Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKA_lab_buklet_3 (1).doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.91 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Луцький державний технічний університет

Основи конструкції автомобілів

Методичні вказівки до лабораторних занять

для студентів спеціальності 6.090.200, 7.090.258

“Автомобілі та автомобільне господарство”

усіх форм навчання

Редакційно-видавничий відділ

Луцького державного технічного університету

ЛУЦЬК 2006

УДК – 656.13 (07)

ББК 39.33

C 62

Основи конструкції автомобілів.Методичні вказівки до лабораторних занять

для студентів спеціальності 6.090.200, 7.090.228 “Автомобілі та автомобільне господарство” усіх форм навчання

Сітовський О.П. – Луцьк : ЛДТУ, 2006

Укладач: Сітовський О.П., к.т.н., доцент

Рецензент: Захарчук В.І., к.т.н., доцент

Відповідальний за випуск: Приймак О.В. к.т.н., доцент

Затверджено науково-методичною радою ЛДТУ,

протокол № від 29 листопада 2006 р.

Рекомендовано до друку радою ННВ ІІ та ІТ,

протокол № від 22 листопада 2006 р.

Затверджено на засіданні кафедри автомобілів,

протокол № 7 від 15 листопада 2006 р.

Методичні вказівки

Методичні вказівки розроблені згідно з навчальними планами навчальної програми для студентів спеціальності „Автомобілі та автомобільне господарство”

Ціллю даної роботи є дати можливість студентам самостійно підготуватися до виконання лабораторних робіт.

Хороші знання конструкції автомобіля дозволяють студентам швидко засвоїти і отримати знання з інших предметів це – дисципліни “Автомобільні двигуни”, “Введення у технологічні процеси на автомобільному транспорті”, „Теорія експлуатаційних властивостей автомобілів”, “Аналіз конструкції та розрахунок автомобілів”, “Основи технології виробництва та ремонту автомобілів”, “Технічна експлуатація автомобілів”, “Основи технічної діагностики автомобілів”, “Паливна апаратура двигунів внутрішнього згоряння”, “ Перспективні конструкції автомобілів і ДВЗ”. А також впевнено почувати себе у своїй практичній діяльності.

Методичні вказівки дозволяють викладачам здійснювати єдиний підхід до організації і проведення лабораторних занять та самостійної роботи, а також пред’являти єдині вимоги до студентів і звітів по лабораторних роботах.

Видача завдань на виконання лабораторних робіт на початку семестру за весь семестр дозволить активізувати самостійну роботу студентів і більш раціонально використовувати час, відведений на їх виконання.

Методика проведення лабораторних занять

Лабораторні заняття є однією з основних форм навчального процесу. Під лабораторними заняттями необхідно розуміти заняття, спрямовані на поглиблення теоретичних знань, які проводяться під керівництвом викладача по основних розділах курсу дисципліни.

Лабораторні заняття по вивченню „Основ конструкції автомобіля” мають бути організовані так, щоб майбутні інженери могли отримати широкі знання в цій області, які дозволили б самостійно розбиратися в конструкції різноманітних типів автомобілів і чітко знати принцип дії їх складових частин. Постановка лабораторних занять повинна забезпечувати можливість вивчення студентами конкретних, найбільш типових складових частин двигуна і шасі сучасного автомобіля, які можуть бути взяті за основу в ознайомлені з особливостями конструкції і принципом дії інших, однотипних складових частин автомобіля.

При виконані лабораторних робіт крім закріплення основ теорії, студент набуває навиків застосування вимірювальної техніки.

Лабораторні роботи повинні виконуватись паралельно прочитаному курсу лекцій. Кількість робіт, їх об’єм і зміст встановлюється кафедрою згідно навчальних планів. Успішному проведенню лабораторних робіт сприяє їх чітка організація. Робочі місця забезпечуються необхідними інструментами, приладами та наочним обладнанням до початку занять.

На робочому місті має бути розкладене в певному порядку обладнання, яке необхідне для виконання даної роботи.

Розміщення вимірювальних приладів та інструменту має забезпечувати зручне виконання замірів і регулювань і не заважати студентам виконувати роботу.

При вимірюванні необхідно звернути увагу на чистоту деталей, правильність настройки інструментів та приладів.

Автомобілі та їх складові частини, які мають досліджуватись, повинні бути повністю укомплектовані, а вимірювальні прилади бути справними.

