Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni_roboti_Politichna_ekonomiya_2009_n_r...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Антиінфляційні заходи

  1. регулювання (зниження) сукупного попиту:

  2. збільшення податків,

  3. зниження державних витрат;

  4. контроль за зарплатою і цінами;

  5. індексація доходів.

Одним із засобів боротьби з інфляцією є проведення грошових реформ. Такі реформи означають якісні або сутнісні (радикальні) зміни у грошовій системі з метою її '{„впорядкування і зміцнення. Грошові реформи можуть мати суті (докорінний) та якісний характер. У першому випадку — утворення нової грошової системи.

Відповідно до цього розрізняють декілька видів грошової реформ:

1) перехід від однієї грошової системи до іншої;

2) зміна знеціненої та неповноцінної монети на повноцінну або нерозмінних грошових знаків — на розмінні;

3) зміни порядку емісії та забезпечення банкнот; 4) стабілізація валюти або окремі заходи щодо впровадження грошового обігу.

Основними методами стабілізації валют є нуліфікація, девальвація і ревальвація.

Нуліфікація — рішення держави проу недійсність обезцінених грошей і заміна їх новими

. Про сутність Девальвації та ревальвації йшлося вище

Самостійна робота №14 Тема: Ринок цінних паперів

1.Види цінних паперів

2.Доходи від цінних паперів

3.Курс акцій

Фондова біржа - це акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу і здійснює свою діяльність згідно з чинним законодавством України, статутом і правилами фондової біржі.

Згідно із Законом України "Про цінні папери та фондову біржу" цінні папери (ЦП) - це грошові документи, що засвідчують право во­лодіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між осо­бою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, ви­плату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передавання грошових та інших прав, що випливають з цих докумен­тів, іншим особам.

Види цінних паперів:

1. Державні цінні папери - форма існування державного внутрішньо­го боргу. Це боргові цінні папери, емітентом яких виступає держава.

2. Акція - емісійний цінний папір, що закріпляє права його держателя (акціонера) на отримання частки прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів, на участь в управлінні і на частину майна, що за­лишається після його ліквідації.

Акції бувають іменні та на пред'явника, привілейовані та прості. Кількість привілейованих акцій обмежена (не більше 10 % від загаль­ної кількості акцій).

Акції мають такі властивості:

- акція - це титул власності, тобто держатель акції є співвласником

  • акціонерного товариства з витікаючими з цього правами для акції характерна обмежена відповідальність, оскільки акціонер не відповідає за зобов'язаннями акціонерного товариства;

  • для акції характерна неподільність, тобто спільне володіння акцією не пов'язане з розподілом прав між власниками;

  • акція не має строку існування, тобто права держателя акції зберіга­ються доти, поки існує акціонерне товариство;

  • акції можуть розщеплюватися і консолідуватися. При розщеплен­ні одна акція перетворюється в декілька, при консолідації кількість акцій меншає.

3. Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення його влас­ником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу у передбачений в ньому тер­мін з виплатою фіксованого відсотка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]