Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chpk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

9.2 Типи будинків для цехів машинобудівного заводу

Типи, конструкції й розміри будинків для цехів вибираються залежно від наступних факторів:

а) назва будинку

б) характеру й розмірів об'єкта виробництва, обсягу виробленої продукції, характеру технологічного процесу, характеру застосовуваного встаткування

в) типів, розмірів і вантажопідйомності кранів і транспортних пристроїв

г) вимог, пропонованих відносно висвітлення, опалення, вентиляції.

д) умов видалення й відводу атмосферних опадів

е) обліку можливості подальшого розширення будинку.

ж) роду застосовуваного будівельного матеріалу.

Виробничі будинки можуть бути одноповерховими й багатоповерховими.

Будинку машинобудівних цехів будують переважно одноповерховими, тому що застосовується важке встаткування й сама продукція має велику вагу й габарити. Однак, коли це можливо по характері встаткування й виробів, використають багатоповерхові будинки.

Одноповерхові будинки: у більшості випадків складаються з декількох польотів. Форма таких будинків повинна бути найбільше простій, у вигляді прямокутника або квадрата, тому що витрати на будівництво будинків складної конфігурації збільшуються. Однак виходячи з умов виробничого процесу застосовують будинку у вигляді букв П и Ш (для ковальських, пресових і т.д.)

Загальні розміри й площі цехів визначаються на основі планування встаткування й всіх приміщень цеху. Розміри будинків визначають по розмірах і числу прольотів.

Ширина окремих прольотів будинку визначається на підставі планування встаткування й засобів транспорту.

Довжина прольоту цеху визначається сумою розмірів виробничих і допоміжних відділень, послідовно розташованих уздовж прольоту, проходів і ін. ділянок цеху. Основним розміром, що визначає довжину прольоту, є довжина технологічної лінії верстатів, розташованих уздовж прольоту.

Висоту прольоту цеху визначають виходячи з розмірів виготовлених виробів, габаритних розмірів устаткування, розмірів і конструкцій мостових кранів, а також санітарно-гігієнічних вимог.

Установивши необхідні основні розміри прольоту - його ширину, висоту й крок колон, а також на підставі обсягу виробництва й планування технологічного встаткування необхідне число прольотів, загальну ширину й довжину будинку, що відповідають умовам даного виробництва, підбирають стосовно до них типові будівельні схеми секцій і будинків, розроблені для промислових будинків.

Висоту приміщень (тип оцінки чистої підлоги до низу несучих конструкцій покриття на опорі) у будинках без мостових кранів варто призначати:

для прольотів до 12 м - 3,6; 4,2; 4,8; 5,4; 6,8.

для прольотів 18 і 24 м - 5,4; 6,0; 7,2; 8,4; 9,6; 10,8; 12,6.

При необхідності застосування будинків більших висот їх варто приймати:

для прольотів до 12 м - кратними 1,2 (при висотах до 10,8 м) і кратними 1,8 (при більших висотах).

для прольотів 16 м і більше - кратними 1,8

У будинках з мостовими кранами висоту приміщень варто приймати незалежно від вантажопідйомності кранів за даними в табл. 45 (М.Е. Егоров "Основи проектування машинобудівних заводів)

Крок колон по середніх і крайніх рядах варто призначати рівним 12 км 6 м на підставі техніко-економічних показників. При необхідності призначення кроку колон більше 12 м його варто приймати кратним 6.

На підставі будівельних норм розроблені уніфіковані типові секції для одноповерхових і багатоповерхових будинків машинобудівної, легкої, харчової й хімічної промисловості. З таких секцій, які діляться на основн і додаткові, компонують промислові будинки.

Залежно від призначення будинку, його розмірів і вантажопідйомності кранового встаткування конструкція будинку по роду застосовуваного матеріалу може бути металева, залізобетонна й змішана.

Металева конструкція складається з металевих колон і підкранових колій, форм, ліхтарів і т.д. Такі конструкції застосовуються для будинків з більшими прольотами (30 див) і кранами великої вантажопідйомності (30 тонн). Металеві конструкції застосовуються для будинків, у яких відбувається нагрівання несучих конструкцій.

Залізобетонна конструкція складається із залізобетонних колон, що зв'язують рам, балок, підкранових елементів будинку. Залізобетонні конструкції можуть бути монолітними й збірнями.

Стіни виробничих будинків варто робити панельними: панелі висотою 1,2 і 1,8 м. Стіни цегельної кладки застосовуються для будинків невеликого обсягу (до 5000 м3).

Змішані конструкції состоящие із залізобетонних колон, підкранових балок, металевих форм використаються для цехів гарячої й холодної обробки.

Багатоповерхові будинки висотою 2 - 5 поверхів, а іноді й більше - можна застосовувати для механічних і складальних цехів при виробництві легких і дрібних виробів, наприклад, що ріже й вимірювального інструментів, приладів і т.д. Нормативне корисне навантаження на підлогу в багатоповерхових будинках приймається 500, 1000, 1500 кг/м2 для верстатів малих і середніх розмірів. Для більших не більше 2000 кг/м2.

Ширина багатоповерхових будинків не може бути великий, тому що погіршується освітленість цехів бічним світлом. Виходячи із цього ширина багатоповерхових будинків приймається рівної 18, 24, 30 м.

Для багатоповерхових будинків при навантаженнях 500, 1000, 1500 застосовується сітка колон 6 6 і 9 6, при 2000 і 2500 кг/м2 - 6м 6м

Висота поверхів від оцінки чистої підлоги до оцінки чистої підлоги наступного поверху приймається 3,6; 4,8; 6,0, а для 1-го поверху - до 7,2 м.

Найпростіший і зручна форма багатоповерхових будинків є прямокутна, при якій можливе використання уніфікованих габаритних схем, але може бути й у формі П и Ш.

Розташування сходових кліток може бути зовнішнє (у прибудовах) і внутрішнє (у самому будинку).

9.3 Основні відомості по елементах будівельної частини

9.3.1 Підстави будинків і споруджень

Для попередження нерівномірного осідання будинків і споруджень їх треба розташовувати на досить міцному ґрунті. Шар ґрунту, що сприймає вага всього будинку, називається підставою.

За структурою ґрунту діляться на скельні, піщані, глинисті, рослинні, насипні й змішані.

Нормальними вважається ґрунт, що допускає навантаження 2,0 - 2,5 кг

9.3.2 Фундаменти будинків і споруджень

Підземна частина будинку, що передає навантаження від наземної частини на підставу, називається фундаментом.

Поверхня фундаменту, безпосередньо передавальне навантаження на підставу, називається підошвою фундаменту.

Глибина закладення фундаменту встановлюється залежно від вологості ґрунту, положення рівня ґрунтових вод і глибини промерзання ґрунту.

9.3.3 Фундаменти під металорізальні верстати

Металорізальні верстати в цінах можна встановлювати

а) безпосередньо на підлозі;

б) на окремі або загальні для декількох верстатів фундаментах.

Безпосередньо на підлозі можна встановлювати легкі й середні верстати загального призначення зі спокійним ходом.

Окремі фундаменти для металорізальних верстатів улаштовуються з метою рівномірного розподілу на ґрунт динамічних зусиль і запобігання коливань станин, а також поширення коливань на навколишню площу й сусіднє встаткування.

Фундаменти під устаткування не повинні з пов'язані з фундаментом будинку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]