Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать
  1. Тип біржового товару:

    • товарні біржі;

    • фондові біржі;

    • валютні біржі;

    • біржа праці.

  2. Принцип організації:

    • публічно-правові Публічно-правова (державна) біржа. В Україні біржі носять публічно-правовий характер. Членом такої біржі може бути будь-який підприємець, що занесений у торговий реєстр і робить визначений торговий оборот.

    • приватно-правові Мають більш замкнутий характер, доступ тільки вузького кола осіб, що входять у біржову корпорацію. Характерні для Англії і США.

  3. Форма участі відвідувачів у торгах.

    • відкриті біржі. Контракти можуть укладати клієнти біржі як самостійно, так і через посередників. Підрозділяють на:

      • чисто відкриті біржі не обов'язково користуватися послугами посередників.

      • відкрита біржа змішаного типу з продавцями і покупцями працюють біржові посередники:  брокери виконують посередницькі функції від імені своїх клієнтів, за своє посередництво одержують комісійні, дилери  проводять операції в основному за свій рахунок і працюють із конкретним видом цінних паперів, укладаючи угоди з брокерами і між собою. Звичайно дилери являють собою звичайних біржових спекулянтів, що наживаються на курсовій різниці цінних паперів.

    • закриті Угоди можуть укладатися тільки між біржовими маклерами і брокерами, що представляють інтереси і виступають від імені, як учасників біржі, так і разових покупців.

  4. Номенклатура товарів.

    • універсальні біржі

    • спеціалізовані

  5. Місце і роль біржі у світовій торгівлі.

  • Міжнародні Міжнародна біржа  особливий вид постійно діючого оптового ринку, що охоплює декілька держав, на якому відбуваються угоди купівлі-продажу на визначені біржові товари, обслуговують конкретні світові товарні і фондові ринки.

  • Національні біржі враховують:

    • особливості розвитку виробництва, споживання, матеріальних ресурсів даної країни;

    • валютний, податковий, торговий режими даної держави.

3.

Функції біржі: Організація проведення гласних публічних торгів

Розробка біржових контрактів.

З'ясування і регулювання біржових цін. Сама біржова ціна встановлюється в процесі її котування, що розглядається як найбільш важлива функція біржі.

Котування. Фіксування цін на біржі протягом кожного дня її роботи.

Публікація цін на біржові товари. Служить орієнтиром для продавців і покупців.

Біржове страхування (хеджирування) учасників біржової торгівлі.

Інформаційна діяльність. Збір і реєстрація цін із наступним їхнім узагальненням і публікацією, надання цієї інформації клієнтам, а також - на міжнародний ринок.

Біржові ціни - це ціни на товари, торгівля якими відбувається на товарних біржах. До біржових товарів відносяться, в основному, сировина і напівфабрикати. Ціни на біржові товари оперативно відбивають усі зміни, що відбуваються на ринку даного товару. Біржі функціонують щодня, і котирувальна комісія реєструє і публікує котирувальні ціни в спеціальних бюлетенях.

У міжнародній зовнішньоторговельній практиці фахівці орієнтуються на котування найбільш відомих бірж, що добре зарекомендували себе, таких, як Лондонська біржа металів, Чикагська біржа , що займається котуваннями і продажем зернових, або Нью - Йорская біржа бавовни.

Гарантії вільних цін у біржовій торгівлі

  1. Біржа має право на самостійне і вільне встановлення:

  • відрахувань на користь біржі від комісійних, одержуваних біржовими посередниками у винагороду за посередницькі операції на біржі; зборів, тарифів і інших платежів, стягнутих на користь біржі з її членів і інших учасників біржової торгівлі за послуги, що робляться біржею і її підрозділами;

  1. штрафів, стягнутих за порушення статуту біржі, правил біржової торгівлі й інших правил, установлених внутрішніми документами біржі.

2. Біржі забороняється встановлювати: рівні і межі цін на біржовий товар у біржовій торгівлі; розміри винагороди, стягнутого біржовими посередниками за посередництво в біржових угодах.

4.

Товарна біржа - об'єднання юридичних і фізичних осіб, яке забезпечує матеріальні умови для купівлі-продажу товарів на ринку шляхом публічних торгів відповідно до правил, що гарантують рівність для клієнтів і членів біржі. Товарні біржі здійснюють купівлю і продаж не товарів, а контрактів на їхнє постачання. На них продаються контракти на стандартизовані види товарів, що можуть бути продані великими партіями по зразках або технічному описанню. На товарних біржах визначаються базисні ціни, що формуються під впливом співвідношення попиту і пропозиції.

У ринковій економіці при відсутності прямого директивного втручання в підприємницьку діяльність саме біржі є інструментом непрямого, але дуже істотного впливу на бізнес. Тому ті ціни, що на біржі в умовах вільного ціноутворення відбивають рух ринку того або іншого товару, служать своєрідним індикатором стануекономіки країни. Сьогодні між найбільшими товарними біржами налагоджені інформаційні зв'язки. Це сприяє вирівнюванню цін і формуванню єдиного світового ринку.