Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILET_23.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
53.83 Кб
Скачать

Билет 23

1 Ки́ївська Русь- монархічна держава. Виникла в 9 столітті в результаті завойовницьких походів варягів і об'єднання під їхньою владою східноєвропейських, переважно слов'янських, племен. розвиток державності Київської Русі відбувався у двох напрямах: від системи управління, що випливала з військової організації, — до цивільних форм правління та від посилення централізму — до децентралізації. Основними елементами механізму політичної владив Давньоруській державі були князь, боярська рада. Великий київський князь був головним носієм державної влади, гарантом функціонування всіх органів управління.

2УКР.НАЦ ВІДРОДЖЕННЯ Під національним відродженням розуміється : *Формування нац..самосвідомості* Зростання інтересу до укр. Мови* Розгортання укр. Визвольного руху* Причиною піднесення національних процесів в україні була політика російського і австрійського урядів. На нац.-визвольне відродження вплинуло формування інтелігенції во Львові,Харкові,Києві, Одесі. У Західній Укр.відродження сприяло уніатське духовенство.

Билет 22

1 Га́лицько-Воли́нське князівство 1199—1349— південно-західне руське князівство династії Рюриковичів, утворене у результаті об'єднання Галицького і Волинського князівств Романом Мстиславичем. З другої половини 13 століття стало королівством. Князівство проводило активну зовнішню політику у Східній і Центральній Європі. Форма правління монархія. Серед ремесел були відомі ковальство, гончарство, обробка шкіри, зброярництво, ювелірна справа і ливарництво. Торгівля у Галицько-Волинських землях не була розвинута належним чином.

Провідну роль у культурному житті країни займала Волинь, а саме місто Володимир, давнішня цитадель Романовичів.

2 НАЦ.ВІДРОДЖЕННЯ В НАДДНІПРЯН. Кінець XVIII — початок XIX ст. — вкрай несприятливий період в історії українського народу, позначений цілковитим підкоренням України. Більша її частина перетворилася на колонію Російської імперії. Традиційно початком національного відродження нової доби вважають появу у 1798 р. перших трьох частин «Енеїди» Івана Котляревського (1769—1838) — поеми, якій судилася слава першого твору нової української літератури, твору, що засвідчив появу сучасної української літературної мови. Ідеями національного відродження наснажена й «Історія русів» -блискуча пам'ятка української історичної прози й публіцистики кінця XVIII ст. розповідає про події в Україні від найдавніших часів до 1769 р. На початку XIX ст. чи не найважливішим осередком українського національного відродження став Харків — центр Слобожанщини. Тут існував університет, заснований у 1805 р. зусиллями Василя Каразина. У Харкові стали виходити журнали «Украинский вестник», «Украинский журнал».

Білет 21

1 Вели́ке кня́зівство Лито́вське- це держава, що існувала у Східній Європі у 13—18 століттях. У середині ХІV ст. українські землі, ослаблені монголо-татарами і політично роз’єднані, стали об’єктом захоплення Польщею та Литвою. У складі Польщі опинилася Галичина, у складі Великого князівства Литовсько-го — Волинь, Київщина, Чернігово-Сіверщина, Переяславщина, Поділля.     Польща проводила політику полонізації щодо українських земель, спрямо   вану на поширення польської мови та католицького віросповідання.  Велике князівство Литовське, 90% земель якого складали східнослов’янські землі, не порушувало суспільно-політичного ладу на українських землях і переймало судову систему, військову організацію, запровадило руську мову як    державну і християнство за православним зразком. Велике князівство Литовське повело боротьбу з золотоординським пануванням на українських    землях, розбивши у 1363 р. монголо-татар поблизу Синіх Вод.

