Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біржове право. Зубатенко О.М. КЛ. 2012. (укр.мо...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

6.4 Учасники біржевих торгів на фондовій біржі

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» у торгах на фондовій біржі мають право брати участь члени фондової біржі й інші особи відповідно до законодавства.

Пунктом 1 Розділу 2 Положення про функціонування фондових бірж, затвердженого Рішенням Державної комісії з цінниз паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року №1542, передбачено, що учасник біржових торгів - член фондової біржі, а також у випадках, передбачених законодавством України, інші особи та державні органі, які згідно із правилами фондової біржі одержали право подавати заявки й укладати біржові угоди. Умови їх допуску, вимоги до них, їх права й обов'язки встановлюються правилами фондової біржі.

У біржових торгах можуть брати участь лише вповноважені представники учасників торгів, які мають сертифікат фахівця з торгівлі цінними паперами, отриманий у встановленому законодавством порядку. Вищевказаним Положенням передбачено, що фондова біржа веде перелік членів фондової біржі, учасників торгів та їх уповноважених представників.

Професійна діяльність на фондовому ринку здійснюється

винятково на підставі ліцензії, яка видається Національною комісією із цінних паперів та фондовому ринку.

Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок» передбачено, що на фондовому ринку здійснюються такі види професійної діяльності: діяльність з торгівлі цінними паперами; діяльність з управління активами інституційних інвесторів; депозитарна діяльність; діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку.

Професійна діяльність з торгівлі цінними паперами включає: брокерську діяльність; дилерську діяльність; андеррайтинг; діяльність з управління цінними паперами.

Торговець цінними паперами може здійснювати дилерську діяльність, якщо має оплачений коштами статутний капітал у розмірі не менш 500 тисяч гривень, брокерську діяльність - не менш 1 мільйона гривень, андеррайтинг або діяльність з управління цінними паперами - не менш 7 мільйонів гривень. У статутному капіталі торговця цінними паперами частина іншого торговця не може перевищувати 10 відсотків.

Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок» торговцеві цінними паперами забороняється перепродувати (обмінювати) цінні папери власного випуску.

Брокерська діяльність - це укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів (зокрема договорів комісії, доручення) щодо цінних паперів від свого імені (від імені іншоі особи), за дорученням і за рахунок іншої особи.

Торговець цінними паперами може виступати у якості поручителя або гаранта виконання зобов'язань перед третіми особами за договорами, які укладаються від імені клієнта такого торговця, одержуючи за це винагороду, яка визначається договором торговця цінними паперами із клієнтом.

Дилерська діяльність – це укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів щодо цінних паперів від свого імені й за свій рахунок з метою перепродажу, крім випадків, установлених законом.

Андеррайтинг - це розміщення (підписка, продаж) цінних паперів торговцем цінними паперами за дорученням, від імені й за рахунок емітента.

У випадку публічного розміщення цінних паперів андеррайтер може приймати на себе зобов'язання за домовленістю з емітентом щодо гарантування продажу всіх цінних паперів емітента, які підлягають розміщенню, або їх частини. Якщо випуск цінних паперів привселюдно розміщається не в повному обсязі, андеррайтер може здійснити повний або частковий викуп нереалізованих цінних паперів за визначеною у договору фіксованою ціною на підставі комерційного представництва у відповідності до узятих на себе зобов'язань.

З метою організації публічного розміщення цінних паперів андеррайтери можуть укладати між собою договір про сумісну діяльність.

Діяльність з управління цінними паперами – це діяльність, яка здійснюється торговцем цінними паперами від свого імені за винагороду протягом певного строку на підставі договору про управління переданими йому цінними паперами та коштами. Торговець цінними паперами має право укладати договори про управління цінними паперами з фізичними і юридичними особами.

Сума договору з управління цінними паперами з одним клієнтом - фізичною особою повинна бути не менш суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам.

Договір про управління цінними паперами не може укладатися торговцем цінними паперами з компанією з управління активами.

Торговець цінними паперами зобов'язаний виконувати доручення клієнтів за договорами доручення, договорами комісії та договорами з управління цінними паперами на самих вигідних для клієнта умовах. Доручення клієнтів виконуються торговцем цінними паперами в порядку їх надходження, якщо інше не встановлене договором або дорученням клієнтів. У випадку укладення торговцем цінними паперами договорів за власний рахунок разом з укладенням ним договорів за рахунок клієнта виконання договорів клієнта є пріоритетним.

Торговець цінними паперами зобов'язаний подавати на вибрану ним фондову біржу інформацію про всі укладені ним правові угоди з цінними паперами у строки та у порядку, установленому правилами фондової біржі.

