Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILET_23.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
53.83 Кб
Скачать

2.Українська держава гетьмана п.Скоропадського

Павло Петрович Скоропадський (1873—1945) походив із старовинного роду. Його засновником був виходець з Уманщини Федір Скоропадський, який воював у війську Б. Хмельницького і поліг у бою під Жовтими Водами. Онук Федора Іван Скоропадський у 1708—1722 pp. був гетьманом України.

Прийшовши до влади, Скоропадський задекларував свій маніфест. У ньому містилося зо бов'язання «негайно збудувати державну владу, яка здатна була б забезпечити населенню спокій, закон і можливість творчої праці». Повідомлялося також про розпуск Центральної Ради і земельних комітетів. Проголошувалося право приватної влас ності «як фундаменту культури й цивілізації».

Билет№7

1. Кочові народи на Півдні України

Південна Укоаїна була центром життя кочових народів з кінця 2 тисячоліття до н. е. до 13 ст. н.е.(кімерійці, скіфи, сармати, готи, гуни и т.д)

кімерійці - згадка в Одисеї Гомера, у Геродота.Це войовничі племена, які складались з рухливих загонів вершників, озброєних сталевими і залізними мечами, кинджалами, молотами та булавами.

Скіфи - іраномовні племена, які відрізнялись військовою впраністю, організованістю та єдністю.

Сармати - кочове скотарство(рогата хутоба, вівці, коні), полювання, рібальство.

2,Українізвція 20-х років 20 ст.

За офіційними радянськими твердженнями, рівність націй у країні Рад була здобута Жовтневою революцією, однак формальність цього з'ясовував ще Ленін, коли у 20-х pp. неодноразово і категорично вказував на необхідність наполегливої боротьби з російським великодержавним шовінізмом. Початок роботи з забезпечення фактичної рівності націй оголосив X з'їзд РКП(б) у 1921 р.

Україніза́ція 1920—30-х — тимчасова політика ВКП(б), що мала загальну назву коренізація[1] — здійснювалась з 1920-х до початку 1930-х років ЦК КП(б)У й урядом УРСР з метою зміцнення радянської влади в Україні засобами поступок у вигляді запровадження української мови в школі, пресі й інших ділянках культурного життя, а також в адміністрації — як державної мови республіки, прийняття в члени партії та у виконавчу владу українців. 05.05.12

Билет№8

1.Україна після смерті б.Хмельницького. І.Виговський і ю.Хмельницький.

Після смерті Б.Хмельницького владу було передано його синові Юрію, але до його повноліття гетьмана проголосили І.Виговського.Був ліквідований спадковий гетьман і відкрито дорогу до боротьби за владу громадянської війни і занепаду держави.За 2 роки правління Виговський допустився ряду помилок - став захищати інтереси не великого козацтва, а старашини; він користувався допомогою татар для придушення повтань на лівобережжі(там загинуло 50 тис. чоловік).

2.Союзний договір 30 грудня 1922 року, його сучасна політична оцінка.

30 грудня 1922 на I з'їзді Рад представниками РРФСР, Української та Білоруської радянських соціалістичних республік, а також Закавказької федерації були підписані Декларація про утворення СРСР і Союзний Договір. У Декларації вказувалися причини та принципи об'єднання. У Договорі визначалися взаємини між республіками і центром. До компетенції союзних органів передавалися питання зовнішньої політики, зовнішньої торгівлі, фінансів, оборони, шляхів сполучення, зв'язку. Останнє залишалося у веденні союзних республік. 05.05.12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]