Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni_roboti_Politichna_ekonomiya_2009_n_r...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Самостійна робота №33 Ринок і кругообіг ввп, ресурсів і доходів

1.Сукупний попит і сукупнийе пропонування

2.Кругообіг ВВП, ресурсів і доходів

Скупний попит і сукупне пропонування. У ринковій еконо­міці все виробляється для продажу на ринку. У масштабі суспіль­ства ринок складається з двох протилежних, але взаємопов'я­заних між собою підсистем сукупного попиту і сукупного пропо­нування.

Сукупний попит це реальний обсяг національного вироб­ництва, який споживачі домогосподарства, підприємства і держава, готові купити за будь-якого можливого рівня ціни. За інших рівних умов, чим нижчий рівень цін, тим більшу части­ну реального обсягу національного виробництва захочуть при­дбати внутрішні споживачі та зарубіжні покупці. І навпаки, чим вищий рівень цін, тим менший обсяг національного про­дукту вони побажають купити. Таким чином, і на рівні суспіль­ного ринку існує зворотна залежність між рівнем цін і реаль­ним обсягом національного виробництва, на який пред'явля­ється попит

На рис. спадаюча крива сукупного попиту показує: чим нижчий рівень цін, тим більший обсяг реального національного виробництва буде куплений. Безумовно, за даних умов, як і на індивідуальний попит, діють і нецінові фактори сукупного попи­ту: зміни в споживчих смаках; зміни в інвестиційних витратах; зміни в державних видатках тощо

Крива сукупного попиту

Сукупне пропонування характеризує рівень реального обсягу національного виробництва за кожного можливого рівня ціни. Більш високі рівні цін створюють стимули для виробництва додаткової кількості товарів і пропонування для їх продажу. Більш низькі ціни змушують скорочувати виробництво товарів. Тому залежність між рівнем цін і обсягом національного ви­робництва є прямою, або позитивною

Крива сукупного пропонування показує реальний обсяг націо­нального виробництва, який буде вироблено за різних рівнів цін. Вона складається з трьох відрізків: а) горизонтального, або кейн-сіанського, коли національний продукт змінюється, а рівень цін залишається постійним; б) вертикального, або класичного, коли національний продукт залишається постійним на рівні повної зай­нятості, а рівень цін підвищується; в) проміжний відрізок, коли змінюються і реальний обсяг національного виробництва, і рі­вень цін.

На обсяг сукупного пропонування впливають і нецінові фа­ктори: зміни цін на ресурси; зміни в продуктивності праці, зміни податків та державне регулювання. Більш детально з проблемами сукупного пропонування і сукупного попиту можна ознайомити­ся за відомим підручником: Макконнелл Р. К, Брю С. Л. Зконо-микс: Причини, проблеми и политика: В 2 т. / Пер. с англ. — М.: Республика, 1992. — Т. 1. — Гл. 11.

Для того щоб весь річний суспільний продукт був реалізова­ний, необхідна повна рівновага між суспільним попитом AD і су­спільною пропозицією AS, тобто AD = AS.

На рис. 16.3 показано один з варіантів такої рівноваги. Пере­тинання кривих сукупного попиту AD і сукупного пропонування AS показує рівноважний рівень цін і рівноважний обсяг національ­ного виробництва. На цьому рисунку криві сукупного попиту і сукупного пропонування перетинаються на проміжному відрізку, коли ціна зросла з Р\ до Рг. ЗмЧна рівня цін виключає перевироб­ництво товарів або їх недовиробництво на проміжному відрізку. Ця рівновага може досягатися також на кейнсіанському і класич­ному відрізках, тобто на будь-якому відрізку кривої сукупного пропонування

Досліджуючи проблеми рівноваги у масштабі суспільного ви­робництва звертаємо увагу на те, що кейнсіанська теорія робить ставку на сукупні видатки та їх компоненти. Основоположне рів­няння кейнсіанців/— чисті інвестиції.

Суть цієї теорії полягає в тому, що сукупний обсяг видатків покупців рівний загальній вартості проданих товарів і послуг. У стані рівноваги С + І + D + X (сукупні видатки) дорівнюють ЧНП (обсягу виробництва чистого національного продукту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]