Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chpk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

8.3.2 Видалення стружки за допомогою стисненого повітря

Такий спосіб видалення стружки широко застосовується на автоматичних лініях із пристосуваннями супутниками. У цьому випадку стружка віддаляється за допомогою стисненого повітря, подводимого до оброблюваних деталей через спеціальні сопла (рисунку 8.13).

Рисунок 8.13 - Схема обдува струменем стисненого повітря із пристроєм що відводить (відсмоктує) пил і елементну стружку.

При обробці тендітних матеріалів на агрегатних верстатах і автоматичних лініях у ряді випадків застосовують обдувши деталей струменем стисненого повітря із пристроєм, що відводить (отсасывающим) пил і елементну стружку.

8.3.3 Видалення стружки за допомогою сож

При такому способі відводу стружки, остання збивається СОЖ униз у спеціальні убудовані у верстати резервуари або транспортери.

Останнім часом у науково-технічній літературі з'явилися повідомлення про доцільність застосування в ряді випадків гідротранспортування стружки від верстатів і автоматичних ліній до ділянки її переробки. Мається на увазі транспортування стружки по похилих жолобах за допомогою потоку рідини. На думку деяких авторів доцільно за допомогою СОЖ переміщати стружку у відстійник по похилих жолобах, розташованим у бетонованому тунелі. Осіла стружка в міру нагромадження віддаляється від відстійника конвеєром на просушку й переробку, а СОЖ після очищення подається насосом до верстатів для охолодження різальних інструмент.

Гідротранспортування, зокрема , застосовується на деяких ділянках Волзького автозаводу. У цьому випадку кожна ділянка має свою насосну станцію, відстійник, системи спорожнювання відстійників і відділення СОЖ від стружки. Жолоба прямокутного перетину виконані з листової сталі товщиною 2-3 мм. На кожній ділянці встановлені фільтри для очищення СОЖ. У корпусі жолобів передбачені спеціальні сопла для активного руху рідини.

Дніпропетровським індустріальним інститутом запропонована комплексна трубопровідна гідротранспортна система використання СОЖ для ділянок абразивної обробки металів. Ця система забезпечує поліпшення умов праці верстатників, знижує витрату різального інструменту й підвищує термін служби СОЖ.

8.4 Схеми збирання й транспортування стружки в механічних цехах

Для збору й транспортування стружки застосовують наступні засоби механізації: скребкові, одне- і двухгвинтовые, пластинчасті й пластинчато-голчасті конвеєри.

Перерахованими конвеєрами стружку можна транспортувати від верстатних ліній і ділянок у тару, установлену в приймачі, у бункерну естакаду, розташовану поза цехом, у цеховий або загальнозаводський цех її переробки.

Технічне рішення про організації збору й транспортування стружки можна приймати залежно від річної кількості стружки, утвореної на одному квадратному метрі площі цеху. По цьому принципі металообробні цехи заводів розділені на чотири групи.

У першій групі цехів кількість стружки, отриманої з 1 м2 площі цеху доходить до 0,3 т/рік. Для подібних цехів рекомендуються засоби малої механізації (ручний візок, конвеєри й спеціальна тара) у сполученні з вантажопідйомними механізмами й безрейковим транспортом. Заповнена стружкою тара вивозиться на накопичувальну площадку або ділянку переробки.

До другої групи ставляться цехи в які одержують із 1 м2 площі цеху від 0,3 до 0,65 т. стружки в рік. У цьому випадку доцільно застосовувати лінійні конвеєри зі спеціальною тарою, установленої наприкінці конвеєра, у прийманні, на площадці підйомника. Заповнена стружкою тара вивозиться безрейковим транспортом.

У третій групі цехів з 1 м2 площі цеху одержують від 0,65 до 1,2 т. стружки в рік. Загальна кількість стружки, одержуваної в даному цеху, повинне бути не менше 3000 т/рік. Для подібних цехів рекомендується передбачати систему стружкоуборочных конвеєрів з видачею стружки на накопичувальну площадку або бункерну естакаду, розташовану за межами цеху.

