Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВС. Навч. посібн., 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

3. Значення та основні види методів навчання.

Сутність і значення методів навчання.

Методи викладання і навчання є важливою складовою предмета методики викладання соціальних дисциплін. Від методів навчання значною мірою залежать не тільки обсяг та глибина набутих студентами знань, сформованість у них професійних умінь і навичок, а й розвиток їхнього творчого мислення, інтелектуальний розвиток загалом.

У філософії метод (грец. methodos – шлях дослідження або пізнання, теорія, вчення) – спосіб побудови та обґрунтування системи філософського знання; сукупність прийомів і операцій (спосіб) практичного й теоретичного освоєння дійсності. У навчальному процесі таке освоєння полягає в оволодінні студентами знаниями, уміннями і навичками, формуванні їхнього світогляду.

Метод навчання – спосіб діяльності викладача і студентів, за допомогою якого досягається оволодіння знаннями, уміннями і навичками, формується світогляд студентів, розвиваються їхні здібності.

Значення методів навчання і викладання як його складової у навчально-виховному процесі зумовлене тим, що вони є засобами реалізацій педагогічних цілей. Коли йдеться про шляхи удосконалення освіти, звертають увагу передусім на зміст і методи навчання. Зміст навчання і педагогічні цілі є визначальними чинниками щодо методів навчання. Зв'язок між методами, змістом і цілями полягає в тому, що методи навчання – засоби розкриття змісту навчання задля реалізації педагогічних цілей.

Визначеність методів змістом навчання означає, що кожній навчальній дисципліні притаманні певні методи навчання, навіть викладання різних розділів і тем навчальної дисципліни може потребувати використання неоднакових методів. На методи навчання, передусім викладання, покладено також завдання мотивації навчання студентів, активізації їхньої пізнавальної діяльності, розвитку потреби в оволодінні знаннями, уміннями і навичками.

Методи навчання виконують і виховну функцію. Вони сприяють перетворенню набутих студентами знань на їхні особисті переконання, формують науковий світогляд студентів.

Крім педагогічних цілей і змісту навчання, на обрання методів навчання впливають методи дослідження, які використовують у відповідній науці. Якщо в історії, наприклад, переважає конкретно-історичний підхід в аналізі суспільних явищ і процесів, що відбувалися в минулому, то у філософії – загальнотеоретичний, який характеризується логічним, понятійно-категоріальним аналізом природних та суспільних явищ і процесів.

Отже, методи навчання виконують пізнавальну, навчальну, мотиваційну та виховну функції і слугують засобами розкриття змісту соціально-гуманітарних дисциплін задля досягнення цілей навчання.

Класифікація методів навчання.

Загальну теорію методів навчання розробляє педагогіка (дидактика). Методики викладання певних дисциплін повинні досліджувати проблему методів навчання з урахуванням особливостей кожної з них та обґрунтовувати застосування методів у навчальному процесі. У педагогіці значну увагу приділяють класифікації методів навчання, яка, поділяючи їх за певними критеріями на групи, вказує сферу застосування кожного методу та його зв'язки з іншими, допомагає краще пізнати та використати конкретні методи.

Методи навчання класифікують за такими критеріями:

1) За джерелами передачі інформації:

словесні методи, які полягають у тому, що навчальний матеріал студенти сприймають у словесній формі (лекція, консультація, бесіда, самостійна робота студента з навчальною літературою тощо);

наочні методи, що передбачають зорове сприйняття студентами предметів, які вивчаються, та їх зображень;

практичні методи, що спрямовані на формування у студентів умінь і навичок застосування набутих знань на практиці (лабораторні роботи, виконання вправ, розв'язування задач тощо).