Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0444615_20AD0_nizoviy_m_a_vstup_do_knigoznavstv...doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Тема 4. Книжкова справа як системи

бо оптимізація бібліографічної діяльності, її методів та результаті! служить усій книжковій справі і виходить далеко за її межі.

Четвертою складовою частиною книжкової справи є книжко­ва торгівля, тобто система установ та організацій книгорозпон сюдження. В цій галузі книга виявляє себе як продукт виробниц тва, що доводиться до споживача. Однак, і на цій стадії книга не итрачає своєї специфіки як одночасний продукт духовної і мате­ріальної діяльності людини. Вона розглядається (має розгляда­тись!) як товар особливого призначення, який має економічну, інформаційну та ідеологічну вартість.

Створена за радянських часів централізована мережа книго-розповсюдження гарантувала придбання потрібної книжки у най-віддаленішому куточку країни. У цьому була її головна перевага. Однак надмірна заідеологізованість, суцільний партійний конт­роль за всією системою книговидання і книгорозповсюдження зводили нанівець цю перевагу. Тому разом з падінням тоталітар­ної системи „розсипалась" й її система книгорозповсюдження.

Фахівцям книжкової торгівлі довелося на уламках старої ство­рювати нову систему розповсюдження друкованих видань. До її складу входять: відділи маркетингу видавництв, книжкові мага­зини різних форм власності, книготорговельні фірми, інтернет-магазини, книжкові ярмарки тощо.

Процес формування цієї, фактично нової, мережі ще продов­жується. Однак поступове її розширення і зміцнення дає надію на подальший її успішний розвиток (8), [9, С. 379-394].

І останньою на сьогодні, п'ятою складовою частиною книж­кової справи є бібліотечна справа, тобто система бібліотек різних типів і видів як соціального інституту громадського книгокорис-тування (детальніше про це - у відповідних бібліотекознавчих навчальних дисциплінах).

Таким чином, нині існує п'ять основних складових частин книжкової справи, які у тісному взаємозв'язку утворюють єдину і нерозривну систему. Зрозуміло, що процеси диференціації та інтеграції, що постійно відбуваються у книжковій справі, з часом можуть привести до зміни кількісного і якісного складу галузей книжкової справи як системи. Однак, відбудеться це, скоріш за все, не скоро. Так що коротко охарактеризовані вище п'ять скла­дових книжкової справи залишаться ще тривалий час її основни­ми системоутворюючими галузями.

89

Низовий М.А. Вступ до книгознавства

Тема 5. Конструкція і структура книги

Примітки

  1. Барсук А.И. К построению принципиальной схемы книговеде­ния /А.И.Барсук //Изд. дело. Книговедение - 1972. — №1. — С. 37-44.

  2. Моргенштерн И.Г. Книжное дело в единстве — главный объект книговедения /И.Г. Моргенштерн //Книга: Исслед. и материалы -1982. - Сб. 44. - С. 5-27.

  3. Гречихин А.А. Книжное дело как система /А.А. Гречихин -М., 1990.-80 с.

  4. Низовой Н.А. О структуре книжного дела и создании его ста тистического мониторинга /Н.А. Низовой //Книга в меняющем мире: VII науч. конф. по проблемам книговедения: Тез. докл. М., 1992.-С. 18-20.

  5. Тимошик М. Видавнича продукція та її види. Книга як осно ний предмет видавничої діяльності /М. Тимошик //Друкарство. 2001. - №5. - С 84-86.

  6. Мигонь К. Теоретические проблемы современного книжног дела //Мигонь К. Наука о книге: Очерк проблематики /К. Мигонь -М.: Книга, 1991. - С. 130-149.

  7. Семистяга Т. Видавничо-поліграфічна галузь України: дина­міка й проблеми розвитку (2002-2004 роки) //Друкарство — 2005. -№2. - С 5-8.

  8. Тимошик М. Відносини видавництва і реалізаторів друкова­ного продукту/М.Тимошик //Друкарство. — 2003. — №1. - С 28-31.

Запитання та завдання для самоконтролю

  1. Дайте визначення та поясніть сутність поняття „книжкова справа "

  2. Що стало об'єктивною передумовою створення книжкової справи як системи

  1. Охарактеризуйте початковий етап формування книжкової справи

  1. В чому сутність і новизна „принциповоїсхеми книгознавства" А. Барсука

  2. Що нового про структуру книжкової справи додає схема І. Морген-штерна Шлях книги "?

  1. Які ще моделі (схеми) структури книжкової справи Ви знаєте ?

  1. Охарактеризуйте основні складові частини сучасної книжкової справи та їх взаємодію

90