Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1456165.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Трагедія “Сава Чалий”

1.Назвіть твори драматурга, в яких висвітлена історична тематика. Поясніть, чим зумовлений був інтерес до минулого рідної землі.

Підказка

Драми “Бондарівна” (1884), “Лиха іскра поле спалить і сама щезне” (1893) “Сава Чалий” (1899). Інтерес до минулого рідної землі був зумовлений прагненням Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Івана Франка підносити національну самосвідомість народу.

2. Підготуйте оцінку історичної трагедії “Сава Чалий” Іваном Франком. Зробіть виписки.

Підказка

В історичній трагедії “Сава Чалий” драматург зображує трагедію особистості. Людина, яка зганьбила своє добре ім’я зрадою народних інтересів, лихими вчинками – постать справді трагічна. Це стає зрозумілим з відстані століть, які минули. Внуки і правнуки не можуть пишатися своїм предком. Отже, у драмі йдеться про трагедію цілого роду і, певною мірою, народу. Звичайно, особистість, що втратила народну повагу, варта співчуття, але водночас і осуду.

І.Я. Франко зазначав: “Твір, гідний стати в ряді архітворів нашої літератури, це “Сава Чалий”, це трагедія ХVIII в., основана на часах занепаду і питання українського національного почуття, трагедія перевертня, що для особистої користі іде на службу до ворогів і наслідком натуральної реакції здорових останків національного життя гине в хвилі, коли його зрадницькі плани, здавалося, були близькі до здійснення.

…Драма мала велике значення для сучасної України, плямуючи інтенції (прагнення, наміри) сучасного національного ренеґатства, і покотилася по театральних дошках як могутня проповідь повороту ренеґатів до служіння своєму народові і його кровним інтересам”.

3. Поміркуйте,яка основа історичної трагедії “Сава Чалий”.

Підказка

Основа твору:

  • народна історична “Пісня про Саву Чалого”;

  • глибоке знання вітчизняної історії, зокрема подій ХVIII ст., вивчення документів та історичних праць;

  • вірність етичної позиції Карпенка-Карого народним уявленням про добро і зло: у свій час запорожці вважали зраду задля особистих вигод найтяжчим гріхом. (Ще в 1838 р. відомий історик і письменник Микола Костомаров звертався до цієї теми, створивши романтичну драму “Сава Чалий”, в якій намагався довести невинність зрадника і натомість показав Гната Голого, який вбив Саву як лиходія.

4. Дайте стислу характеристику головному герою трагедії – Саві Чалому.

Підказка

Сава Чалий – ватажок гайдамаків і улюбленець народу – зраджує Батьківщину з особистих вигод, виправдовуючись перед власним сумлінням високою метою. Він, за яким без вагань йшов повсталий народ, починає хитатись, сумніватись, нарешті відходить від повсталих, перекидається на бік польської шляхти. Він зазнає заслуженої покари: “Присягу оборонять людей своїх від лядської кривди і напасті…”, зламав ти, брате. Тепер вона тебе вбиває!” – говорить йому Гнат Голий.

5. Кого із повсталих гайдамаків майстерно змалював І. Карпенко-Карий у трагедії “Сава Чалий”? Якого гайдамацького ватажка зображено у творі?

Підказка

Автор майстерно змалював таких повсталих гайдамаків, як: Медведя, Гриву, Кульбабу, Кравчину, Молочая, Якова, Микиту, а також гайдамацького ватажка, побратима Сави Чалого – Гната Голого як одного із найяскравіших патріотичних козацьких образів у класичній драматургії.

6. Поміркуйте, у чому трагедійність долі Сави Чалого, як людини високих моральних поривань бурхливих пристрастей.

Підказка

У тому, що Сава Чалий прагнув відстоювати інтереси поневоленого, закріпаченого селянства, але, заплутуючись у сітях, уміло розставлених шляхтичем Шмигельським, починає вагатися. Кохання до шляхтянки Зосі засліплює очі запорожця, він починає стримувати вибух народного гніву, закликає чекати “слушного часу”. Все це приводить до розриву між Савою і Гнатом, а отже, й до переходу гайдамацького ватажка в табір Потоцького.

Так непересічна особистість вироджується на наших очах, власне стає однодумцем хитрого, підступного Шмигельського, що, маскуючись, грає роль козака.

7. Прочитайте епізод фіналу трагедії, коли Сава намагається виправдатися перед гайдамаками. Поясніть, чому такі “виправдання” були категорично відкинуті Гнатом Голим. В чому пафос твору?

Підказка

Сава виправдовував себе перед гайдамаками: ”Я лиш обороняв від кривди вашої ввесь край”. Але такі ”виправдання” Гнат категорично відкидає, нагадавши йому про злочини, заподіяні й колишнім товаришам, і всьому народові. Пафос твору – в осуді зради як найстрашнішого зла.

8. Поміркуйте, у чому полягають уроки трагедії “Сава Чалий”, її злободенність.

Підказка

У тому, що і в момент її написання, і пізніше, навіть сьогодні вона закликає до єдності народу, до єдності ватажка і мас. Трагедія, звертаючись до кожного з нас, навчає обдумувати кожен крок, кожен вчинок, нагадує, що невиважені дії можуть привести людину до горя, нещастя, до невідворотного кінця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]