Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovny_zmist.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
82.64 Кб
Скачать

2.2. Зовнішній контроль діяльності свк„Журавники”

Зовнішній контроль за окремими сторонами діяльності СВК „Журавники” здійснюють:

Державна податкова служба,

Державна контрольно-ревізійна служба,

Державний комітет статистики,

Фонд соціального страхування, Управління праці,

Державна екологічна інспекція,

Державна санітарно-епідемічна служба,

Державна пожежна служба,

Держпромгірнагляд,

інші органи відповідно до законодавства України.

Органи, що контролюють окремі сторони діяльності підприємства здійснюють повноваження в межах своєї компетенції, яка встановлюється законодавчими актами України. Підприємство має право не виконувати вимоги цих органів, якщо ці вимоги виходять за межі їх повноважень.

Органи Державної податкової служби контролюють своєчасне подання СВК„Журавники” бухгалтерських звітів і балансів, податкових розрахунків, звітів, декларацій та інших документів, пов'язаних із обчисленням платежів у бюджет, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення прибутку, доходу, інших платежів у бюджет; забезпечує застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій за порушення податкового законодавства, а також стягнення адміністративних штрафів за порушення податкового законодавства, допущені посадовими особами підприємства передає правоохоронним органам матеріали про факти порушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, тощо.

Державна контрольно-ревізійна служба України проводить ревізії та перевірки фінансової діяльності, стану збереження коштів і матеріальних цінностей, достовірності обліку й звітності підприємства; здійснює контроль за усуненням недоліків і порушень, виявлених попередніми ревізіями та перевірками; розробляє інструкції та інші нормативні акти про проведення ревізій та перевірок; розробляє пропозиції щодо вдосконалення контролю.

За результатами контролю (у випадках, передбачених законодавством, і в разі потреби) контрольно-ревізійна служба накладає на керівників та інших посадових осіб підприємства адміністративні стягнення.

Також, діяльність СВК„Журавники” контролює Державний комітет статистики, який узагальнює показники діяльності підприємства, як кількісні, так і вартісні. Підприємство подає до даного органу статистичні звіти: місячні, квартальні та річні. Основним статистичним звітом сільськогосподарського підприємства є форма 50-СГ «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств».

Фонд соціального страхування контролює порядок формування та сплати заробітної плати та єдиного соціального внеску. Щомісячно підприємство подає Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України.

Управління праці здійснює контроль за дотриманням правил формування, нарахування та сплати заробітної плати працівникам підприємства, а також дотримання належних умов праці.

Державна екологічна інспекція здійснює контроль за додержанням вимог екологічного законодавства підприємством; додержанням правил, нормативів, стандартів у сфері охорони довкілля, екологічної безпеки, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами) та небезпечними хімічними речовинами; виконанням вимог висновків державної екологічної експертизи у сфері використання, відтворення і охорони природних ресурсів; додержанням умов виданих дозволів, лімітів та квот на спеціальне використання природних ресурсів, викиди та скиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище та допустимі рівні шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на його стан, транскордонне переміщення об'єктів рослинного і тваринного світу.

Державна санітарно-епідеміологічна служба здійснює контроль за дотриманням СВК„Журавники” санітарного законодавства з метою попередження, виявлення, зменшення та усунення шкідливого впливу небезпечних факторів на здоров'я людей, за виконанням програм, що стосуються впливу факторів навколишнього середовища на здоров'я людей.

За виявлення порушень на підприємстві санітарні лікарі можуть обмежити, тимчасово заборонити або припинити діяльність підприємства, , об'єктів будь-якого призначення, технологічних ліній, машин і механізмів, виконання окремих технологічних операцій, будівництво. Санітарні лікарі також можуть застосувати до підприємства фінансові санкції.

Державна пожежна служба проводять пожежно-технічні обстеження й перевірки на СВК„Журавники”, а також видають обов'язкові до виконання розпорядження про усунення порушень і недоліків щодо питань пожежної безпеки; в разі виявлення серйозних порушень правил пожежної безпеки можуть припинити або заборонити роботу на підприємстві.

Управління Держпромгірнагляду здійснює контроль за дотриманням на СВК„Журавники”, правових, соціально-економічних, санітарно-профілактичних та інших заходів та засобів, з метою збереження життя й здоровя працівників. Здійснює контроль за побудовою системи охорони праці на підприємстві, якщо будуть виявлені порушення, то може притягнути керівництво підприємства до відповідальності.

СВК„Журавники” має право на одержання інформації про результати інспектування і перевірок. Дії посадових осіб, які здійснювали перевірку можуть бути оскаржені керівником підприємства у порядку, передбаченому підприємством.

Посадові особи органів, що ведуть перевірку на підприємстві, несуть відповідальність за розголошення комерційної таємниці підприємства відповідно до законодавства України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]