Діяльність з управління активами інституційних інвесторів – це професійна діяльність учасника фондового ринку - компанії з управління активами, яка здійснюється нею за винагороду від свого імені або на підставі відповідного договору про управління активами інституційних інвесторів; регулюється спеціальним законодавством.

Депозитарна діяльність - надання послуг щодо зберігання цінних паперів незалежно від форми їх випуску, відкриття та ведення рахунків по цінним паперам, обслуговування операцій по цих рахунках (включаючи кліринг і розрахунки по угодах щодо цінних паперів), а також обслуговування операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів.

Відповідно до Закону України « Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» від 10.12.1997 р. № 710/97, існують такі види депозитарної діяльності:

- зберігання та обслуговування обороту цінних паперів на рахунках з цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів;

- кліринг і розрахунки по угодах щодо цінних паперів;

- ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

В науковій літературі висловлюється думка, що з метою кращого розуміння статусу учасників біржових торгів, їх потрібно класифікувати на групи. Зокрема, така класифікаці учасників біржових торгів та їх характеристика запропонована А.І. Берлачем, яку наводимо нижче. За його думкою учасників біржових торгів доцільно класифікувати на такі групи:

- учасники, що організовують укладання біржових угод, а саме службовці біржі, що перебувають (працюють) безпосеред­ньо в торговій залі біржі, створюючи належні умови учасникам - учасники, що організовують укладання біржових угод, а саме службовці біржі, що перебувають (працюють) безпосеред­ньо в торговій залі біржі, створюючи належні умови учасникам торгів для укладання угод. Такими, зокрема, є маклери, що ве­дуть торги, оператори (помічники маклера), клерки та інші служ­бовці, що виконують різні обов'язки в торговій залі біржі;

- учасники, що укладають угоди, як то брокери, дилери, трейдери (біржові спекулянти), маклери (джобери);

- учасники, що контролюють хід ведення біржових торгів. До них належать державний комісар і представники біржі. Пов­новаження державного секретаря полягають у здійсненні безпосе­реднього контролю за дотриманням біржею і біржовими посеред­никами вимог чинного законодавства. Для цього він має право:

  • бути присутнім на біржових торгах;

  • брати участь у загальних зборах членів біржі, зазвичай з правом дорадчого голосу;

  • знайомитися з інформацією про діяльність біржі, включаю­чи всі протоколи зборів і засідань органів управління біржі та їх рішення, в тому числі конфіденційного характеру;

  • вносити пропозиції та робити подання керівництву біржі тощо.

Контрольними повноваженнями щодо біржових торгів наді­лені також члени Біржового комітету (ради), члени ревізійної комісії, старший маклер та керівник відділу організації біржо­вих торгів;

- учасники, що спостерігають за веденням біржових торгів, якими є представники мас-медіа, а також разові відвідувачі, що не отримали права на укладання угоди, але мають право дати необхідну вказівку брокеру, що виконує їх доручення.

Головним учасником бір­жових торгів можна вважати біржових посередників, суб'єктів, що забезпечують укладання біржових угод, тому на характе­ристиці їх діяльності зупинимося більш детально.

Біржовий посередник проводить роботу щодо формування своєї постійної клієнтури, в інтересах якої він укладає угоди з придбання, продажу або обміну біржового товару. Біржовий посередник також укладає угоди для підприємств або організа­цій, що не є його постійними клієнтами, однак які надалі мо­жуть стати такими.

А тому можна констатувати, що біржові угоди з придбання, продажу або обміну біржового товару на умовах біржових торгів здійснюються через біржових посередників, якими є:

- брокери - члени біржі, які укладають контракти на про­даж або купівлю товарів на замовлення клієнтів і отримують за свою роботу винагороду у вигляді комісійних, В інших випад­ках брокери - довірені особи брокерських фірм - членів біржі, повноваження яких підтверджено дорученням або договором оренди, зареєстрованим на відповідній біржі;

- дилери - члени біржі, що здійснюють біржове або торгове посередництво за свої кошти і від свого імені. Вони мають місце на біржі, проводять котирування; їх прибутки формуються за рахунок різниці між ціною покупця і продавця біржового това­ру, а також за рахунок зміни курсів цінних паперів і валют;

- члени-орендарі, які набули членство на підставі договору оренди біржового (брокерського) місця, укладеного з постійним членом біржі;

- старший маклер - головний спеціаліст біржі, що організує роботу маклерів та контролює правильність виконання ними сво­їх обов'язків, а також дотримання учасниками торгів цих правил;

