Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВС. Навч. посібн., 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

4. Науково-дослідна робота студентів.

Студенти займаються науково-дослідною роботою з власної ініціативи, оскільки навчальним планом безпосередньо вона не передбачена. Формами (видами) науково-дослідної роботи є написання статей для опублікування в періодичних наукових виданнях (журналах, збірниках, вісниках); підготовка тез доповідей чи виступів на наукових конференціях; участь у роботі студентських наукових гуртків і проблемних груп, конкурсах студентських наукових робіт; участь у розробленні випускаючими кафедрами науково-дослідних тем тощо.

Написання наукових статей.

Найважливіше місце в науково-дослідній роботі студентів посідає написання наукових статей. Студент готує статтю як результат дослідження у процесі виконання кваліфікаційної роботи. Наявність у студента опублікованих наукових праць враховується в оцінці захисту його кваліфікаційної роботи, а також при зарахуванні до магістратури чи аспірантури. Написання та опублікування наукових статей має відповідати певним вимогам.

Наукова стаття містить виклад проміжних або кінцевих результатів наукового дослідження, висвітлює конкретне питання з теми кваліфікаційної роботи або дисертації. Опублікована у фаховому виданні стаття повинна містити такі необхідні елементи:

— постановку проблеми в загальному вигляді та зазначення її зв'язку із важливими науковими чи практичними завданнями;

— аналіз останніх досліджень і публікацій, у яких започатковано розв'язання даної проблеми та на які спирається автор;

— виокремлення невирішених раніше частин загальної проблеми, яким присвячується стаття;

— формулювання цілей статті (постановку завдання);

— виклад основного матеріалу дослідження з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів;

— висновок з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у цьому напрямі.

Крім основного тексту, у рукописі статті мають бути наведені її повна назва, прізвище та ініціали автора (авторів), анотація, перелік посилань, іноді – перелік ключових слів. Оптимальний обсяг наукової статті – 0,5 авторського аркуша (приблизно 12 сторінок стандартного комп'ютерного тексту). Статтю подають до редакції у паперовому й електронному варіантах або тільки в електронному. Вимоги до оформлення наукових статей публікують в окремих номерах журналів, збірників чи вісників.

Жанр наукової статті передбачає дотримання таких рекомендацій:

— розміщення на першій сторінці тексту у правому верхньому куті над назвою статті прізвища та ініціалів автора; за необхідності зазначення додаткових відомостей про нього (студент, аспірант, викладач, науковий ступінь, вчене звання, посада, місце роботи чи навчання);

— стисле відображення в назві статті її головної ідеї, думки (п'ять-сім слів);

— розташування ініціалів перед прізвищем;

— уникнення стилю наукового звіту чи науково-популярної статті;

— виокремлення в тексті статті переважно словами чи словосполученнями «спершу», «потім», «далі», «нарешті», «по-перше», «по-друге» тощо, а не цифрами;

— використання цитат незначною мірою; зазначення основної ідеї, а після неї в дужках – прізвища її автора;

— посилання на авторитетні джерела на початку статті, присвячення основного її обсягу викладу власних думок;

— уникнення підтвердження достовірності авторських висновків і рекомендацій висловлюваннями інших авторів, оскільки це свідчитиме, що ідея автора статті не є новою, а була відома раніше;

— завершення статті конкретними висновками і рекомендаціями.

Редакція періодичного видання може ставити власні вимоги до побудови та оформлення наукових статей.

Тези доповіді (виступу).

Тези доповіді (виступу) це опубліковані до початку наукової конференції матеріали попереднього характеру, де викладено основні положення наукової доповіді (виступу). Вони фіксують науковий пріоритет актора й мають містити матеріали, відсутні в наявних публікаціях.

Виклад змісту доповіді у формі тез доцільно здійснювати у такій послідовності: постановка проблеми в загальному вигляді; обґрунтування її актуальності та аналіз стану наукової розробленості (перелічують імена вчених, які зверталися до розроблення проблеми); зазначення невідповідності між ступенем наукової розробленості проблеми та теоретичними і практичними потребами в її розв'язанні; авторське розв'язання проблеми, його обґрунтування, теоретичне та практичне значення.

Кожна теза містить самостійну думку, висловлену в одному або кількох реченнях. Формулювання кожної тези починають з нового рядка. Посилання на джерела, цитати в тезах доповіді використовують рідко. Викладають суть ідеї чи положень без наведення конкретних прикладів. Рекомендований обсяг тез наукової доповіді становить дві-три сторінки стандартного комп'ютерного тексту (іноді щодо інтервалу і шрифту ставлять особливі вимоги). На першій сторінці тексту у правому верхньому куті над назвою тез, що складається із п'яти-семи слів, розміщують прізвище та ініціали автора, за необхідності – додаткові відомості про нього.

Виступаючи на науковій конференції, можна, пославшись на опубліковані тези доповіді, зупинитися на одній із основних, найважливіших і дискусійних, тез.

Отже, охоплюючи багатоманітні форми і види навчальних та інших занять, самостійна робота студентів має велике пізнавальне і виховне значення. Правильна її організація забезпечує виконання основного завдання вищої освіти – оволодіння студентами не тільки глибокими науковими знаннями, а й методами самостійного і творчого пошуку нових знань та вивчення явищ суспільного життя.