Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Класифікація цін

У залежності від економічних ознак усі ціни класифікуються за такими критеріями :

I. За сферами товарного обслуговування:

  • оптові ( відпускні ) ціни на продукцію промисловості;

  • закупівельні ціни на сільськогосподарську продккцію;

  • тарифи вантажного і пасажирського транспорту, а також споживання електроенергії, води, палива тощо

  • роздрібні ціни, за якими товари і послуги реалізуються населенню;

  • тарифи на платні послуги населенню;

  • ціни, що обслуговують зовнішньоторгівельний оборот.

Оптові ціни на продукцію промисловості - ціни, по яких реалізується і закуповується продукція підприємств, фірм і організацій незалежно від форм власності в порядку оптового обороту. Продукція продається і купується оптовими партіями, нерідко зі зміною форм власності. Різновидом оптової ціни підприємства-виробника є трансфертна ( внутрішньофірмова ) ціна, за якою підприємство реалізує продукцію, комплектуючі, роботи й послуги своїм підрозділам ( філіалам, дочірнім фірмам тощо ). Розмір таких цін є конфіденційним, тобто не розголошується і, як правило, істотно відрізняються від ринкових цін.

Закупівельні ціни - ціни (оптові), по яких держава скуповує сільськогосподарську продукцію у колгоспів, фермерів і населення (продукцію особистих підсобних господарств). Закупівельні ціни — договірні, тобто встановлюються за згодою сторін. Відмінність закупівельної ціни від інших видів цін (оптових і роздрібних) полягає в тому, що в її склад не включається податок на додану вартість (ПДВ) і акцизи. ПДВ не включається також у вартість матеріально-технічних ресурсів, що купуються сільським господарством. Крім того, застосування таких цін звільняє сільськогосподарські підприємства від витрат, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням і реалізацією продукції.

Тарифи вантажного і пасажирського транспорту - плата за переміщення вантажів і пасажирів, що стягується транспортними організаціями з відправників вантажів і населення.

Роздрібні ціни - ціни, за якими товари реалізуються в роздрібній торговій мережі населенню, підприємствам і організаціям. Ця ціна складається з відпускної ціни підприємства, акцизного збору і торгової надбавки.

Ціни, що обслуговують зовнішньоторговельний оборот, відображають зовнішньоекономічні зв'язки з іншими державами, у тому числі ближнього зарубіжжя. Значний вплив на рівень цін мають ціни світових ринків, що відбивають умови виробництва і реалізації у світовому господарстві. Зовнішньоторговельні ціни використовуються при експорті товарів і їхньому імпорті. Зовнішньоторговельні операції здійснюються на базі цін основних світових товарних ринків.

2. За мірою регулювання:

- жорстко фіксовані або централізовано-фіксовані (основний тип цін в умовах адміністративно-командної економіки);

- регульовані (допускаються зміни в певних межах);

- договірні;

- вільні.

Централізовано-фіксовані та регульовані ціни встановлює держава на :

  • ресурси, що впливають на загальний рівень і динаміку цін ( паливо, енергія );

  • товари та послуги, що мають вирішальне соціальне значення ( основні продукти харчування – хліб тощо );

  • продукцію підприємств – монополістів.

Рівень договірних цін формується на засаді домовленості між виробником та споживачем ( продавцем та покупцем ) щодо конкретної партії товару. Головна їх відмінність від твердих цін полягає в тому, що вони можуть змінюватись за взаємною згодою сторін. Договірні ціни є важливим елементом ринку.

Вільні ціни – немає прямого втручання держави, формуються відповідно до кон'юнктури ринку, визначаються підприємством самостійно, затверджуються його керівником. Їх регулятором є лише попит і пропозиція на товар. Різновидом вільних цін є прейскурантні ціни ( містяться у прейскурантах, які видаються підприємством, і належать до категорії довідкових цін) та ціни каталогу (проспекту ) – офіційні ціни, які публікуються в каталогах і проспектах фірм.

Проте держава певною мірою впливає на договірні та вільні ціни, проводячи антимонопольну політику, регулюючи умови оподаткування та кредитування підприємств.

3. За стадіями продажу:

- ціни пропозиції (ціни продавця, або стартові), по яких продавець бажає продати товар. Як правило, це верхня межа діапазону можливих цін цього товару (за винятком аукціонних і цін підряду), яка коригується в ході переговорів з покупцем. Для деяких товарів (машин, обладнання) ціни пропозиції - єдине джерело інформації про рівень цін на ринку;

- ціни попиту, по яких покупець зацікавлений придбати товар;

- ціни реалізації ( продажу, купівлі) - фактичні, або номінальні, ціни. Їх потрібно відрізняти від реальних, співвіднесених з рівнем прибутку суспільства або загальним рівнем цін.