Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chpk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

3.2.1.2 Конвеєри переривчастої дії

Крокові конвеєри найпоширеніші й бувають двох типів: із собачками, що вбираються (рисунок 3.4, а) або загарбними пристроями, що повертаються (рисунок 3.4, б). У першого типу конвеєрів заготівлі 3 (супутники) переміщають по напрямної 2 захоплення у вигляді підпружинних храпових собачок 4, укріплених на осях у штанзі 7, що робить зворотно-поступальний рух за допомогою гідравлічного циліндра 5. При русі штанги вперед собачки впираються в заготівлі й переміщають їх на крок. При зворотному ході собачки утапліваются в штангу й проходять під заготівлею, не пересуваючи неї. Основним недоліком конвеєра є засореніє стружкою храпових собачок.

У другого типу конвеєрів (див. рисунок 3.4, б) заготівлі 3 переміщають по напрямної 2 загарбні пристрої у вигляді прапорців 4, укріплених нерухомо на круглій штанзі 1, що робить послідовно возвратно поступальний і обертовий рухи за допомогою гідравлічних циліндрів 5 і 7 і важеля 6. При русі штанги вперед прапорці впираються в заготівлі й переміщають їх на крок. Потім штанга повертається на кут (при якому прапорці не зачіпають деталі) і повертаються у вихідне положення. Далі прапорці опускаються, і цикл повторюється. Імовірність засмічення стружкою прапорців у цьому конвеєрі менше.

Що перекладають планочні конвеєри звичайно застосовують для переміщення заготівель 3, для яких не допускається ушкодження обробленої поверхні при ковзанні по напрямної 2 (рисунок 3.4, в). Заготівлі рухаються по напрямним послідовним перекладанням за допомогою планки 1, що робить рух від обертових ексцентриків 4 по складному циклі; підйом, рух уперед, опускання, рух назад.

Рисунок 3.4 - Конвеєри переривчастої дії

Пилкоподібні конвеєри застосовують для переміщення заготівель типу вал поперек осі. Конвеєр одинарної дії (рисунок 3.4, г) складається із двох нерухомих пилкоподібних рейок 2, між якими розміщені дві рухливі рейки 1, переміщувані нагору - униз від кулачкового (кривошипного) механізму 4. У результаті цього руху рухливі рейки перекидають заготівлі 3 через вершини нерухомих рейок. Для збільшення, продуктивності в конвеєрах подвійної дії (мал. 5.4, д) рухливі рейки 1 зміщені щодо нерухомих 2 на пол. шага. Принцип роботи конвеєра аналогічний попередній. Деталі скачуються по похилій частині рейок під дією сили ваги.

Грібінчаті конвеєри призначені для переміщення заготівель із заплічками, типу шатун, (рисунок 3.4, е) і мають дві напрямні 1, між якими розміщена гребінка 2, що робить рух нагору - униз (з амплітудою 8-10 мм) за допомогою приводного механізму 4. У процесі переміщення шатун 3 заплічками великої голівки опирається на гладкі напрямні 1, а нижньою частиною малої голівки - на зубці гребінки при нахилі шатуна на кут 6-10° від вертикальної площини по ходу руху. При підйомі гребінки шатун зміщається великою голівкою по напрямних убік нахилу, а при опусканні гребінки він зміщається малою голівкою в ту ж сторону; у результаті шатуни переміщаються вперед.

Кроковий конвеєр-накопичувач із керованими собачками. Розглянуті вище крокові конвеєри (див. рисунок 3.4, а, б) не забезпечують використання запасу заготівель, тому вони не можуть бути накопичувачами. Конвеєр з керованими собачками, крім переміщення деталей, виконує функцію їхнього нагромадження. Він включає дві напрямні 3, по яких рухаються деталі 7 (рисунок 3.4, ж) за допомогою подвійної штанги 1 із собачками 11

( що діють від гідроциліндра 9) , розташовуваної між напрямними. На одній з напрямних 3 на осях 14 установлені поворотні важелі 5 контролю наявності заготівлі 7. При відсутності заготівлі короткий кінець важеля піднімається, а довгий опускається.

Собачки на штанзі закріплені на осях 10. Над однією штангою встановлені планки 4, кожна з яких шарнірно, через вісь 6, пов'язана із собачкою 11, а також зі штангою 1 через ланку 13, що несе ролик 8. Таке з'єднання утворить систему паралелограмів, що забезпечують керування положенням собачок. При русі штанги 1 уліво крайня ліва планка 4, наштовхуючись на нерухомий упор 2 на напрямної 3, повертає все ланки 13 і собачки 11 (по годинній стрілці) у неробоче положення. При переміщенні штанги вправо ролик 8 ланки 13 одного з паралелограмів натрапляє на опущений довгий кінець важеля 5 на вільній позиції ІІ. У результаті цього при подальшому пересуванні штанги відбувається поворот ланки 13 і собачки 11 даного паралелограма, а також (через планки 4) ланок і собачок наступних паралелограмів проти вартовий стрілки. Собачки приймають робоче положення, опираючись на упори 12 (див. рисунок 3.4, ж, штрихова лінія). Штанга, рухаючись уперед, захоплює на позиції ІІ собачками заготівлі 7, розташовані до позиції ІІ, і переміщають їх на крок. Якщо позиція ІІ виявиться зайнятий, то поступово весь конвеєр заповниться заготівлями. При звільненні позиції ІІ всі заготівлі на конвеєрі пересунуться на крок.

Для переміщення деталей з остаточно обробленою опорною поверхнею застосовують також прохідний конвеєр-накопичувач із керованими піднімальними собачками, у якому деталі транспортуються перекладанням.

Таблиця 3.1 – Рекомендують швидкості для примусового переміщення деталей конвеєрами

Контрольні завдання

Завдання 3 .1.

Класифікація вантажів по транспортно-технологічних характеристиках.

Завдання 3.2.

Класифікація технічних стендів ТНС.

Завдання 3.3.

Що таке конвеєр?

Відповідь 3.1.

Вантажі варто класифікувати по транспортно-технологічних характеристиках:

-масі;

-розміру;

-формі;

-способу завантаження;

-виду матеріалу;

-властивостям матеріалу.

Відповідь 3.2.

Технічні засоби ТНС діляться на дві групи: основне встаткування й допоміжне.

Основне ооборудование: автоматичні стелажні й бруківки краны-штабелеры, транспортні й прегрузочные роботи, конвеєри, накопичувачі, перевантажувальні й пристрої, що орієнтують, технічні засоби автоматичного керування й транспортно-складська тара.

Допоміжні засоби: штовхальники, скидачі, адресователи, ориентаторы, підйомники, живильники й ін.

Відповідь 3.3.

Конвеєром називають машину для безперервного транспортування виробів. Відмінною рисою багатьох конструкцій конвеєрів, поряд з виконанням функцій по переміщенню заготівель, є можливість утворення невеликих межоперационных заділів, що забезпечують незалежну роботу складних верстатів у складі ЧЕРВОНИЙ. Є конструкції конвеєрів, які при транспортуванні роблять розподіл заготівель на кілька потоків (див. нижче).

По способі транспортування конвеєри ділять на безперервної й переривчастого (дискретного) дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]