Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chpk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

4.2 Бункерні завантажувальні пристрої

У РТК знаходять застосування, правда в меншому ступені, чим магазинні, і бункерні завантажувальні пристрої. Деталі в бункер насипаються навалом без їхнього попереднього орієнтування. За допомогою бункерних завантажувальних пристроїв здійснюється автоматична подача роликів, ковпачків, гільз, кілець, шайб, втулок, трубок, валиків і т.д., тобто деталей досить простої форми й порівняно невеликих габаритів. Бункерний завантажувальний пристрій включає наступні функціональні механізми: бункер, механізм захоплення й орієнтування, механізм відводу надлишкових деталей, лоток для подачі деталі на вихідну позицію, відсікачі.

Бункер повинен уміщати таку кількість деталей, що може забезпечити безперервну роботу РТК протягом необхідного часу. Найчастіше цей час приймається кратним ритму випуску продукції або становить частину ( ) часу робочої зміни.

де:

- обсяг однієї заготівлі, див3;

- період часу безперервної роботи при одному заправленні, хв;

t - штучний час обробки, хв;

КV - коефіцієнт об'ємного заповнення (залежить від форми заготівель і їхнього стану в бункері; КV = 0,5 - 0,69).

Форми бункерів досить різноманітні. Найпоширеніші ковшеобразні й циліндричні. Дно й стінки бункера розташовані під кутом до горизонтальної площини, завдяки чому окремі деталі під дією власної ваги й виникаючих сил тертя рухаються в напрямку до загарбних органів. У процесі цього руху деталі, що захоплюють силами тертя обертового диска, пересипаються й одночасно перемішуються, займаючи в просторі положення, сприятливе для захоплення їхніми загарбними органами.

Загарбні органи можуть виконуватися у вигляді гачків, штирів, стрижнів, які застосовуються для захоплення деталей типу гільз, ковпачків, кілець, шайб, порожніх роликів.

Бункерні завантажувальні пристрої проектуються й виготовляються під конкретну номенклатуру деталей. Крім того, інтенсивне перемішування заготівель і деталей у бункері приводить до псування їхніх зовнішніх поверхонь. Ці недоліки бункерних завантажувальних пристроїв з'явилися причинами того, що вони в РТК застосовуються рідше, ніж магазинні завантажувальні пристрої.

Автоматичний бункер (рисунок 4,3, а) складається з підстави 1, чаші 2 з відкритим верхом і скошеним дном, похилого підйомника 3, лотка 7 видачі деталей 6 і лотка 11 повернення в чашу деталей (типу кілець), що не встигли скотитися в лоток видачі. У підйомнику є два замкнуті ланцюги 5, натягнуті на верхні й нижні пари зірочок, з яких верхнім зірочкам повідомляється обертання від електродвигуна з редуктором 12 через ланцюгову передачу 10. Для запобігання заклинювання деталей 6 у чаші 2 нижня частина ланцюгів 5, установлених на зірочках 14, вигнута для утворення рухливого дна.

Кут нахилу підйомника 3 може змінюватися за рахунок повороту його на осі 13 при нагвинчуванні гайок 9 (із правим і лівим різьбленнями) на тяги 8. На ланцюгах 5 укріплені похилі планки 4 для захоплення деталей із чаші й підйому їх до лотка видачі. Нахил планок 4 може бути різним, залежно від виконання бункера.

Автоматичний магазин зі спіральним лотком для поршнів, великих кілець, гільз (мал. 6.3, б) являє собою каркас, зварений із чотирьох швелерів 13, підстави 14 і двох дисків 1, 8. На дисках жорстко укріплені вертикальні стяжки 2 із кронштейнами 11, що несуть один або кілька похилих спіральних лотків 7, що утворять однозахідну або багатозахідну спіраль (по числу лотків). На рисунку 4.3, б показаний однозахідний лотковий магазин. На лотку передбачений відсікач 12 для поштучної видачі поршнів 9 (або інших деталей).

Аналогічна конструкція магазина застосовується для прийому, зберігання й видачі клапанів 5. У цьому випадку спіральний лоток виготовляють із дроту 6 (діаметром 8-10 мм), що прикріплює до кронштейна 3 скобами 4 (див. рисунок 4.3, б, виконання ІV) . Для ковзання голівок клапанів 5 по спіральному дротовому лотку кут нахилу дорівнює . З метою збільшення місткості випускають магазини для клапанів з обертовим барабаном, на якому змонтовані кілька спіральних лотків, що утворять багатозахідну спіраль.