У четвертій групі цехів кількість стружки утвореної з 1 м2 площі повинне бути понад 1,2 т. у рік і на всій площі 5000 т/рік. У цьому випадку можна повністю механізувати збір і транспортування стружки з видачею її у відділення переробки.

Ланцюгові скребкові конвеєри призначені для транспортування елементної стружки від верстатних ліній і ділянок. У цьому випадку транспортують стружку об'ємною масою 0,6 2,0 т/м3, переміщаючи по відкритому жолобі шкребками, тісно пов'язаними із двухцепным тяговим органом.

Розглянемо типові схеми збору й транспортування металевої стружки в цехах, віднесених до чотирьох груп залежно від кількості стружки, одержуваної на 1 м2 площі в рік, при різному розташуванні металорізального встаткування й накопичувальних площадок.

На рисунку 8.14 представлена типова схема збору й транспортування стружки в цехах першої групи: 1 - приямок із установленої на підйомнику тарою; 2 -конвеєр, що транспортує стружку в тару.

Рисунок 8.14 - Типова схема зборки й транспортування стружки в цехах першої групи.

На рисунку 8.15 представлена типова схема збору й транспортування стружки в цехах другої групи: 1 - конвеєри лінійні; 2 - конвеєр магістральний; 3 - вузол пересипання стружки з одного конвеєра на іншій; 4 - приямок.

На рисунку 8.16. представлена схема механізації збору й транспортування металевої стружки для цехів другої групи: тут система двухвинтовых лінійних і пластинчастого магістрального конвеєрів забезпечує транспортування стружки від робочих місць до стружкодробилкам. Сталева стружка через ґратчасті, що відкриваються люки 1 зсипається на двухвинтовые конвеєри 2 і транспортується на магістральний пластинчастий конвеєр 3, з якого за допомогою поворотної тачки пересипається в стружкодробилку.

Рисунок 8.15 - Типова схема збору й транспортування стружки в цехах другої групи

Рисунок 8.16 - Схема механізації збору й транспортування металевої стружки для цехів другої групи

На рисунку 8.17 показана типова схема збору й транспортування стружки в цехах третьої групи: 1 - лінійні конвеєри; 2 - конвеєри магістральні; 3 - бункерна естакада; 4 - вузол пересипання стружки.

На рисунку 8.18 представлена схема збору й транспортування стружки в цехах третьої групи: 1 - лінійні двухвинтовые; 2 - люки для ссыпа стружки на конвеєри; 3,4 - магістральні двухвинтовые конвеєри; 5,6 - вузли пересипання стружки, розташовані на одній осі, з одного двухвинтового на інший двухвинтовой конвеєр; 7 - вузли пересипання стружки двухвинтовых конвеєрів, розташованих перпендикулярно; 8 - магістральний пластинчастий конвеєр; 9 - пластинчато^-голчастий конвеєр; 10 - конвеєр пластинчастий пересувної; 11 - бункер-накопичувач; 12 - бак для збору СОЖ; 13 - тара, що розкривається.

Рисунку 8.17 - Типова схема збору й транспортування стружки в цехах третьої групи.

Рисунку 8.18 - Схема збору й транспортування стружки в цехах третьої групи.

На рисунку 8.19. показана типова схема збору й транспортування стружки в цехах четвертої групи: 1 - лінійні конвеєри; 2 - магістральні конвеєри; 3 - ділянка переробки стружки.

В автоматизованому виробництві транспортна система збирання стружки забезпечує роздільний і незалежний від інших верстатів збір стружки на робочих місцях і транспортування її в місце централізованого збору. Звичайно транспортна система містить у собі: висунуті з верстата або ємності, що перебувають поруч із ним, або транспортери, убудовані у верстат, для збору стружки, що утвориться в процесі різання; візки або лінійні конвеєри для транспортування стружки від верстата до магістрального конвеєра й назад; магістральний конвеєр або центральну трасу, розташовану під антресолью, з рухливий кареткою-оператором для автоматичного захоплювання й транспортування в місце збору стружки верстатних ємностей; контователь для перекидання стружечной ємності; контейнери для роздільного збору сталевого, чавунного й кольорового металів стружки.

Рисунку 8.19 - Типова схема збору й транспортування стружки в цехах четвертої групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]