Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Вплив цінової політики на діяльність компанії.

Наслідки вибору компаній цінової політики та стратегії можуть бути різноманітні:

  1. Деякі рівні цін можуть вплинути на стан національної, а можливо, і міжнародної економіки ( ціни на такі продукти, як вугілля, нафта, газ і сталь впливають на економічні чинники).

  2. Ціни служать засобом встановлення певних відношень між фірмою і покупцями її товарів і сприяють створенню про неї певної думки, що впливає на її подальший розвиток .

  3. Ціни визначають рентабельність і прибутковість фірми.

  4. Ціни впливають на виторг компанії від продажу товарів (послуг) , отже можуть визначати структуру виробництва і повсякденні методи роботи фірми.

  5. Ціни визначають фінансову стабільність компанії і її спроможності йти на фінансовий ризик.

  6. Ціни є найсильнішою зброєю компанії в боротьбі з конкурентами на ринку.

3. Однією з головних проблем конкурентоспроможності підприємства є можливість утримувати конкурентну перевагу.

Термін "конкурентна перевага" відображає характеристики переваги товару, марки або підприємства над конкурентами в ринковій боротьбі. . В основі конкурентної переваги лежить специфічний досвід роботи і професіоналізм компанії, якими не володіють конкуренти і які вони не можуть придбати за короткий відрізок часу.

Майкл Портер +++ в своїй статті «Competitive Advantage:Creating and Sustaining Superior Performance» ( Конкурентні переваги: Створення та Підтримка Досконалого виконання (роботи) визначив два типи конкурентних переваг:

  • зниження витрат на порівнянний товар

  • здатність пропонувати покупцям що-небудь, відмінне від конкурентів ( нову якість товару, особливі споживчі властивості або післяпродажний сервіс)..

У першому випадку фірма одержує великий прибуток, продаючи товар за такою ж ціною, що і конкуренти. У другому випадку при рівних з конкурентами витратах великий прибуток фірмі дає вища в порівнянні з конкурентами ціна. Проте, керівництво підприємств повинне приділяти увагу обом типам конкурентної переваги, хоч і суворо дотримуючись одного з них. Підприємство, що зосередилося на низьких витратах, повинно, проте, забезпечувати прийнятну якість і обслуговування. Так само товар фірми, що випускає диференційовану продукцію, повинен бути не настільки дорожче за товари конкурентів, щоб це було в збиток фірмі.

++++Майкл Портер) — профессор кафедры делового администрирования Гарвардской бизнес-школы , признанный специалист в области изучения экономической конкуренции, в том числе конкуренции на международных рынках. По мнению М.Портера, чем сильнее развита конкуренция на внутреннем рынке страны и выше требования покупателей, тем больше вероятность успеха компаний из этой страны на международных рынках

Майкл Портер родился в 1947 в штате Мичиган в семье армейского офицера. Окончил Принстонский университет, затем получил степени магистра бизнес-администрирования и доктора философии в Гарвардском университете, причем каждый этап обучения завершал с отличием. С 1973 работает в Harvard Business School (являлся самым молодым профессором за всю историю этого колледжа). Провёл огромную исследовательскую работу по изучению свыше 100 отраслей в разных странах. В 1990-е годы консультировал правительство Южной Кореи. В 2006 году Правительство России заказало М.Портеру провести исследование с целью анализа конкурентоспособности страны.

За свою карьеру Портер выступал бизнес-консультантом известных во всём мире компаний, , например,, «DuPont», «Procter&Gamble». Портер также работал в качестве консультанта для правительства таких стран, как Индия, Новая Зеландия, Канада и Португалия, и в настоящее время является ведущим специалистом по развитию региональной стратегии для президентов стран Центральной Америки. Профессор Портер выступил в роли новатора в деле оживления экономики старой внутренней части городов Америки. Профессиональные награды, премии: • Награда Adam Smith (Национальная ассоциация промышленных экономистов). • Семь почётных докторских степеней.