Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Тема 2 основні ціноутворюючі чинники

  1. Попит, закон та крива попиту. Пропозиція, закон та крива пропозиції.

  2. Еластичність попиту ( самостійне опрацювання ).

  3. Конкуренція і монополія як чинники ціноутворення.

1. Ринок - основа ринкової економіки. Ринок - це інструмент, або механізм, що зводить разом покупців (пред'явників попиту) і продавців (постачальників) окремих товарів і послуг.

Будь-який ринок, незалежно від його конкретного виду, базується на трьох основних елементах, які сприяють встановленню рівноваги на ринку : ціна, попит і пропозиція, конкуренція і монополія.

Попит платоспроможна потреба або сума грошей, яку покупці можуть і мають намір заплатити за необхідні для них товари і послуги по деякій ціні з можливих протягом визначеного періоду часу цін. Ціна попиту - максимальна ціна, по якій споживач готовий купити дану продукцію.

Вивчення попиту на ринку зараз стає першочерговою задачею при функціонуванні підприємства. Постійний аналіз попиту і спроможність моментально реагувати на найменші зміни (тобто гнучкість виробництва) - усе це означає виживання й успішну роботу підприємства. Тому на перші ролі виходять у даний час численні відділи маркетингу, що безпосередньо займаються питаннями збуту і реалізації продукції.

Закон попиту полягає в наступному: при незмінності всіх інших параметрів зниження ціни веде до відповідного зростання розміру попиту.

Існування закону попиту підтверджують деякі факти:

1. Звичайно люди дійсно купують даного продукту більше по низькій ціні, чим по високій. Вже той факт, що фірми влаштовують “ розпродажі “, служить наочним свідченням їхньої віри в закон попиту. Підприємства скорочують свої товарні запаси не шляхом підвищення цін, а шляхом їх зниження.

2. Кожний покупець продукту одержує менше задоволення, або вигоди, або корисності від кожної наступної одиниці продукту, бо тут діє принцип спадаючої граничної корисності - тобто принципу, відповідно до якого наступна одиниця даного продукту приносить усе менше і менше задоволення, - споживачі купують додаткові одиниці продукту лише за умови, що ціна його знижується.

3. На дещо більш високому рівні закон попиту можна пояснити ефектами доходу і заміщення. Ефект доходу вказує на те, що при більш низькій ціні, людина може дозволити собі купити більше даного продукту, не відмовляючи собі в придбанні яких-небудь альтернативних товарів. Ефект заміщення виражається в тому, що при більш низькій ціні в людини з'являється стимул набути дешевого товару замість аналогічних товарів, що тепер відносно дорожче.

Мал.1. Крива попиту Мал.2. Крива пропозиції

Ціна

Розмір попиту

Величина попиту

Ціна

Розмір пропозиції

Величина пропозиції

Розміщення ціни на вертикальній осі і розміру попиту або пропозиції на горизонтальній - це економічна традиція.