Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0444615_20AD0_nizoviy_m_a_vstup_do_knigoznavstv...doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Тема 5.

Конструкція і структура книги

5. / Основні конструктивні елементи книги

  1. Зовнішні елементи книги

  2. Внутрішні елементи книги

5.1 Основні конструктивні елементи книги 5.1.1 Зовнішні елементи книги

Під конструкцією книги розуміється її загальна композиція, тобто склад і послідовність складових частин, а під структурою -власне побудова усіх 3-х різновидів текстів книги та взаємозв'я­зок між ними.

Конструкція сучасної книги зручна і практична. Вона є ре­зультатом багатовікового розвитку книги, підсумком думок і праці безлічі відомих і невідомих фахівців книжкової справи. Головне питання полягало у винайденні найбільш оптимальної книжкової форми, тобто пошуку чіткої структури писемної організації та носіїв для письма, матеріально-конструктивні якості яких давали б змогу наносити, зберігати й передавати інформа­цію у просторі та часі.

Цей пошук проліг через „глиняні книжки" (Шумер, III тис. до н. є.) папірусні сувої (Єгипет, ІІІ-ІІ тис. до н. є.) „книжки" з бамбу­кових планок і пальмового листя та шовку (Китай, Індія, II—І тис. до н.е.) аж до винайдення в країнах античного світу у 1-І І ст. нашої ери більш прийнятної форми рукописної книги - пергаментного зоши­та кодексного типу в якій в середні віки втілилися всі функціональ­но-структурні, матеріально-конструктивні, технологічні та естетич 11 і досягнення книжкового мистецтва тих часів.

91

Низовий М.А. Вступ до книгознавства

Особливо важливою була еволюція структурної побудови пер-шодруків — інкунабул та палеотипів, які, як відомо, на початку були відвертим копіюванням рукописної книги. Однак, вже на­прикінці XV — у першій половині XVI ст. почав формуватися но­вий художній стиль, притаманний добі Відродження, який базу­вався на використанні антикви (набірний шрифт латинської абет­кової системи) та книгографічної ілюстрації, а також строгому чорно-білому друці... (1).

Як одночасний продукт поліграфічного виробництва і витвір мистецтва сучасна книга складається з низки зовнішніх і внутрішніх елементів. Щоб знайти визначену межу між ними і чітко розрізнити їх, потрібно однозначно відповісти на питання: стосовно чого існують зовнішні елементи книги, або, інакше ка­жучи, що є „внутрішнім" в структурі книги?

Немає сумніву, що „зовнішні" елементи книги є такими саме стосовно книжкового блоку — основного системоутворюючого „внутрішнього" елемента матеріальної конструкції друкованої книги. Необхідність зробити книжковий блок (власне книгу у її „первісному" вигляді) міцним, захистити його від зовнішніх впливів та пошкоджень, надати йому привабливого вигляду як­раз і обумовили появу зовнішніх елементів книги. Тому, щоб кра­ще зрозуміти, у зв'язку з чим і для чого утворюються „зовнішні" елементи стосовно книжкового блоку, потрібно коротко нагада­ти, як формується сам книжковий блок.

Книжковий блок, як відомо, складається з окремих, з'єдна­ них в корінці між собою зошитів. А що це за зошити? Щоб відпо­ вісти на це питання, слід згадати основні процеси друкування книг. '

Текст та ілюстрації майбутніх книг друкують на великих ар­кушах паперу. їх розміри, тобто формати (розмір аркуша за ши­риною і висотою в сантиметрах) визначаються державними стан­дартами. Існують, наприклад, такі формати: 60x84, 60x90, 70x90, 70x108, 84x108 та ін. (2, 3)

У зарубіжних країнах застосовується папір, формати якого вста­новлені Міжнародною організацією стандартів (ІСО). їх розміри подаються в міліметрах і підрозділяються на три серії: 841x1189 (АО), 1000x1414 (ВО), 917x1297 (СО). Кожназ серій підрозділяється на 10 форматів. Наприклад, формати серії А: А0 841x1189; А1 594x841; А2 420x594; A3 297x420; А4 210x297; А5 148x210 і т. д. 92