Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni_roboti_Politichna_ekonomiya_2009_n_r...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Тема:Теорії вартості

1.Теорія трудової вартості

2.Теоряї трьох факторів виробництва

3.Теорія граничної корисності

4..Неокласична теорія. Теорія постіндустріального , інформаційного суспільства

Основні теорії вартості:

1.Теорія факторів виробництва визначає вартість товарів за витратами на їхнє виробництво4

2.Теорія попиту і пропозиції визначає вартість товарів за співвідношенням попиту і пропозиції на них у процесі обміну;

3.Теорія трудової вартості оцінює вартість товарів залежно від затрат суспільно необхідної праці на їхнє виробництво4

4. Теорія граничної корисності останньої одиниці товару споживача.

Представники трудової теорії вартості (в.Петті, а.Сміт,д.Рікардо к.Маркс. Поділили працю на конкретну та абстрактну.

Конкрет­на праця — суспільна праця, що витрачається в особливо доцільній формі з використанням певних засобів і предметів праці, характеризується метою і створює специфічну споживчу вартість.9створює в товарі споживчу вартість)

Абстрактна праця є суспільною формою витрат фізичних та розумових сил людини, загальною економічною категорією товар­ного виробництва (створює вартість)

Теорія граничності (маржиналізм)

Друга половина ХІХ століття. К.Менгер. Візер, ВальрасЛ. Вважали, що на основі цінності товару лежить не праця, а суб’єктивно психологічна думка споживача щодо його корисності. Суб’єктивна цінність благ залежить від факторів6 рідкісність та ступінь насиченості потреби в них;

Трудова теорія вартості виявила об’єктивні, а теорія граничної корисності суб’єктивний фактор цінності, а справжня теорія вартості повина поєднувати і те і інше.

Теорія попиту і пропозиції

Закон вартості є основою механiзму цiноутворення, тобто ринкового механiзму.

Цiна - це грошовий вираз вартості товару i вона є проявом дiї вартості. Рух цiн пiдкоряється закону вартості, вартість обов'язково виявляється у формi цiни. Але остання залежить не лише від вapтoстi, а й вiд багатьох iнших чинникiв, у першу чергу попиту на товар та його пропозицiї

Попит - це представлена на ринку потреба в товapi при данiй цiнi на нього. Коли ми говоримо «попит», то маемо на увазi платоспроможнuй попит, його грошове забезпечення. Обсяг попиту на певний товар на даному ринку визначається кiлькiстю товapiв, яку покупцi можуть купити при даних цінax і грошових доходах.

Пропозицiя - це кiлькiсть товару, яка є в продажу при данiй цiнi на нього.

Попит i пропозицiя є проявом конкуренцiї покупцiв i конкуренцiї продавцiв даного товару. Якщо попит на нього бiльший, нiж його пропозицiя, то посилюється конкуренцiя покупцiв i цiна на нього буде зростати. Якщо ж пропозицiя перевищить попит, то зростає конкуренцiя продавцiв i цiна почне знижуватись. У першому випадку зрослий попит буде стимулювати розширене виробництво даного товару, а у другому - зростання пропозицiї i зниження цiни приведе до скорочення виробництва товару.

Як правило, пiд дiєю попиту i пропозицiї цiна товару постiйно вiдхиляється у той чи iнший бiк вiд вapтocтi. Вiдхилення цiн вiд вapтocтi товару в умовах вiльної конкуренцiї є необхiдною умовою для дотримання рiвноваги попиту i пропозицiї, тобто рiвноваги ринку даного товару. У цьому проявляється механiзм дiї або механiзм реалiзацiї закону вартостi, що є законом рuнкової рiвноваги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]