2 ЗУНР Уночі проти 1 листопада 1918 р. українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. 11 листопада 1918 p. у Львові Українською Національною Радою був створений Державний секретаріат. 13 листопада Українською Національною Радою був затверджений тимчасовий Основний Закон, відповідно до якого за створеною Українською державою закріплювалася назва Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), визначалися її кордони, герб і прапор. Президентом ЗУНР було обрано Є. Петрушевича, главою уряду - Державного секретаріату - залишився К. Левицький. ЗУНР займала територію 70 тис. км кВ

Білет 20

1ВИНИКНЕННЯ КОЗАЦТВА Перші згадки про козацтво відносяться до 1489 і 1492рр, але його різке зростання відбулося у 16 ст. Козацтво виникло на південних окраїнах Київщини. Центром стало Запорожжя – степи за порогами Дніпра. постійна військова небезпека від Кримського ханства та кочових татарських орд;

Причини виникнення козацтва:* наявність в українському суспільстві прошарку вільних людей;* посилення соціального та релігійного гноблення* постійна військова небезпека від Кримського ханства та кочових татарських орд;*

Запорозьку Січ мала : *територіальний устрій* форма правління козацька республіка* правова система*

Уряд Речі Посполитої намагався взяти козаків під свій контроль, щоб захистити свої володіння від татар і турків у протистоянні з Москвою. З цією метою у 1572р. польський король прийняв на службу 300 козаків, вписав у реєстр-список. У кінці 16ст. їх було 3тис. чол. Реєстрові козаки мали особливі привілеї: отримували землю, гроші, звільнялися від податків, мали власне самоврядування

2 ТРУДНОЩІ ВІДБУДОВЧОГО ПЕРІОДУ,ГОЛОД Третій голодомор, який влаштувала народам СРСР російсько-комуністична диктатура 1946—1947, був спричинений не так повоєнним неврожаєм, як спланованою акцією сталінського Політбюро з метою забрати в селян залишки зерна і продати чи подарувати його братнім режимам в соціалістичному таборі. Так 1946 з СРСР вивезено 350 тисяч тонн зерна до Румунії, у 1947 — 600 тисяч тонн зерна — до Чехословаччини, за тих два роки Польща отримала з Радянського Союзу 900 тисяч тонн хліба. Найлютішим голод був узимку та весною 1947 року, перетворившись на голодомор. Були навіть випадки людоїдства. Внаслідок недоїдання серед сільського населення поширилася дистрофія. Понад 1 млн. було виснажених голодом людей.

Білет 19

  1. ПРИЧИНИ,ХАРАКТЕР НАЦ-ВИЗВОЛЬН.ВІЙНИ У лютому 1648 р. Богдан Хмельницький, обраний запорожцями гетьманом, організував нове козацьке повстання, яке започаткувало національно – визвольну війну до 1676 р. Причини війни: *Здійснення польською шляхтою соціального, національного та релігійного гноблення українського народу.* Стрімкий розвиток національної самосвідомості українців.* Характер війни був національно – визвольний, релігійний, соціальний. Рушійні сили: 1 – козацтво – ядро армії, 2 – селянство, 3 – міщани, 4 – частина української шляхти, 5 – православне духовенство.

2 СПРОБИ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ СУСПІЛЬНО ПОЛІТИЧНОГО ЖИТТЯ

Білет 18

  1. (Богдан Хмельницький 27 грудня 1595). Український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави в Наддніпрянській Україні. Шляхтич, реєстровий козак, військовий писар, з 1648 року — гетьман Війська Запорозького.

Брав участь у польсько-турецькій війні 1620—1621 років, під час якої, в битві гине його батько, а сам він потрапляє в полон. З 1637 року Хмельницький перебував серед вищої козацької старшини. Помер 27 липня 1657 у місті

Чигирин, Україна.

  1. СТАНОВИЩЕ ЗАХ-УКР ЗАМЕЛЬ У 20-30 РОКИ Західноукраїнські землі знаходились під владою Польщі (Східна Галичина, Західна Волинь, Полісся, Холмщина, Підляшшя). де проживало 5,6 млн. українців із 8,9 млн. чоловік. Політика Польщі була спрямована на знищення всього українського. з 1935 р. почали процес асиміляції. Політика Румунії. З 1919 р. по 1928 р. на території Буковини діяв воєнний стан. У 1920 р. було заборонено вживання української мови. Політика Чехословаччини була більш поміркована. Всі ці уряди діяли проти освіти, культури українців: закривали школи (до 1927 р. – українські школи на Буковині не було). Існувала норма 5% - поступали до Львівського університету. Освіту мали українці 20 – 40% громадян.

