняльної відомості бухгалтерія має ретельно перевірити правильність усіх записів у рахунках.

Інвентаризаційна комісія перевіряє правильність порівняльних відомостей, з’ясовує причини виникнення надлишків, нестач, пересортиці, встановлює винних. Причини виникнення різниць ретельно з’ясовуються, уточнюються на підставі письмових пояснень матеріально відповідальної особи. Свої висновки та пропозиції щодо регулювання різниці між фактичними даними інвентаризації та показниками обліку комісія фіксує в протоколі. Протокол надається на затвердження керівнику підприємства, який приймає остаточне рішення про порядок урегулювання розбіжностей.

Результати інвентаризації на СВК„Журавники” відображаються в обліку в такому порядку: виявлені надлишки оприбутковують і зараховують на доходи підприємства; вартість нестачі, псування або інших втрат у межах норм списується на витрати діяльності підприємства, а в сумах, що перевищують ці норми, — на винних осіб; якщо винних не встановлено, суму нестачі відносять також на витрати звітного періоду.

Результати інвентаризації відображаються у бухгалтерському обліку на підприємстві в 10-денний строк і включаються до звіту за той період, в якому була закінчена інвентаризація.

Інвентаризації проводяться на СВК„Журавники” в кінці кожного року по кожному підрозділу та матеріально-відповідальній особі. Можуть також проводитися позапланові інвентаризації за наказом керівника підприємства.

Отже, за організацію внутрішнього контролю на відповідає власник. Суб’єктами внутрішнього контролю на підприємстві є власник, керівники підрозділів, інвентаризаційна комісія та робітники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]