Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni_roboti_Politichna_ekonomiya_2009_n_r...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Самостійна робота №18 Тема: Монополія в ринковій економіці

1.Сутність причини виникнення монополій

2.Форми монополій

3.Олігополія і монополістична конкуренція

Хоча ринок і окремі монополістичні ознаки в деяких країнах існували впро­довж кількох тисячоліть (з IV тис. до н. є. до XIX ст.), моно­полістичні тенденції в економіці стають панівними лише напри-__. XIX ст.

Це зумовлено, передусім, змінами в технологічному способі виробництва. Передумовою таких змін була промислова рево­люція кінця XVIII — початку XIX ст., низка винаходів, виник­нення нових галузей промисловості та швидкий розвиток вироб­ництва в багатьох із них.

Концентрація виробництва — зосередження засобів виробництва, працівників і обсягів виробництва на ве­ликих підприємствах. Цю категорію також можна розглядати як процес зосередження різних об'єктів власності в руках ка­піталістів.

Концентрація капіталу — зростання масштабів відокремлено функціонуючих форм капіталу (капіталістичної власності).

Монополії виникають не лише внаслідок концентрації вироб­ництва й капіталу, а й на основі їх централізації.

Централіза­ція виробництва — збільшення масштабів виробництва капіта­лістичної власності внаслідок об'єднання декількох окремих підприємств у одне із загальним управлінням.

Централізація капіталу — збільшення розмірів капіталу внаслідок об'єднан­ня або злиття раніше самостійних капіталів.

Матеріально-речовим змістом монополій є найбільші підприємства, на яких зосереджуються такі елементи технологічного способу виробництва, як високий рівень розвитку техніки

Монополія — це така ситуація, за якої продавців (виробників) настільки мало, що кожний з них може впливати на загальний обсяг пропозиції та ціну продукції, що реалізується.

Практика засвідчує, що залежно від характеру і причин, є такі види монополії: природна, легальна і штучна.

Природна монополія існує в галузях, які виробляють рідкісні метали та інші елементи виробництва, а також у галузях інфраструк­тури, що мають важливе і стратегічне значення, контроль над яким має здійснюватися з боку держави (наприклад виробництво ядерної зброї).

Легальна монополія утворюється на законних підставах для надання особливих послуг (зв'язок, органи, що надають авторські права тощо).

Штучна монополія виникає внаслідок особливого становища підприємств для одержання монополістичних переваг.

У господарській практиці України монополістами є ті учасники господарського обороту, частка яких на ринку перевищує 70 відсотків

Форми монополій:

Картель — об'єднання декількох підприємств однієї галузі виробництва, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, виробничу та комерційну самостійність, а домовляються про частку кожного в загальному обсязі виробництва, ціну, ринки збуту

Синдикат — об'єднання низки підприємств однієї галузі про­мисловості, учасники якого зберігають власність на засоби ви­робництва, але втрачають власність на вироблений продукт, а отже, зберігають виробничу, але втрачають комерційну самостійність. У синдикатах збут товарів здійснює загальна збутова контора. Нині синдикати існують переважно у сфері торгівлі, деякі — у сфері виробництва. Так, алмазний синдикат контролює світовий ринок необроблених алмазів.

Трест — об'єднання низки підприємств однієї або декількох галузей промисловості, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, виробничу та комерційну самостійність, тобто об'єднують виробництво, збут, фінанси, управління, а на суму вкладеного капіталу власники окремих підприємств отримують акції тресту, що дають їм пра­во брати участь в управлінні та привласнювати відповідну частку прибутку.

Багато­галузевий концерн — об'єднання десятків і сотень підприємств різних галузей промисловості, транспорту, торгівлі, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений про­дукт, а головна фірма здійснює фінансовий контроль за іншими учасниками об'єднання.

Більш поширена змова чи угода (таємна або відкрита) де­кількох великих фірм, що дає їм змогу швидше здобути панівне становище на ринку і отримувати високі прибутки. Таку ситуа-цію у виробництві та на ринку називають олігополією (від гр. Олігос — мало, небагато).

Якщо монополія здійснюється лише з боку продавця (а не виробника товарів), то таку ситуацію характеризують як моно-йсонію (моно — один, псонія — закупівля продовольства). Най­поширенішою у цій сфері діяльності є олігопсонія — наявність невеликої групи покупців певного товару чи послуги.

Виділяють також природну монополію, яка є економічно до­цільною. Вона утворюється у сфері енергозабезпечення, зв'язку, трубопровідного транспорту тощо. Ці галузі переважно зосереджує у своїх руках держава.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]