Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni_roboti_Politichna_ekonomiya_2009_n_r...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Ринкова рівновага

Ринкова рівновага — це ситуація на ринку, за якої величина попиту збігається з величи­ною пропозиції

Графічно ринкова рі­вновага представляється точкою Е перетину кривої попиту 2) і кривої пропозиції Точка рівноваги (Е) показує, що під впливом конкурен­ції встановлюється рівноважна ціна Ро, за якої ринок знаходиться в умовах збалансованості (кількість товару, який хочуть і можуть продати виробни­ки, відповідає тій кількості, що взмозі купити споживачі: .

Якщо на ринку встановлюється ціна Р,, нижча за рівноважну (з метою захисту споживачів), то створюється ситуація дефіциту.. Це приклад так званої ціни «стелі». Але в даній ситуації ви­робники прагнутимуть підвищувати ціну, і товар все ж таки будуть ку­пувати.

Чинники ринкової рівноваги

1. На зміну ринкової рівноваги впливає зміна рівня цін, а також інші чинники, зокрема роз­виток технологій, очікування споживачів тощо.

Рівноважна ціна діє, як ножиці, допускаючи до участі в торгівлі лише тих продавців, які по­годжуються продати свій продукт за рівноваж­ною ціною або нижчою від неї, і тих споживачів, які спроможні купити продукт за рівноважною ціною або вищою від неї.

Негативні наслідки від установлення рівно­важної ціни на ринку

У ринковій економіці існує ситуація, коли встановлення рівноважної ціни має негативний вплив для однієї зі сторін процесу купівлі-про-дажу.

Так, наприклад, на ринку зайнятості (або сільськогосподарської продукції) надмірна про­позиція праці (продуктів аграрної сфери) спри­чиняє суттєве зниження заробітної плати (цін на продукцію, а, відповідно, і доходів фермерів). Сучасна держава, намагаючись виправити «не­справедливе» ринкове формування цін на ринку робочої сили та у сфері сільськогосподарського виробництва, установлює максимальні та міні­мальні ціни.

).

Максимальна ціна встановлюється нижче від рівноважної, а її запровадження передбачає контроль за високими цінами та доходами. Тоб­то законодавчо заборонено піднімати ціни вище від рівня, установленого урядом. Такі заходи мо­жуть бути ефективними в комплексі з іншими в період стрімкого зростання цін (гіперінфляції

Мінімальна ціна встановлюється вище е рівноважної та покликана забезпечити певні рівень життя. Інакше кажучи, уряд установлює рівень мінімальної заробітної плати, заборонено платити працівникам менше і цього рівня. Або ж держава встановлює міімальні ціни на сільськогосподарську продукції на рівні, що перевищує ринкові.

Різницю між мінімальними та ринковими цінами фермері виплачують у вигляді дотацій

Для задач з теми попиту та пропонування

Для визначення рівноважної ціни та обсягу прирівнюють функції попиту та пропонування.

1.а при введені дотації державою пропозиція збільшується а ціна зменшується. Р1=(Р0+дотація)- графік сунеться вправо.

1.б..якщо дотація в відсотковому співвідношені (наприклад 15% від ціни товару) тоді Р1=Р0*1,15.-крива сунеться також вправо.

2.Введення податку зменшить пропозицію і збільшить ціну Р1=Ро-податок-крива зсувається вліво

2.а відсоткова(15%) Р1=Ро/1,15-крива зсувається вліво

Якщо ціна вище рівноважної то на ринку виникає надлишок.

Якщо нижче то дифіцит

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]