- маклери - біржові посередники, які купують і продають тільки для себе і за свої кошти, на відміну від брокерів, які укла­дають угоди з клієнтами за їх кошти. Вони є спеціалістами біржі, що ведуть торги в товарних секціях, реєструють усну згоду бро­керів та членів-орендарів на укладання угод;

- оператори (помічники брокерів і маклерів) належать до персоналу членів біржі та самої біржі відповідно, вони мають право знаходитися в торгово-операційному залі, але не мають пов­новажень на здійснення біржових угод, окрім того, що фіксують укладання угоди у своєму колі (секторі);

- ліцитатори - спеціалісти біржі, що ведуть торги та реєст­рують усну згоду учасників на укладання угод;

- клерки - службовці, що виконують різні обов'язки в тор­говому залі біржі. «Телефонний» клерк приймає замовлення від фірми або безпосередньо від клієнтів. Ранер (клерк-посильний) переносить замовлення від «телефонного» клерка до бро­кера фірми, і навпаки. Однак він це здійснює нечасто, а ви­бравши зручну позицію, передає інформацію жестами.

Кожний дилер або трейдер може найняти собі клерків-по-мічників, але, як правило, вони виконують всі ці функції самі. На деяких біржах брокери також обходяться без клерків, і самі зв'язуються по телефону з клієнтами.

Службовцями товарних бірж (клерки та інші) є фізичні осо­би, які беруть участь у її функціонуванні на основі трудового договору у формі контракту.

Умови праці службовців біржі регулюються трудовим дого­вором у формі контракту згідно із Законом України «Про то­варну біржу» та іншими законодавчими актами. Службовцям біржі забороняється брати участь у біржових операціях і ство­рювати власні брокерські фірми, а також використовувати службову інформацію у власних інтересах.

Службовцями бірж, крім клерків і операторів, є:

- співробітники розрахункової групи відділу організації бір­жових торгів, які допомагають брокерам оформити укладену угоду;

- працівники відділу (бюро) експертизи біржі, які проводять експертизу товарів, що виставляються на торги, а також нада­ють необхідну консультацію учасникам торгів;

- працівники юридичного відділу біржі, які надають необ­хідну консультацію під час оформлення укладених угод і скла­данні біржових договорів;

- помічники брокерів, які мають право бути присутніми в біржовому залі, але не мають права укладати угоди.

Відвідувачі біржових торгів - це юридичні та фізичні особи, які не є членами біржі, але відповідно до її установчих документів мають право на укладення біржових угод. Відвідувачі біржових торгів можуть бути постійними і разовими.

Постійні відвідувачі мають статус брокерських контор або не­залежних брокерів і можуть займатися біржовим посередництвом. Вони не беруть участі у формуванні статутного капіталу й управ­лінні біржею, користуються послугами біржі та зобов'язані вноси­ти плату за право на участь у біржовій торгівлі в розмірі, що ви­значений відповідним органом управління біржі. Надання постійному відвідувачеві права на участь у біржових торгах на термін більше 3 років не допускається. Кількість постійних відвідувачів не повинна перевищувати 30% від загальної кількості членів бірж.

Разові відвідувачі біржових торгів мають право на укладання угод тільки з реальним товаром від свого імені та за свої кошти.

Законодавець брокерами визначає фізичних осіб, зареєстро­ваних на біржі відповідно до її статуту, обов'язки яких поляга­ють у виконанні доручень членів біржі, яких вони представляють, щодо здійснення біржових операцій шляхом підшукування конт­рактів і поданні здійснюваних ними операцій для реєстрації на біржі.

Брокер, маючи відповідну ліцензію державної влади, може вести торгівлю як у власних інтересах, так і в інтересах клієнта-замовника. Однак суворі правила біржі, а також комп'ютерні системи контролю, які є в її розпорядженні, сприяють неухиль­ному виконанню такого положення: брокер зобов'язаний насам­перед виконати замовлення клієнта і тільки після цього може укласти угоду, вигідну йому самому.

Кількість брокерів кожної товарної біржі визначається бір­жовим комітетом (радою біржі). Брокери мають право пересвід­читися в наявності та якості запропонованого товару, а також у платоспроможності покупця, пропонувати альтернативні умови контрактів та здійснювати будь-які інші дії, що не суперечать інтересам клієнтів.

Брокерам забороняється розголошувати комерційні таємниці щодо здійснюваних за їх участю біржових операцій клієнтів, одночасно обслуговувати двох або більше клієнтів, інтереси яких суперечать один одному1.