Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВС. Навч. посібн., 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Навчальний елемент 1.2. Соціальні дисципліни у навчальному процесі україни

Соціальні науки як навчальні дисципліни у ВНЗ України. Термінологічна невизначеність соціальних наук. Соціальні науки в Радянському Союзі. Соціальні науки в Україні в 1991-2009 рр. Соціальні науки в Україні з 2009 р.

Розвиток соціологічної освіти в Україні. Соціологія в радянський період. Інституціалізація соціології як науки та навчальної дисципліни. «Хвороби росту» української соціології. «Соціологічна освіта» і «соціологічна просвіта». Стан соціологічної освіти в Україні. Кількісний розвиток соціологічної освіти в Україні. Якісний зміст української соціології. Працевлаштування студентів-соціологів. «Соціологічна просвіта»: роль і значення соціології у процесі формування світогляду та майбутніх професійних навичок студентів.

Підготовка наукових і науково-педагогічних працівників в Україні. Аспірантура (ад'юнктура), докторантура та асистентура-стажування. Наукові ступені і вчені звання. Спеціалізовані вчені ради.

Врахування профілю підготовки фахівців у викладанні соціальних дисциплін. «Профілювання викладання» соціальних дисциплін. Методичні аспекти профілювання викладання соціальних дисциплін. Умови профілювання викладання соціальних дисциплін.

Навчальний елемент 1.3. Організаційні засади вищої освіти в україні

Система та структура освіти. Нормативно-правові засади вищої освіти. Система освіти України. Структура освіти України. Освітні рівні. Освітньо-кваліфікаційні рівні. Післядипломна освіта.

Вищі навчальні заклади та їх структурні підрозділи. Рівні акредитації ВНЗ в Україні. Типи українських ВНЗ. Національний вищий навчальний заклад. Структурні підрозділи вищих навчальних закладів.

Організація та учасники навчально-виховного процесу у ВНЗ. Форми навчання. Форми навчального процесу. Види навчальних (аудиторних) занять. Учасники навчально-виховного процесу. Особи, які навчаються у ВНЗ. Основні посади педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Основні вимоги щодо змісту роботи та професійних і моральних якостей викладачів ВНЗ. Обрахунок робочого часу викладача ВНЗ. Обсяг навчальної роботи. Зміст інших обов'язкових видів роботи, що входять в робочий час викладача. Методична робота. Наукова робота. Організаційна робота. Права та обов'язки педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Навчальний елемент 1.4. Зміст освіти із соціальних дисциплін та особливості болонського процесу в україні

Основні види плануючих документів ВНЗ. Необхідність плануючих документів. Документи організаційного характеру. Документи змістовного характеру.

Стандарти вищої освіти. Складові стандартів вищої освіти та їх актуальність. Державний стандарт вищої освіти. Галузеві стандарти вищої освіти. Освітньо-кваліфікаційні характеристики (ОКХ) випускників вищих навчальних закладів. Освітньо-професійні програми підготовки (ОППП). Засоби діагностики якості вищої освіти. Стандарти вищої освіти ВНЗ. Перелік спеціалізацій за спеціальностями. Варіативні частини освітньо-кваліфікаційних характеристик випускників вищих навчальних закладів. Варіативні частини освітньо-професійних програм підготовки. Варіативні частини засобів діагностики якості вищої освіти. Навчальні плани. Програми навчальних дисциплін.

Сутність Болонського процесу. Історія Болонського процесу. Основні цілі Болонського процесу. Хід Болонського процесу в Україні.

Особливості запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу в Україні. Сутність кредитно-модульної системи. Переваги і недоліки кредитно-модульної системи.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2

ФОРМИ ВИКЛАДАННЯ ТА ЇХ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

НАВЧАЛЬНИЙ ЕЛЕМЕНТ 2.1.

ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ

СОЦІОЛОГІЇ ТА СОЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

Педагогічні засоби та їх основні групи. Методична, навчальна та наукова література. Методична література. Навчальна література. Підручник. Навчальний посібник. Навчально-методичний посібник. Навчально-наочний посібник. Хрестоматія. Навчально-методична література з соціології. Наукова література. Монографія. Брошури. Стаття.

Фактичний матеріал, публіцистика, твори художньої літератури та мистецтва. Фактичний матеріал. Публіцистика. Твори художньої літератури та мистецтва.

Засоби наочності. Сутність засобів наочності та їх класифікація. Роль Інтернету як педагогічного засобу.

Тематичний план курсу соціології. Проблематика складання тематичного плану з соціології. Основні смислові блоки навчальної програми з соціології.