Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_marketingu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Ковельський промислово-економічний коледж

Луцького державного технічного університету

ОСНОВИ

МАРКЕТИНГУ

Конспект лекцій для студентів спеціальності „Організація виробництва“ денної форми навчання

Редакційно-видавничий відділ

Луцького державного технічного університету

ЛУЦЬК 2006

УДК №

ББК №

Основи маркетингу. Конспект лекцій для студентів спеціальності „Організація виробництва“ денної форми навчання. Михалевич П.М. Луцьк: ЛДТУ, 2006. – 64 стор.

У конспекті лекцій розглянуто комплекс питань з маркетингу, які передбачені для вивчення згідно освітньо-професійної програми підготовки молодших спеціалістів спеціальності 5.050202 "Організація виробництва". В конспекті лекцій містяться ключові слова і терміни, які студенти повинні засвоїти під час вивчення лекції та тематика робіт для самостійного опрацювання.

Укладач: Михалевич П. М., викладач КПЕК ЛДТУ.

Рецензент: Морохова В.О., кен, доцент Луцького державного технічного університету

Відповідальний за випуск:

Розглянуто і схвалено на засіданні методичної ради КПЕК ЛДТУ, протокол № 5 від 10 травня 2006 р.

Рекомендовано до друку науково-методичною радою ННВ ІНН ЛДТУ, протокол № ____ від "___"_________ 2006 р.

Затверджено науково-методичною радою ЛДТУ, протокол № ____ від "___"_________ 2006 р.

Розділ 1 Соціальні основи маркетингу

Лекція 1. Сутність маркетингу

Ключові слова і терміни: маркетинг, класифікація маркетингу, стратегічний маркетинг, тактичний маркетинг, оперативний маркетинг, пробний маркетинг, вибірковий маркетинг, масовий маркетинг, національний маркетинг, міжнародний маркетинг.

    1. Історія виникнення маркетингу

Як ринкова концепція управління маркетинг виник у 1902 р. у США. Тоді у провідних університетах країни було започатковано курс лекції з раціональної організації товарообігу. І саме тоді у деяких провідних фірмах США було створено служби на зразок маркетингових. На початку ХХ ст. вперше спробували трактувати маркетинг як науку. В Європу і Японію маркетинг поширився через ринок споживчих товарів лише після Другої світової війни. В 50-60-х роках у США маркетинг почали застосовувати на ринках послуг та товарів промислового призначення: сировини, комплектуючих і устаткування. В Європі маркетинг товарів промислового призначення було впроваджено пізніше – після енергетичної кризи середини 70-х років. Лише наприкінці 80-х років маркетинг поширюється на соціальну і політичну сфери. Стають популярними дослідження політичних, мистецьких, медичних, туристичних і рекламних ринків.

В Україні маркетинг поширився лише на початку 90-х років. Тоді його почали застосовувати у фінансово-банківській сфері. Із завершенням масової приватизації, формуванням фінансово-промислових груп у 1994 -1998 рр., маркетинговий підхід почали використовувати і на промислових підприємствах України.

У 90-х роках функції маркетингу істотно змінилися. Нові технології в зв’язку, комунікаціях породжують нові методи маркетингового впливу. Особлива увага нині звертається на електронний продаж та нові форми замовлень і доставки товарів. Маркетинг, що виник у ХХ столітті, продовжує активно розвиватись і у ХХІ столітті, та потребує висококваліфікованих фахівців у цій сфері.

    1. Сутність і завдання маркетингу

Погляди вчених-маркетологів у визначенні маркетингу дуже відрізняються. Один із провідних дослідників маркетингу – Ф. Котлер дає таке означення: "Маркетинг – це соціальний та управлінський процес, за допомогою якого окремі особи та групи осіб задовольняють свої потреби, створюючи товари та споживчі цінності та обмінюючись ними".

У вітчизняній літературі існує таке визначення: "Маркетинг – це творча управлінська діяльність, спрямована на задоволення потреб споживачів та отримання бажаного результату для підприємства на основі врахування ринкових умов функціонування суб’єктів та можливостей самого підприємства щодо розроблення нової продукції, організації виробництва, забезпечення ефективного товароруху від виробника до кінцевого споживача"

Маркетинг виконує ряд стратегічних, тактичних і оперативних завдань. Найважливіші стратегічні завдання маркетингу – це визначення стратегії поведінки фірми на ринку, створення власних товарів, налагодження комунікацій, збутових систем тощо.

Основними тактичними завданнями маркетингу є:

  • виявлення існуючих і потенційних споживачів товару (послуги), вивчення їхніх побажань, смаків;

  • організація науково-дослідних робіт для створення продукції, яка б позитивно відрізнялась своєю якістю, конкурентоспроможністю, зручністю для споживача від тієї, яка вже є на ринку;

  • планування і координація виробничої, збутової та фінансової діяльності фірми;

  • організація і удосконалення системи і методів збуту продукції;

  • реалізація маркетингової політики цін;

  • аналіз маркетингової діяльності фірми тощо.

Основним оперативним завданням маркетингу є регулювання і спрямування всієї діяльності фірми, включаючи оперативне керівництво виробництвом, транспортуванням, упаковкою, реалізацією продукції, рекламою, сервісом для досягнення поставленої мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]