Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_marketingu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Матеріали для самостійного опрацювання

Тема 1: Маркетинг послуг.

Питання для опрацювання

  • Розвиток сфери послуг в сучасній економіці.

  • Характерні особливості послуги.

  • Типи маркетингу у сфері послуг.

  • Маркетингові задачі організації сфери послуг.

Тема 2: Прискорена процедура розробки нового товару.

Питання для опрацювання

  • Необхідність здійснення прискореної методу розробки нового товару.

  • Переваги та недоліки прискореної процедури розробки нового товару.

Розділ 5 Маркетингова політика ціноутворення

Лекція 1. Політика ціноутворення

Ключові слова і терміни: внутрішні і зовнішні чинники, цінові та нецінові чинники позиціювання товару, що впливають на ціноутворення, цінова еластичність попиту, підходи до ціноутворення, споживча цінність товару.

1.1. Чинники, що впливають на ціноутворення

Рішення, що приймаються підприємством у сфері ціноутворення, відчувають вплив як внутрішніх, та і зовнішніх чинників.

До внутрішніх чинників відносять:

  • Маркетингові цілі. Найпоширенішими маркетинговими цілями є: виживання підприємства, максимізація поточних прибутків, максимізація частки ринку, лідерство за показниками якості та інші цілі.

  • Маркетингова стратегія підприємства. Призначаючи ціну, маркетолог повинен брати до уваги всі складові маркетингового комплексу. Коли товар позиціюється, базуючись на нецінових чинниках, ціна буде визначатися якістю товару, методами стимулювання збуту та каналами розповсюдження. Коли ціна виступає ключовим чинником позиціювання, вона буде суттєво впливати стосовно інших складових маркетингового комплексу.

  • Витрати виробництва. Підприємство намагається встановити таку ціну на товар, яка, як мінімум, дозволяла б компенсувати валові витрати виробництва, та забезпечувала б достатній прибуток.

  • Особливості організаційної структури підприємства. Питанням ціноутворення може займатися керівництво підприємства, маркетинговий відділ, менеджери з продажу, бухгалтери.

До зовнішніх чинників які впливають на ціноутворення відносять:

  • Природу ринку і попиту. Перш ніж встановити ціну, маркетолог повинен оцінити баланс ціни та попиту на даний товар (крива попиту), а також типу ринку (чистої конкуренції, монополістичної конкуренції, олігополії чи монополії).

  • Цінність товару з точки зору покупця. Споживач робить висновок про прийнятність ціни товару, ґрунтуючись саме на його уявленні про цінність цього товару. Якщо покупець вважає, що ціна більша, ніж споживча цінність товару, він не буде купувати цей товар.

  • Аналіз співвідношення ціни і попиту (тобто цінової еластичності попиту). Коли попит еластичний, продавці можуть прийняти рішення про зниження цін, коли нееластичний – про підвищення цін.

  • Ціни конкурентів, а також очікувана реакція конкурентів на ініціативну зміну цін підприємством.

  • Інші зовнішні чинники – стан економіки, загроза інфляції, зміна відсоткових ставок, діяльність влади, соціальні чинники.

1.2. Основні підходи до ціноутворення

Ціна, яку встановлює фірма є, як правило, чимось середнім між дуже низькою ціною, не здатною забезпечити необхідний рівень прибутку, і такою ціною, за якої попит зникає. Підприємство розробляє загальний підхід до ціноутворення, виходячи з того, який з чинників справляє найбільший вплив.

Існують такі підходи до ціноутворення:

  • Ціноутворення на базі собівартості. Найпоширенішим методом ціноутворення є встановлення цін за формулою: „середні витрати + прибуток”. Метод популярний з причини простоти. Продавцям не потрібно орієнтуватись в тенденціях попиту, полегшується ціноутворення, ціни в галузі встановлюються приблизно на однаковому рівні, цінова конкуренція зводиться до мінімуму.

  • Ціноутворення на базі споживчої цінності. В основу методу покладене сприйняття цінності товару покупцем. Ціна при цьому методі, поряд з іншими складовими маркетингу, визначається перед тим, як буде прийнята маркетингова програма. Таким чином ціноутворення розпочинається з аналізу потреб споживача і сприйняттям ним цінності товару, а ціна має співпадати із уявленнями споживача про достоїнства товару.

  • Ціноутворення на базі конкуренції – підприємство обґрунтовує свою ціну на цінах конкурентів, приділяючи менше уваги власне витратам чи попиту. Підприємство може призначити таку ж саму ціну ніж у них, але різниця між цими цінами є незначною. Цей метод застосовується для уникнення цінових війн.

Лекція 2. Встановлення цін на товари

Ключові слова і терміни: новий товар, новий товар-імітатор, „збирання вершків“, проникнення на ринок, ефект масштабу, товарний асортимент, супутні товари, обов’язкові предмети, побічні продукти виробництва, товарні набори, методика встановлення подвійного тарифу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]