Білет 17

1 Березне́ві статті́ 1654 року (інші назви — «Статті Богдана Хмельницького». – це угода між російським царським урядом і українською козацькою старшиною, комплекс документів, які регламентували політичне, правове, фінансове і військове становище України після Переяславської ради. Згідно з цими статтями Україна зберігала свої військово-адміністративні органи управління на чолі з виборним гетьманом. На Гетьманщині без обмежень мало далі діяти місцеве право, обумовлювалося невтручання царських воєвод та інших урядовців у внутрішні справи України. Україна зберігала свої збройні сили — 60-тисячне козацьке військо.

2 Визволення України від німецьких загарбників було започатковане Сталінградською битвою. У 1944р здійснено було ряд наступальних операцій: Житомирсько-Бердичівська ( грудень 1943-січень 1944р);Корсунь-Шевченківська ( січень-лютий 1944р);Рівненсько-Луцька( січень-лютий 1944р); Криворізька ( січень-лютий 1944р);визволення Одеси і Миколаєва ( березень-квітень 1944р);Львівсько-Сандомирська операція (липень-серпень 1944р);Східно-Карпатська операція (вересень-жовтень 1944р). У ході визвольних операцій загинуло 3,5 млн воїнів. Війна завершилась 8.05.1945 року капітуляцією Німеччини. Україна втратила понад 10 млн військових і цивільних людей.Матеріальні втрати досягли 1,5 трильйонів крб., зруйновано було 714 міст і містечок, 28 тис сіл, 16150 промислових підприємств, 18 тис медичних закладів, 33 тис закладів освіти.Україна внесла значний внесок у перемогу над гітлерівською Німеччиною у Другій світовій війні.

Білет 16

1 Андрусівське сепаратне перемир’я 1667 (Андрусівський сепаратний договір, Андрусівський мир) — угода між Московським царством і Польщею за спиною України про припинення війни, підписана 30 січня 1667 року в селі Андрусове під Смоленськом терміном на 13,5 років. Угода стала завершенням російсько-польської війни 1654—1667 років. За умовами сепаратного договору: * припинялась польсько-московська війна 1654—1667 років;* встановлювалося перемир’я на 13,5 років;* Запорозька Січ мала перебувати під спільною владою обох держав;* Умови сепаратного перемир’я викликали велике незадоволення серед українського суспільства. Андрусівський сепаратний договір, порушивши умови Переяславської Ради (1654) та інших договорів з гетьманами Б. Хмельницьким, Ю. Хмельницьким та І. Брюховецьким, закріпив насильницький поділ української етнічної території на дві частини — Правобережну Україну і Лівобережну Україну, остаточно затверджений так званим Вічним миром в 1686 році. Андрусівський сепаратний мир був спрямований також проти військової могутності Османської імперії.

2 Четве́ртий Універса́л Украї́нської Центра́льної ради — державно-правовий акт, універсал Української Центральної Ради, що проголошував незалежність Української Народної Республіки від Росії. Прийнятий 9 (22) січня 1918 року в Києві. Умови IV Універсалу: * УНР проголошується незалежною, вільною суверенною державою українського народу;* З усіма сусідніми країнами УНР прагне жити у мирі та злагоді;* Держава має встановити контроль над торгівлею та банками* УЦР планує провести земельну реформу в інтересах селян;*

Білет 15

  1. МАЗАПА.Гетьманування Мазепи було вирішальним моментом у стосунках між Україною і Москвою. І. Мазепа зміцнив владу гетьмана, сприяв економічному і культурному розвитку України; проводив значну меценатську діяльність: збудував 12 і реставрував 20 храмів, Києво-Могилянська академія стала академією (із колегії). У 1708 р. підписав таємний договір зі шведським королем Карлом ХІІ з метою отримання підтримки в отримані незалежності України від Росії. Причини такої політики: *Петро І був прибічником суворої централізації і проти автономії України;* Під час війни Петро І нещадно нещадно експлуатував українське населення: * . Петро І міг пожертвувати Україною за вихід до Балтики.*

