Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Тема 1 : суть , види і функції цін у ринковій економіці

  1. Поняття ціни, її функції.

  2. Класифікація системи цін на товари та послуги.

  3. Основні види ринкових цін.

1. В умовах ринку ціна активно впливає на розвиток суспільства та рівень життя людей. Ціна - грошовий вираз вартості товару. Вона є об’єктивною економічною категорією, яка визначає функціонування всіх сфер виробництва, розподілу, обміну і споживання. Ціна – величина не постійна. Вона, як правило, не збігається з вартістю. Вона може бути вищою від вартості при дефіциті товарів на ринку або нижчою при їх надлишку, вона залежить також від купівельної спроможності грошової одиниці.

Коли йдеться про ринкові ціни, необхідно враховувати те, що ціни відображають не тільки стадію виробництва, а й стадію обміну, зокрема конкретне співвідношення попиту й пропозиції, що склалися на ринку, зумовлене передусім споживною вартістю товарів. Тобто, коли попит на певний вид товару перевищує пропозицію, то ціна на ринку буде більшою від суспільно необхідних витрат праці на його виготовлення, й навпаки. Таким чином, в основі товарних цін лежать не суспільно необхідні витрати праці, а ринкова вартість, що забезпечує відтворення виробництва у галузях відповідно до виявленої ринком суспільної потреби.

Ціна повинна відбивати інтереси як виробників, так і споживачів товарів: виробнику - відшкодування витрат із певним прибутком, а споживачу - економічну вигоду від експлуатації даного товару.

Суть ціни, її економічна роль розкривається в функціях, які вона виконує. Насамперед ціна виконує вимірювально-інформаційну ( облікову ) функцію. Ця функція забезпечує еквівалентність обміну, тобто виторг від реалізації продукції (робіт, послуг) за інших рівних умов забезпечує відшкодування витрат на виробництво і реалізацію, а також утворення прибутку в розмірі, що дозволяє удосконалювати і розвивати виробництво, підвищувати життєвий рівень працівників. Цю функцію ціни виконують завжди.

Розподільча функція полягає в розподілі прибутку між виробниками і споживачами. Якщо ціна товару вище його вартості, то виробник відшкодовує свої витрати і дістає прибуток. Якщо ж ціна нижче вартості, то виробник працює собі в збиток. Споживач, використовуючи продукцію, також має різну економічну вигоду.

Отже, розподільча функція визначає покриття витрат виробництва, створення нагромаджень у галузях, на підприємствах, а також впливає на формування доходів певних соціальних верств населення.

Стимулююча функція. Суть її перебуває в тому, що підвищені ціни стимулюють підприємства до випуску прогресивних і дефіцитних видів продукції, а знижені - до зняття з виробництва застарілої продукції.

Стимулююча функція ціни в умовах ринкової економіки набуває особливого значення:

  • за допомогою ціни заохочуються передусім ті підприємства, які домагаються кращих показників шляхом збільшення випуску та реалізації продукції;

  • ціни стимулюють підприємства, які знижують витрати виробництва порівняно з діючою ціною, використовують передову техніку й технологію;

  • вищою ціною стимулюється виробництво продукції нового асортименту, високої якості, що має підвищений попит у населення.

Регулююча функція виражається в збалансуванні попиту і пропозиції. Якщо немає можливості досягти відповідності попиту і пропозиції зміною об'єму виробництва, використовується інструмент ціни. У машинобудуванні він застосовується як стосовно засобів виробництва (наприклад, знижені ціни на сільськогосподарську техніку), так і стосовно споживчих товарів тривалого користування (наприклад, підвищені ціни на легкові автомобілі).

Безперечно, всі функції цін пов’язані між собою, вони взаємозалежні і утворюють єдину систему, хоча їхня дія багато в чому взаємно перекривається, чим пояснюються труднощі практичного ціноутворення.

2. Всі діючі в економіці ціни взаємозалежні та утворюють систему, що знаходиться в постійному розвитку під впливом множини ринкових чинників. В основі єдиної системи цін лежить принцип «сполучених сосудів». Зміна цін в одному з основних блоків даної системи досить швидко передається «по ланцюжку» в усі інші блоки.

Головну роль у системі цін грають ціни на продукцію базових галузей промисловості. До них відносяться паливно-енергетичні галузі (вугільна, нафтова, газова, електроенергетика), металургія. Великий вплив на ціни в галузях легкої і харчової промисловості робить динаміка цін на продукцію сільського господарства. Різні блоки цін, що входять у єдину систему, мають не тільки прямі, але і зворотні зв'язки. Наприклад, «хвиля» підвищення цін у паливно-енергетичному комплексі через визначений час повертається в ці галузі у виді подорожчання споживаних ними матеріально-технічних ресурсів (машин, устаткування, електроенергії та ін.).

Тісний зв'язок існує між системою цін і економічним середовищем, у якому вони діють. Це середовище складають товарне виробництво, різні форми власності, конкуренція, тобто основні елементи ринкової економіки.