Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni_roboti_Politichna_ekonomiya_2009_n_r...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Облігація вклю­чає елементи:

- зобов'язання емітента повернути держателю облігації після закін­чення обумовленого терміну суму, вказану на титулі (лицьовій сто­роні) облігації; •

- зобов'язання емітента виплачувати держателю облігації фіксований прибуток у вигляді відсотка від номінальної вартості або іншого майнового еквівалента.

4. Вексель - письмове боргове зобов'язання встановленої форми, яке дає власникові незаперечне право вимагати від боржника (векселедав­ця) сплати зазначеної у векселі суми грошей векселедержателю у вказа­ний строк.

Розрізняють

простий (соло-) вексель містить просту і нічим не обумовлену обіцянку векселедавця сплатити власнику векселя після вказаного строку визна­чену суму

переказний (тратта-) вексель. Переказний вексель містить письмовий наказ векселедержателя (трасанта), адресований платнику, сплатити третій особі певну суму грошей у зазначений термін. Трасант стає боржником по векселю тіль­ки після того, як його акцептують, тобто він дасть згоду на його оплату, поставивши на ньому свій підпис.

5. Депозитний (ощадний) сертифікат - цінний папір, що засвідчує внесену в банк суму і права вкладника (держателя сертифіката) на отримання після закінчення встановленого терміну суми внеску і зу­мовлених у сертифікаті відсотків у банку, що видав сертифікат. Якщо вкладником виступає юридична особа, то оформляється депозитний сертифікат, якщо фізична особа - ощадний

6. Чек - це письмове зобов'язання чекодавця банку сплатити чеко-держателеві певну суму грошей. Обов'язкові реквізити: найменування "чек"; доручення банку виплатити чекодавцеві вказану в чеку суму гро­шей; найменування платника по чеку і номери рахунку, з якого повинен бути зроблений платіж; підпис чекодавця; вказання валюти платежу; дата і місце складання чека

Чек має декілька видів:

  • іменний - виписується на конкретну особу;

  • ордерний - виписується на конкретну особу, але можливе подальше передавання чека шляхом передавального напису - індосамента;

  • пред 'явницький - виписується на пред'явника і може передаватися від однієї особи до іншої шляхом простого вручення;

  • розрахунковий - по ньому дозволена оплата готівкою;

грошовий - призначений для отримання готівки в банку

7.Ваучер — майновий купон, що видається в процесі привати­зації державного майна для придбання акцій підприємств, які підлягають приватизації.

Сертифікат (депозитний) — фінансовий документ, випуще­ний банком, який засвідчує наявність грошового депозиту і зобо­в'язання виплатити цю суму тримачеві сертифіката у певний строк. Це цінний папір на пред'явника. Процент за депозитні сертифікати сплачується щорічно або одночасно із погашенням боргу. Термін "сертифікат" походить від латинського "правильно", та — "роблю".

8. Коносамент (від франц. — зна­ти, розуміти) — розписка, що видається агентом транспортноготпідприємства (судна, літака тощо) відправникові вантажу, яка засвідчує прийняття вантажу для перевезення і зобов'язання видати його в пункті призначення тримачеві коносаменту. Пе­редача коносаменту здійснюється за правилами передачі цінних паперів (іменний, ордерний або на пред'явника) і рівнозначна передачі самого вантажу.

Угода (операція) — домовленість про взаємну передачу прав та зобов'язань стосовно біржового товару, яка супроводжується передачею фінансового інструмента (банківських документів чи грошей) від однієї особи до іншої.

. Форвардна угода — строкова угода за готівковою формою розрахунку, відповідно до якої покупець і продавець погоджу­ються на поставку товару обумовленої якості та кількості (або валюти) на певну дату в майбутньому. Ціна товару, курс валю­ти тощо фіксуються в момент укладання угоди.

Ф'ючерсні угоди — угоди про купівлю-продаж фінансових інструментів або товарів обумовленої марки на біржах за умови оплати їх за узгодженою ціною через певний проміжок часу після укладання угоди. Ф'ючерсні угоди укладаються не з ме­тою купівлі чи продажу, а з метою страхування (хеджування) угоди стосовно наявного товару, або з метою отримання різниці від перепродажу ф'ючерсної угоди, або для отримання прибут­ку від зміни цін і курсів, що відбуваються на кінець ліквідацій­ного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]