2 …ОТАМАНЩИНА

Білет 14

1КОНСТИТУЦІЯ ПИЛИПА ОРЛИКА  Конституція 1710 р. - визначний український народнополітичний документ, у якому знайшли яскраве відображення тогочасні ідеали української нації. У ній відбилися протиріччя між європейською традицією і новітніми на той час ідеалами; протиріччя, які на початок XVIII ст. роздирали Європу на непримиренні ворожі табори. Конституція 1710 р. була не лише емігрантським твором, а й загальноукраїнським політичним актом.    Важливою особливістю, що відрізняла її від звичайних гетьманських статей і робила подібною до пізніх європейських конституцій, було те, що вона укладалася не між гетьманом і монархом (протектором української держави), а між гетьманом та козацтвом, яке виступало від імені всього українського народу. Конституція Пилипа Орлика містила багато цікавих і прогресивних ідей, була на рівні кращих досягнень тогочасної юридичної думки. Вона значно випереджає свій час, а також свідчить про глибоко демократичні засади кабінета Пилипа Орлика і про те, якою серйозною фігурою був він сам. 24 травня 1742 р. гетьман Пилип Орлик помер у вигнанні, і разом з ним надовго зійшла в могилу ідея незалежної української держави, щоб відродитись аж за півтора століття при зовсім відмінних обставинах.

Після смерті І.Мазепи гетьманом українська еміграція обрала П.Орлика. Він склав проект першої Конституції України, яка мала назву «Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозького війська». Зміст її такий*проголошувалась незалежність України від Польщі і Росії; *обґрунтовувалась протекція шведського короля та союз з Кримським Ханством*) територія України визначалась Зборівським трактатом 1649 р.* запорожцям повинні були бути повернені містечка Трахтемирів, Кодак, Кемберду, землі над Ворсклою*) при гетьманові утворювалася Генеральна рада з законодавчою ініціативою (владою), куди входили генеральна старшина, полковники, виборні депутати від полків та депутати від запорожців, Рада збиралася на Різдво, Великдень та Покрову*кривди гетьмана та провини старшини розглядав генеральний суд, самостійно діючий;* керував державною скарбницею і майном генеральний підскарбій; *гетьман утримувався за рахунок окремих земель*полковники і сотники обирались, а потім затверджувались гетьманом*) спеціальна комісія проводить ревізію старшинських земель і повинностей населення* скасовувалась оренда й податки на утримання гетьманської гвардії;* гетьман захищав населення від податків і повинностей.*

2 РАДЯНСЬКО-НІМЕЦЬКІ ДОГОВОРИ В 30-ті роки значно ускладнились міжнародні відносини внаслідок кризи 1929-1933р. у провідних країнах світу. В результаті сформувались 2 блоки держав: США, Великобританія, Франція, з одного боку, та Німеччина, Італія, Японія з іншого. 23.08.1939р. був підписаний радянсько-німецький Договір про ненапад та секретний протокол про розподіл сфер впливу у Європі. До СРСР необхідно було приєднати: Фінляндію, Естонію, Латвію. Незабаром відбулося офіційне оформлення входження цих земель (жовт.– лист 1939, серпень 1940р.) до складу УРСР.Після цього почалась активна радянізація західноукраїнських земель, яка мала суперечливий характер: Позитивні наслідки: забрали польські маєтки і передали українцям; відбулася українізація освіти і ліквідації неписьменності; забезпечення.Негативні: створений був репресивний режим:;розгромлені всі політичні партії і громадські організації, арештували власників підприємств і банків, уніатів, землевласників.

Білет 13

1 Українська політика петра 1 Після перемоги в Полтавській битві Петро І розпочинає низку заходів по ліквідації автономії України: У 1709 р. гетьман І. Скоропадський отримав резидента від Росії. У 1720 р. було вперше офіційно заборонено українську мовуУ 1722 р. створилася Малоросійська колегія, яка розділила владу з гетьманомЗ 1724 р. після смерті г. Павла Полуботка Лівобережною Україною правила тільки Малоросійська колегіяВільна торгівля українців заборонялась. Після смерті Петра І російські імператори використовували українську карту і інколи пом’якшували свою політику. Так у 1727 р. царський уряд відновив владу гетьмана.

2 Воззєднання укр. земель Майже всі українські землі були зібрані докупи в межах СРСР. Загалом територія УРСР розширилася до 565 тис. кв. км, а її населення зросло майже на 9 млн. чол., досягши в середині 1941 р. 41,6 млн. Возз’єднання західноукраїнських земель об’єктивно відповідало одвічному прагненню народу до єдності, соборності. У Галичині та Буковині за короткий термін – з кінця 1939 по середину 1941 р. – було здійснено значні суспільні зрушення: запроваджено соціалістичні перетворення та радянську систему влади. Українізувалася освітньо-культурна мережа, помітно поліпшилося медичне обслуговування. Сенсацією стало повсюдне запровадженнянаціональної мови, різке збільшення кількості українських шкіл з одночасним скороченням польських.

