Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга з економіки.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

1. Фінансування маркетингу

Підприємець досить часто керується міркуваннями залучення зовнішніх джерел фінансування для підтримки та розширення власної справи. Позикові кошти на короткостроковій та довгостроковій основі показуються в пасивній частині балансового звіту. Позикодавці і кредитори розраховують отримати до моменту закінчення терміну кредиту не тільки суму основного кредиту, але й суму, що становить процентний дохід сторони, що фінансує. Підприємець  позичальник, у свою чергу зацікавлений в ефективному використанні зовнішніх джерел фінансування, своєчасному і повному виконанні фінансових зобов'язань.

Аналіз співвідношення між витратами на маркетинг і збутом дозволяє визначити ефективність маркетингових заходів і пропорційно витрачаються кошти і не дає витрачати необгрунтовано великі суми на досягнення маркетингових цілей.

Зазвичай аналіз маркетингових витрат здійснюється в 3 етапи:

• Вивчення бухгалтерської звітності, порівняння надходжень від продажів і валового прибутку з поточними витратами.

• Перерахунок витрат за функціями маркетингу: витрати на маркетингові дослідження, рекламу, планування і контроль, тобто пов'язуються поточні витрати з конкретною маркетинговою діяльністю.

• Розбиття функціональних витрат по окремих товарах, методів і форм реалізації, збутовим територіям, ринкових сегментах і т. д.

1.1. Забезпечення маркетингової програми

Як би ретельно не розроблялися програма маркетингу, без відповідного економічного та організаційно-технічного забезпечення, тобто без ефективної тактики вона не буде працювати. Маркетинг  справа творча. Кожна конкретна програма з її оперативними заходами, як правило, тримається фірмами в найсуворішому секреті, бо доже для однакових стратегій потрібні різноманітні тактичні рішення, сукупність яких приносить успіх, а проведення пов'язано з комерційним ризиком, а значить  з доходами або збитками компанії.

Зупинимося на головних особливостях тактики маркетингу, які обумовлені специфікою діяльності підприємства.

Мабуть, найдорожчим, але в теж час і самим необхідною умовою довготривалого і оперативного управління ринком є проведення збору, аналізу, обробки інформації про ринок і прогнозування його ємності. По суті вся тактика маркетингу будується на наявній і спеціально организующейся інформації. Підприємство може отримувати необхідну інформацію у фірм, які спеціально займаються її збиранням, обробкою і аналізом, але така інформація дуже дорого коштує, і нею краще користуватися тільки в тих випадках, коли немає іншого, більш дешевого і доступного способу отримання інформації. Найбільш раціональний шлях полягає в тому, щоб своїми силами спільно або роздільно партнери отримували потрібну інформацію, а потім зводили її воєдино. Звичайно, відомі труднощі представляє оцінка витрат на організацію процесу отримання інформації, але можна орієнтуватися на ціни, що склалися у світовій практиці.

Визначаючи необхідні блоки інформації для освоєння ринку, корисно передбачити отримання лише мінімуму даних. Досвід роботи з інформацією показує, що часом збирається безліч даних, які згодом не використовуються, а це в свою чергу тягне додаткові витрати на маркетингове дослідження.

Великих витрат праці, засобів і спеціальних знань вимагає відстеження особливостей життєвого циклу товару і його долі на ринку. Коли підприємство виходить зі своєю продукцією на зовнішній ринок, перед ним постає завдання з'ясування тривалості життєвого циклу продукції на ринку в умовах конкретного регіону. Період ринкового життя товару визначається як набором його споживчих властивостей, ціною реалізації, рівнем сервісу, так і що склалися в споживанні традиціями, рівнем конкуренції, економіко-правовою і політичною ситуацією в країні.

Не менш важливим є питання про ціни. Він по праву вважається одним з ключових у маркетингових програмах, тому що правильна цінова політика забезпечує запланований рівень доходів і прибутку, прискорює оборотність, позитивно впливає на конкурентоспроможність і в той же час виступає своєрідним гарантом страхування комерційного ризику.

Реклама, стимулювання збуту, сервіс в рамках маркетингу  вкрай складний напрямок роботи, оскільки багато що будується не стільки на точних розрахунках, скільки на психологічному моделюванні. Особливу складність представляє організація реклами на зарубіжному ринку, "розпещеному" рекламою. Природно, що в умовах закордонного ринку доводиться або готувати власні кадри рекламістів, або платити рекламним агентствам, які спеціалізуються на наданні відповідних послуг. В останньому випадку часто доводиться додатково витрачатися на ознайомлення найнятих рекламістів з деякими особливостями виробництва, що впливають на споживчі властивості виробів і ставлення споживачів до товару.

Великою своєрідністю відрізняється робота по стимулюванню збуту і організації сервісу. Умовами експлуатіціі багатьох виробів, особливо технічно складних, різко відрізняються в залежності від клієнта, стану доріг, наявності ремонтних служб та ін Організація сервісного обслуговування може зажадати особливої програми і навіть розгортання згодом самостійного напрямку підприємницької діяльності.

При виході на закордонний ринок певні труднощі становить питання про канали розподілу. Кожного разу він вирішується з урахуванням використання мінімуму посередницьких (перевалочних) стадій в ході доведення товарів від виробника до споживача, так як це може призвести до збільшення ціни на вироблені товари і як наслідок знизити їх популярність, тобто зменшити доходи компанії, і вибору оптимально прийнятною торгової мережі.

Економіко-організаційне забезпечення плану маркетингу підприємства пов'язано в значній мірі також з підготовкою власних кадрів або залученням самостійних служб, які спеціалізуються на конкретних напрямках маркетингу.

Ще до виходу на ринок підприємство повинно чітко визначити, де, як і за рахунок чого будуть здійснюватися підготовка і підвищення кваліфікації кадрів.