Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Тема 7 система цін біржової торгівлі

  1. Історія виникнення біржі.

  2. Класифікація видів бірж.

  3. Функції біржі. Біржові ціни. Гарантії вільних біржових цін.

  4. Характеристика товарної біржі.

1.

Слово "Біржа" походить від латинського " Bursa" і німецького "Borse", що означає гаманець. Виникнення біржі зв'язують із містом Брюгге в Нідерландах, де в XV в. на площі біля будинку купця Ван дер Бурсе збиралися купці з різних країн для обміну торгівельною інформацією, інших торгових операцій без пред'явлення конкретного предмета купівлі-продажу. На фамільному гербі купця саме були зображені три грошових гаманці, які і дали біржі її назву.

Біржа  це організований, регулярно діючий ринок, на якому відбувається торгівля цінними паперами (фондова), оптова торгівля по стандартах і зразках (товарна) або валютою (валютна) за цінами, які офіційно встановлюються на основі попиту і пропозиції. Перші біржі з'явилися в Італії (Венеція, Генуя, Флоренція), де на основі міжнародних мануфактур зростала зовнішня торгівля, а також у великих торгових містах інших країн. Першою міжнародною біржею, що відповідає новому рівню розвитку продуктивних сил, вважається біржа в Антверпені. Вона була заснована в 1531 р, мала власне помешкання, над входом у який красувалася легендарний напис " Для торгових людей усіх народів і мов".

У XYIII сторіччі зріст державної заборгованості змушував вже регулярно укладати угоди, де в якості товару виступали цінні папери. Постійно створювалися акціонерні товариства, частки участі в який скуповувалися цілою армією спекулянтів. Будівництво залізниць у XIX в., а також бурхливий розвиток промислового виробництва зажадало розвитку акцій і перетворення їх у важливий фінансовий інструмент. "New York Stock Exchange" або "Уолл-Стрит" ( одна з найбільших бірж, що сьогодні грає головну роль серед бірж усього cвіту. Своєю популярною назвою вона зобов'язана вулиці, на якій знаходиться будинок біржі. З Уолл-Стрит прийнято зв'язувати весь ринок капіталу США. Що і як відбувається на цій біржі  часто має наслідки для бірж усього Світу, недарма серед біржових спекулянтів ходить такий вираз - "У Америці чхнуть, а в Європі - нежить. "

Біржа має такі засади діяльності:

  • організаційну основу, тобто біржа  це добре обладнане ринкове місце, надане брокерам і дилерам, тобто професіоналам біржової справи.

  • економічну основу, тобто біржа  це організований у визначеному місці регулярно діючий по встановлених правилах оптовий ринок, на якому відбувається торгівля цінними паперами, оптова торгівля по зразках і стандартам, а також продаж валюти, злитків і виробів із дорогоцінних металів за цінами, які офіційно встановлені на основі попиту і пропозиції.

  • юридичну основу, тобто біржа є юридичною особою, що володіє відособленим майном, може бути позивачем і відповідачем у суді.

2.

Біржу класифікують за різними ознаками: