Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВС. Навч. посібн., 2012.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Система контролю знань і рейтингової оцінки

Кожен студент опановує навчальну дисципліну протягом семестру, складає залік/іспит і одержує підсумкову оцінку відповідно до Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS). Водночас в українській вищій школі ще зберігається оцінювання знань студентів за національною шкалою, з якою пов’язаний порядок нарахування стипендій, закріплений у законодавчих актах щодо вищої освіти. Отже, шкала оцінювання та переведення балів у національну та європейську системи оцінювання, яка діє в Чернівецькому національному університеті ім. Ю.Федьковича, має такий вигляд:

Рейтингова оцінка з дисципліни

Оцінка за шкалою ECTS

Екзаменаційна оцінка за національною шкалою

Залікова оцінка за національною шкалою

90 - 100

A

5 (відмінно)

Зараховано

82 - 89

B

4 (добре)

75 – 81

C

4 (добре)

69 – 74

D

3 (задовільно)

60 – 68

E

3 (задовільно)

35 – 59

FX

2 (незадовільно) з можливістю перездачі

Не зараховано

0 - 34

F

2 (незадовільно) з обов’язковим повторним курсом

Бали нараховуються за різні види навчальної роботи, а потім підсумовуються за накопичувальною системою. Вивчення дисципліни (згідно тематичного плану) ділиться на два змістових модулі, кожен з яких оцінюється у 30 балів (максимально) і складається з певної кількості навчальних елементів (тем). За два змістових модулі студент може набрати 60 балів (максимально), на заліку/іспиті – 40 балів (максимально), а загалом – 100 балів (максимально). Відповідно, в ході вивчення дисципліни визначаються: поточний, проміжний (модульний), рубіжний (заліково-іспитовий) і підсумковий (загальний) рейтинги.

Поточний рейтинг – це сума балів за різні види навчальної роботи. За кожним навчальним елементом студент має виконати певні завдання і засвідчити свій рівень на семінарах. Обговорення на семінарах програмних питань дисципліни проводиться систематично і займає 90% часу, а 10% часу відводиться на проведення модульних контрольних робіт. Крім цього, студенти, за вибором, виконують завдання, винесені на самостійне опрацювання та індивідуальні навчально-дослідні завдання, які мають практичне спрямування та творчий, дослідницький характер. Зауважимо, що під час лекцій студенти не накопичують балів, але їх відвідування є обов’язковим.

Проміжний (модульний) рейтинг – це сума балів, отримана студентом за результатами вивчення змістового модуля або модулів. Якщо студент набрав менше 35 балів за результатами двох змістових модулів (із можливих 60), він не допускається до складання заліку/іспиту.

Рубіжний (заліково-іспитовий) рейтингце сума балів, отриманих студентом на заліку/іспиті. Він проводиться в усній (за питаннями в білетах) або письмовій формі (за тестами).

Підсумковий рейтингце сума балів, отриманих студентом за два змістових модулі та під час складання заліку/іспиту.

Пропуски лекцій і семінарів (незалежно від причин) відпрацьовуються в обов’язковому порядку на консультаціях. Відпрацювання відбувається у формі письмового тестування, усної співбесіди, написання творчих робіт, тощо.