Уся робота з підготовки студентів і робочих місць має бути організована так, щоб час відведений на виконання лабораторної роботи, повністю виконувався за прямим призначенням, а саме для зняття характеристик складових частин автомобілів, вимірювання геометричних параметрів, вивченню конструкції їх деталей, складню схем і т.д.

Для кращої підготовки до виконання лабораторних робіт викладач ділить кожну підгрупу на 4-5 бригад (групу на 8 бригад), складає календарний графік виконання робіт і видає завдання кожному студенту на весь семестр. Студенти, знаючи за графіком, яку роботу вони мають виконувати, ретельно готуються до неї завчасно.

Готовність студента до лабораторної роботи контролюється опитуванням на початку занять. Якщо студент готовий до роботи й у нього є підготовлений текст теоретичного матеріалу і форма звіту, він допускається до її виконання.

Перед виконанням роботи бригадир має розділити обов’язки серед членів бригади і перевірити наявність обладнання на робочих місцях.

Після цього члени бригади детально знайомляться з обладнанням, записують основні характеристики досліджуваних автомобілів, їх складових частин і за дозволом викладача приступають до її виконання .

Чернетка протоколу роботи може бути спільною для бригади, але при захисті роботи кожен студент повинен представити окремий звіт.

Результати роботи повинні бути узгоджені з керівником занять, при цьому може виявитись, що деякі з них необхідно уточнити, доповнити або переробити. Тому не потрібно складати автомобіль і його складові частини до тих пір, поки результати роботи не будуть перевірені керівником занять.

Після закінчення роботи бригада студентів складає автомобіль, або його складові частини, наводить порядок на робочому місці і здає його лаборанту.

Обробку матеріалу і складання звіту по роботі студенти повинні виконати в години самостійної роботи до чергового заняття в лабораторії.

Лабораторні заняття проводяться по підгрупах двома викладачами (на кожну підгрупу по одному викладачу) разом з навчальним майстром або лаборантом.

Викладач відповідає за організацію і якість занять у своїй підгрупі, проводить ввідний інструктаж, опитування студентів, веде облік відвідувань і успішності та підводить підсумок кожного заняття, видає завдання на чергові заняття.

Навчальний майстер (лаборант) відповідає за підготовку матеріальної частини, забезпечення робочих місць інструментом, літературою, методичними вказівками, інструкціями, керує за вказівкою викладача роботою студентів на робочих місцях, слідкує за виконанням студентами правил техніки безпеки та охорони праці, а по закінченню занять приймає від старших бригад робочі місця (обладнання, інструменти, літературу і т.д.).

Порядок виконання лабораторної роботи

До виконання лабораторних робіт допускаються лише ті студенти, які здали звіти попередніх робіт, представили результати роботи із самостійної підготовки і продемонстрували хороші теоретичні знання, знання правил техніки безпеки й охорони праці, які виявляються викладачем перед початком кожної лабораторної роботи. Час, який необхідний для перевірки знань студентів та прийому звітів, повинен бути передбачений в загальному бюджеті часу, який відводиться на заняття в лабораторії.

На початку лабораторних занять викладач проводить вступну бесіду, в якій знайомить студентів з особливостями даної роботи та відповідає на їх запитання.

Після вступної бесіди викладач проводить коротке опитування студентів з метою визначення ступеня їх підготовки до лабораторних занять.

Перевіряються знання:

а) теоретичного матеріалу;

б) змісту роботи і послідовності її виконання;

в) обладнання і приладів;

г) правил техніки безпеки й охорони праці.

Переконавшись у готовності до виконання лабораторних робіт, викладач розподіляє студентів по робочих місцях, потім перевіряє знання обов’язків кожного студента та вміння користуватися вимірювальними приладами і засобами.

У процесі виконання роботи викладач перевіряє:

- виконання роботи відповідно до наміченої програми;

- здійснює контроль її виконання;

- дає необхідні пояснення у випадку ускладнень, допомагає студентам;

- виконує перестановку студентів з одного робочого місця на інше;

- перевіряє результати і ступінь засвоювання виконуваної роботи.

У кінці лабораторних занять викладач виконує остаточну перевірку виконаної роботи: достовірність отриманих даних, оформлення схем і таблиць, стан і здачу лаборанту робочих місць і підводить підсумок роботи.

Оформлення індивідуальних звітів, а також обробка результатів роботи і числове оформлення схем виконується студентами самостійно, поза розкладом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]