Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Чинники впливу на попит

Ціна служить найважливішою детермінантою кількості будь-якого продукту що купується, але існують і інші чинники, що впливають на покупки. Вони називаються неціновими детермінантами. Коли вони дійсно змінюються, відбувається зрушення кривої попиту. Тому їх також називають чинниками зміни попиту.

Розглянемо вплив нецінових детермінант:

1. Споживчі смаки. Сприятлива для даного продукту зміна споживчих смаків або переваг, може бути викликана рекламою або зміною моди, це буде означати, що попит зросте по кожній ціні. НТП, що сприяє появі нового продукту, здатен привести до зміни споживчих смаків ( побутова техніка, аудіо-відеотехніка ). Ще приклад зміни споживчих смаків: фізичне здоров'я стає усі більш популярним, а це підвищує попит на кросівки і спортивні тренажери.

2. Число покупців. Збільшення на ринку числа покупців зумовлює підвищення попиту. Приклад: зниження рівня народжуваності зменшує попит на дитячі товари зараз, а в майбутньому – попит на всі інші товари.

3. Дохід. Вплив зміни грошового доходу на попит більш складний. У відношенні більшості товарів підвищення доходів споживачів приводить до збільшення їх попиту на товари.

Товари, попит на який змінюється в прямої залежності зі зміною грошового доходу, називаються товарами вищої категорії, або нормальними товарами.

Товари, попит на який змінюється в протилежному напрямку, тобто зростає при зниженні доходів, називаються товарами нижчої категорії.

Приклади: збільшення прибутків підвищує попит на такі нормальні товари, як вершкове масло, омари, філе, і знижує попит на такі товари нижчої категорії, як капуста, картопля, відновлені шини і ношений одяг.

4. Ціни на сполучені ( рос. “ сопряженные ” ) товари. Чи приведе зміна ціни на сполучений товар до підвищення або зниження попиту на розглянутий продукт, залежить від того, чи є цей споріднений товар замінником нашого продукту (взаємозамінним товаром) або супутнім йому ( товаром , що взаємодоповнює).

Коли два продукти взаємозамінні, між ціною на один із них і попитом на іншій існує прямий зв'язок ( чай – кава : зниження ціни на каву призведе зниження попиту на чай, бо будуть більше купувати кави).

Коли два товари є взаємодоповнюючими, між ціною на один із них і попитом на іншій існує зворотний зв'язок (зниження ціни на відеомагнітофони підвищує попит на відеокасети).

Багато пар товарів є незалежними, самостійними товарами, зміна ціни на один дуже мало вплине або зовсім не вплине на попит на іншій ( картопля та годинники ).

5. Чекання. Споживчі чекання щодо майбутніх цін на товари, наявність товарів і майбутнього прибутку здатні змінити попит. Чекання падіння цін і зниження доходів споживачів веде до скорочення поточного попиту на товари. Зворотне твердження також вірно. Приклад: несприятлива погода в Південній Америці породжує чекання в майбутньому більш високих цін на каву і тим самим підвищує поточний попит на нього.

Пропозиція — кількість продукції на ринку, яку виробники готові продати за певними цінами у певний проміжок часу. Закон пропозиції полягає в тому, що виробникам вигідніше виставляти свою продукцію на ринок за умови зростання ціни на неї, тобто зростання ціни веде зо збільшення пропозиції та навпаки.

Результатом взаємодії попиту і пропозиції виступає ринкова ціна, яку називають рівноважною ціною (графічно – це точка перетину кривої попиту і кривої пропозиції на одному графіку). Вона характеризує рівноважний обсяг продукції, тобто такий стан ринку, при якому розмір попиту дорівнює пропозиції. Тільки рівноважна ціна повністю задовольняє і продавців, і покупців : на ринку не буде ні нестач, ні надлишків товару.

2. Для виміру розміру зміни попиту і пропозиції використовується поняття еластичності як міри реагування одну перемінної на зміну іншої.

" Клієнт завжди правий " - цей принцип, прийнятий на озброєння багатьма головними виробниками, зайвий раз доводить першорядне значення дослідження такого економічного поняття, як еластичність ринкового попиту.

ЕЛАСТИЧНІСТЬ ПОПИТУ

Еластичність попиту - зміна попиту на даний товар під впливом економічних і соціальних чинників, зв'язаних із зміною цін.

Відповідно до закону попиту, споживачі при зниженні ціни будуть набувати більшої кількості продукції. Однак ступінь реакції споживачів на зміну ціни може значно варіюватися від продукту до продукту.

Якщо невеликі зміни в ціні приводять до значних змін у кількості продукції, що купується, то такий попит називають відносно еластичним або просто еластичним (наприклад, зниження ціни на 2% зумовлює зростання попиту на 4%). Коефіцієнт еластичності за такої еластичності повинен бути більше одиниці, а в наведе­ному випадку він дорівнює двом. Таким, зокрема, є попит на предмети розкоші.

Якщо істотна зміна в ціні веде до невеликої зміни в кількості покупок, то такий попит відносно нееластичний або просто нееластичний. Так, із зниженням ціни на 3% попит зростає лише на 1%. Коефіцієнт еластичності у цьому разі становить 1/3, тобто для нееластичного попиту характерний коефіцієнт менше оди­ниці. Таким, наприклад, є попит на хліб.

Коли процентна зміна ціни і наступна зміна попиту рівні по розміру, то такий випадок називають одиничною еластичністю.

Якщо зміна ціни не приводить ні до якої зміни кількості продукції, що купується, то такий попит є цілком нееластичним(та­ким, зокрема, є попит на сіль).

Якщо найменше зниження ціни спонукає покупців збільшувати покупки від нуля до межі своїх можливостей, то такий попит є цілком еластичним.