билет№1

1.Кирило-Мефодыївське братство. Т.Шевченко.

Одныэю з найвизначніших у 20 ст. політичних підпільних організацій було Кирило-Мефодієвське братство(товариство),яке розробило першу політичну програму для українства.Братство створила група молодих інтелектуалів - М. Костомаров,В. Білозерський та М. Гулак.Воно отримало назву на честь відомих слов`янських братів-просвітителів Кирило і Мефодія.Членом братства був також Т.Шевченко - геніальний поет і художник. Т.Шевченко, син кріпасного селянина, ще недавно визволений з кріпацької неволі.Надрукована у 1840р. в петербурзі перша збірка його поезій "Кобзар" мала величезний вплив на піднесення укрїнської національної свідомості.

2.Акт проголошення незалежності України.Всеукраїнський референдум та вибори Президента України 1 грудня 1991р.

24 серпня 1991р. - Проголошення Акта про незалежність країни,яке внесло зміни до концепції конституції.

Проголошення незалежності України радикально змінило умови її їсторичного розвитку і поставило перед українським суспільством нові завдання.

17.09.1991р.- змінена назва держави на Україну"

1.11.1991р.-"Декларація прав національностей україни" проо рівні обов`язки і права національних меншин

Перші вибори Президента україни відбулися 1 грудня 1991р.Використовувалась система абсолютної більшості.У виборах переміг Кравчук Леонід Макарович, з найбільшою кількістю голосів за нього. 05.05.12

Билет№2

1.Директорія,її внутрішня та зовнішня політика.

Після повалення Гетьманату, 19 грудня 1918 р. Директорія оголосила про відновлення Української Народної Республіки. 26 грудня створено уряд УНР під головуванням В. Чехівського, представника УСДРП. Були відновлені закони УНР, зокрема закон про передання поміщицької землі селяна 05.05.12

Виктория

18 березня 1921 р. був підписаний Ризький договір, за яким Польща визнавала в Україні більшовицьку владу. Холмщина, Підляшшя, Західна Волинь та Західне Полісся відійшли до Польщі, Східна Волинь – до радянської Росії. Ризький договір, крім того, заборонив перебування на території Польщі антибільшовицьких організацій. Таким чином, Директорія, її уряд втратили право легального існування в цій країні. Так трагічно закінчився один з найбільш складних етапів боротьби за незалежну, суверенну Українську державу. 05.05.12

2.Дисидентський рух в Україні.

У 60—70-х роках у Радянському Союзі виникло примітне явище, коли політику уряду стала відкрито критикувати невелика, але дедалі більша кількість людей, яких звичайно називали дисидентами й які вимагали ширших громадянських, релігійних і національних прав.

Спочатку осередок українських дисидентів складали «шестидесятники» — нове плідне покоління письменників, що здобувало собі визнання. До нього належали Ліна Костенко, Василь Симоненко, Іван Драч, Іван Світличний, Євген Сверстюк, Микола Вінграновський, Алла Горська та Іван Дзюба. Пізніше до них приєдналися Василь Стус, Михайло Осадчий, Ігор та Ірина Калинці, Іван Гель та брати Горині.

Билет№3

1.Причини поразки національно-визвольної війни 1648-1976 та її історичне значення.

Причини війни:

1)Здійснення польською шляхтою соціального, національно та релігійного гноблення українського народу.

2)стрімкий розвиток національної самосвідомості українців.

3)формування на основі козацтва нової української еліти.

У лютому 1648 червень 1652р. -період найбільшого розмаху та інтенсивності боротьби

червень 1652р.-серпень 1657р-період погіршення економічного і геополітичного становища козацької Укаїни.

2.Хрущовська "відлига"

Відлига - неофіціальна назва періоду історіїь СРСР 05.05.12

,що розпочався після смерті Й.Сталіна.Його характерними рисами був відхід від жорстокої сталінської таталітарної системи,спроби її реформування в напрямку лібералізації.Початок відлиги зі смертю Сталіна 1953р. Із відлигою пов`язують перш за все засудження "культу особистості" Сталіна. На 20 з`їзді КПРС Хрущов засудив сталінські репресії. 05.05.12

Билет№4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]