Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
14.21 Mб
Скачать

Лекція 1.1

Тема: Вступ. Визначники різних порядків

Мета: Охарактеризувати зміст математики , її положення в життєдіяльності людини , почати вивчення визначників різних порядків .

Студенти повинні знати: історію розвитку математики, правило обчислення визначників різних порядків.

Студенти повинні вміти: виконувати обчислення визначників різних порядків

Тип уроку: вступна лекція

Форма контролю:. Бесіда опитування

Структура уроку:

І. Організаційний момент.

ІІ. Повідомлення нового матеріалу.

ІІІ. Підсумок уроку.

IV. Домашнє завдання. План викладання матеріалу

  • історія розвитку математики

  • визначники 2 і 3-го порядків

  • розклад визначника за елементами рядка

Хід уроку.

І. Організаційний момент.

Викладач повідомляє тему і мету лекції

ІІ Повідомлення нового матеріалу.

  1. Історія розвитку математики

Математика — одна з найдавніших наук, що зародилась на світанку цивілізації. Вона постійно збагачувалася, час від часу істотно оновлювалася і все більше утверджувалась як засіб пізнання закономірностей навколишнього світу. Розширюючи і зміцнюючи свої багатогранні зв'язки з практикою, математика допомагає людству відкривати і використовувати закони природи і є у наш час могутнім рушієм розвитку науки і техніки.

Саме нашому часу видаються особливо співзвучними пророчі слова великого Леонардо да Вінчі про те, що ніякі людські дослідження не можна назвати справжньою наукою, якщо вони не пройшли через математичні доведення.

Що ж таке математика? Відповісти на це запитання далеко не просто, і залежно від рівня математичних знань відповіді будуть дуже різними. Студент технічного вузу дізнається, що існують такі розділи математики, як аналітична геометрія, диференціальне та інтегральне числення, диференціальні рівняння тощо.

Загальноприйнятого означення предмета математики немає. У сучасний період під математикою розуміють науку про математичні структури.

Математика вивчає поняття, одержані шляхом абстракції від явищ реального світу, а також абстракції від попередніх абстракцій. Абстрактність у математиці не відриває пізнання від дійсного світу, а дає змогу пізнати його глибше і повніше. Абстракції виникають з реальної дійсності і тому з нею тісно пов'язані. Математичний результат має ту властивість, що він застосовний не тільки при вивченні якогось одного явища чи процесу, а може використовуватись і в багатьох інших, які суттєво відрізняються своєю фізичною природою. Наприклад, одне й те саме диференціальне рівняння у' = = ку описує характер радіоактивного розпаду, швидкість розмноження бактерій, зміну атмосферного тиску, процес опріснення розчину, зміну температури речовини, хід хімічної реакції тощо.

Історію розвитку математики можна умовно поділити на чотири періоди.

Перший період розвитку математики – період зародження математики як самостійної дисципліни – почався в глибині тисячолітньої історії людства і тривав приблизно до

6 – 5 ст. до н. є. У цей період формувались поняття цілого числа і раціонального дробу, відстані, площі, об'єму, створювались правила дій з числами та найпростіші правила обчислення площ фігур і об'ємів тіл. Так накопичувався матеріал, на базі якого зародились арифметика та алгебра. Вимірювання площ і об'ємів сприяло розвитку геометрії, а в зв'язку з запитами астрономії виникли початки тригонометрії.

Другий період період елементарної математики – тривав від 6 - 5 ст. до н. є. до середини 17 ст. У цей період математика стає самостійною наукою з своєрідним, чітко вираженим методом і системою основних понять. В Індії було створено десяткову систему числення, в Китаї знайдено метод розв'язування лінійних рівнянь, а запропонований стародавніми греками спосіб викладу елементарної геометрії на базі системи аксіом став зразком дедуктивної побудови математичної теорії на багато століть. У 15 -16 ст. почали застосовувати знаки додавання, віднімання, знаки степенів, коренів, дужки, букви для позначення заданих та невідомих величин тощо.

Велике значення в розвитку елементарної математики відіграли праці Фалеса, Піфагора, Евкліда, Архімеда, Вієта та багатьох інших вчених.

Третій період період створення математики змінних величин (середина 17 - початок 20 ст.). Природознавство і техніка дістали новий метод вивчення руху і зміни стану речовин -диференціальне та інтегральне числення. Створився ряд нових математичних наук - теорія диференціальних рівнянь, теорія функцій, диференціальна геометрія та інші. Значну роль у розвитку математики змінних величин відіграли праці

М. В. Остроградського, П. Л. Чебишева

Четвертий період період сучасної математики - характеризується надзвичайно широким застосуванням математики до задач, що їх висуває природознавство і техніка. На базі їхніх запитів виникає: функціональний аналіз, теорія множин, теорія ймовірностей, теорія ігор та інші.

Створення всередині нашого століття електронних обчислювальних машин (ЕОМ) значно розширює можливості математики. .

Алгебраїчна символіка була створена в основному в 16 - 17 ст. Першим застосував буквені позначення як для невідомих, так і для заданих в задачі величин, французький математик Ф. Вієт.

До середини 18 ст. алгебра склалася приблизно в тому об'ємі, який нині називають елементарною алгеброю.

Однією з основних задач лінійної алгебри є розв'язування систем лінійних алгебраїчних рівнянь. У зв'язку з вивченням цих систем виникли поняття визначника та матриці. Побудову загальної теорії систем лінійних рівнянь було завершено в 19 ст.

  • визначники 2 і 3-го порядків

В ираз ∆ = = (1)

називаються визначником (детермінантом) другого порядку.

Поняття „визначник” (від лат. Determino – визначаю) ввів В. Лейбніц.

Вираз

= = (2)

називається визначником (детермінантом) третього порядку.

Символи називаються елементами визначника, причому перший індекс i показує номер рядка, а другий індекс j – номер стовпця, на перетині яких стоїть даний елемент. Так, елемент стоїть у другому рядку і третьому стовпці.

Елементи , у визначнику (1) і , , у визначнику (2) складають головну діагональ визначника, а елементи , і , , в тих самих визначниках – побічну діагональ.

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

∆ = ● ● ● + ● ● + ● ● ● – ● ● ● – ● ● ● – ● ● ●

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Визначник третього порядку обчислюється за правилом трикутників (рис 1.1): перші три доданки в правій частині формули (2) є добутками елементів, що стоять на головній діагоналі і в вершинах двох трикутників , у яких одна сторона паралельна головній діагоналі. Аналогічно утворюються доданки зі знаком мінус, де за основу береться побічна діагональ.

Зауважимо, що елементами визначника можуть бути не тільки числа, а й алгебраїчні чи тригонометричні вирази, функції тощо.

Приклад

Обчислити визначники :

а) ; б) ; в)

○ За формулами (1) і (2) маємо:

а) = 2 • 5 – (-4) • 3 = 22; б) = = 1;

в) = 2 • (-2) • 3 + 5 • 2 • 4 + 3 • 1 • 1 • -1 •(-2) • 4 – 1 • 2 • 2 – 3 • 5 • 3 = -10. ●