Автоматичний багатодисковий магазин для кілець, фланців (рисунок 4.2, в) складається з каркаса, звареного із чотирьох швелерів 5, підстави 12 і кришки 9. На швелерах на куточках 1 установлені диски 3 з лотками 4, виконаними зі смуг у вигляді архімедової спіралі. У центрі магазина проходить вал 8, закріплений у підшипниках кришки 9 і підстави 12. На валу, над кожним диском, установлені чотири щіткотримачі 6, що несуть щітки 7 з капроновими нитками. Валу 8 через конічну пару зубчастих коліс 14 повідомляється обертання від електродвигуна з редуктором 13, змонтованим на підставі. Деталі 11 надходять у магазин через похилий лоток 10 з'єднаний з лотком 4 верхні диски. Виходять деталі по лотку 15 з лотка нижнього диска. Всі лотки дисків з'єднані між собою сполучними лотками 2 таким чином, що забезпечується зв'язок кінця спирали верхнього лотка (через отвір у центра) з початком спирали диска, який лежить внизу (у периферії). Деталі 11 у каналі лотка верхнього диска переміщаються від периферії до центра під дією обертових щіток. Дійшовши до отвору в диску, деталі провалюються в сполучний лоток і по ньому надходять до початку спірального лотка другого диска, де рух деталей повторюється.

Автоматичний лотковий магазин для кілець, фланців являє собою зварений каркас 5 із установленими в кілька рядів похилими лотками 2 зиґзаґоподібні форми (рисунок 4.3, г). Переміщення деталей 1 по лотках виробляється під дією сили ваги. Подача деталей у магазин відбувається за допомогою механізму розподілу 3 деталей по лотках, а видача - за допомогою механізму з'єднання 6 деталей в один потік, що діють від пневматичних циліндрів 4 і 7.

Автоматичний бункер з дисковим загарбним пристроєм для кульок, пальців, шайб (рисунок 4.3, д) складається із чаші 2 з відкритим верхом, на дні якої на осі розміщений диск 4 з кишенями по його периферії для захоплення деталі 3. Диск приводиться в рух від електродвигуна через черв'ячну передачу 5. У диску укріплений ворошитель 1 для перемішування деталей. На дні чаші 2 передбачений отвір для проходу деталі з кишені диска 4 у трубу видачі 6.

Автоматичний бункер з ножовим загарбним пристроєм для роликів (рисунок 4.3, е) має чашу 3 з відкритим верхом і бічними похилими стінками, між якими розташовується плоский ніж 6 із призматичним поглибленням на верхній робочій частині. Ніж закріплений на осі 7 і може робити щодо чаші 3 качательний рух від приводу 2. Проти переднього краю ножа розташована трубка 1 видачі деталей 5. При підйомі ножа у верхнє положення деякі ролики виявляються в призматичному поглибленні уздовж ножа й по ньому зсковзують до отвору скидача 4 і, пройшовши його, надходять у трубку 1. При неправильному положенні на ножі ролик 5 скидачем 4 відкидається в чашу. Кут нахилу робочої частини ножа у

верхнім положенні становить .

Рисунок 4.3 - Накопичувачі деталей.

Автоматичний магазин з барабанним загарбним пристроєм для валиків (рисунок 4.3, ж) представляє чашу 6 зі скошеними до центра стінками, між якими розміщений барабан 8 із трьома поздовжніми прорізами, виконаними по окружності валика 7. У лівій скошеній стінці чаші передбачений отвір для проходу валика 7 при завантаженні його за допомогою шибера 2, що діє від гідравлічного циліндра 1. Напроти отвору перебуває засувка 5, що запобігає випадання деталей із чаші в той час, коли шибер перебуває в нижнім положенні. Барабану 8 повідомляється при необхідності (при завантаженні деталей) обертання від приводу 9. Завантаження магазина валиками може здійснюватися або зверху, у чашу, або з конвеєра, що підводить, 3 через похилий лоток 4 або шибер 2. Видача валиків з магазина на конвеєр, що відводить, 10 відбувається при повороті барабана 8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]