Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біржове право. Зубатенко О.М. КЛ. 2012. (укр.мо...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

6.3 Членство в фондовій біржі. Права та об’язки члена фондової біржі

Членство в біржі – це правовий зв'язок між членом біржі та біржею, а також іншими членами біржі виключно за начвновсті якого особа одержує право брати участь у біржовій торгівлі та користуватись послугами біржі2.

Внаслідок членства в біржі особа одержує специфічні права та несе додаткові обов’язки при здійсненні діяльності, пов’язаною з біржовою торгівлею, як перед біржею та іншими членами, так і перед своїми клієнтами.

Під членом біржі варто розуміти того, хто бере участь у формуванні її статутного капіталу, тобто є засновником, або сплічує членські внески, тобто є членом біржі у порядку, втановленому установчими документами.

У відповідності зі ст. 21 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» членами фондової біржі можуть бути винятково торговці цінними паперами, які мають ліцензію на право здійснення професійної діяльності на фондовому ринку та прийняли на себе зобов'язання виконувати всі правила, положення й стандарти фондової біржі.

Аналогічні вимоги до члена фондової біржі визначені і у п. 1 Розділу 2 Положення про функціонування фондових бірж, затвердженого Рішенням Державної комісії з цінниз паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року №1542, де вказано, що член фондової біржі – це юридична особа, яка має ліцензію на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з торгівлі цінними паперами, і отримала цей статус в порядку, встановленому фондовою біржею.

У випадку анулювання отриманої торговцем цінними паперами ліцензії на право здійснення професійної діяльності на фондовому ринку його членство у фондовій біржі тимчасово припиняється до поновлення ним ліцензії або надання на біржу аркуша щодо виключення його з членів біржі.

Аналізуючи правовий статус члена фондової біржі А.В. Соловйов визначає загальні необхідні умови набуття статусу члена біржі, незалежно від її виду:

1) одержання статусу засновника біржі автоматично тягне за собою членство у біржі не залежно від інших умов. Звичайно, перевірка особи на відповідність вимогам які ставляться до майбутнього членства у біржі повинна здійснюватись до включення такої особи до складу засновників біржі.

2) набуття статусу учасника чи акціонера біржі за умови відповідності наступним вимогам:

а) відповідність вимогам, встановленим у статуті біржі та привалах біржової торгівлі для членів біржі;

б) бути прийняти у члени біржі уповноваженим органом (як правило біржовим комітетом чи вищим органом управління). При цьому слід пам'ятати, що членство в біржі є не правом особи, а привілеєм, оскільки навіть відповідність особи усім встановленим вимогам не породжує кореспондуючого обов'язку для біржі прийняти таку особу у члени. Максимальна кількість членів біржі є обмеженою як внаслідок організаційних можливостей біржі, так і інших чинників;

в) володіння біржовим місцем;

г) сплата вступного внеску, розмір якого відповідає вартості біржо­вого місця.

Особливою умовою членства у фондовій біржі є наявність у особи статусу юридичної особи та одержання дозволу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення професійної діяль­ності по цінним паперам.

Таким чином, А.В. Соловйов робить висновок, що член фондової біржі — це юридична особа, яка володіє біржовим місцем як засновник або акціонер біржі і має право укладати угоди від свого імені на свою користь чи на користь своїх клієнтів1.

Члени фондової біржі (як і товарної) біржі мають право:

- брати участь в управлінні справами біржі в порядку, ви­значеному в її установчих документах;

- брати участь у розподілі прибутку біржі та одержувати його частку (дивіденди);

- вийти в установленому порядку з біржі;

- одержувати інформацію про діяльність біржі. На вимогу члена, як, до речі, й кожного учасника господарського товари­ства, біржа зобов'язана надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти біржі про її діяльність, протоколи зборів. Члени біржі можуть мати також й інші права, передбачені біржовим законодавством і установчими документами біржі.

Законодавець передбачив й зобов'язання членів біржі:

- додержуватись установчих документів біржі й виконувати рішення Загальних зборів та інших органів управління біржі;

- виконувати свої зобов'язання перед біржею, в тому числі й пов'язані з майновою участю, а також вносити вклади (опла­чувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами;

- не розголошувати комерційну таємницю та конфіденцій­ну інформацію про діяльність біржі;

- виконувати інші обов'язки, якщо це передбачено чинним законодавством України та установчими документами біржі1.

Відповідно до п. 1 розділу 5 Положення про функціонування фондових бірж, порядок придбання статусу члена фондової біржі, у тому числі вимоги до члена фондової біржі, його права та обов'язки встановлюються правилами фондової біржі.