Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Ціноутворення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

3 . Основні види ринкових цін

  1. Ціна базисна – встановлюється для одиниці товару основного сорту чи найбільш відомої марки. Її якісні характеристики вважаються за базисні, а подальші переговори про конкретний товар схожої назви передбачають наявність надбавок або знижок за відповідно вищу або нижчу якість.

  2. Ціна номінальна ( або довідкова )- публікується в періодичних виданнях : економічні газети, журнали; прайси, біржові бюлетені, каталоги тощо. Ця ціна звичайно розраховується як середня арифметична по фактично укладених угодах, вона є довідковою, тобто орієнтиром для укладання інших угод.

  3. Ціна початкова і продажна - встановлена власником ціна на запропоновану до торгу партію товару та відповідно кінцева ціна, за яку покупець отримує товар.

  4. Ціна фактурна - визначається в рахунку-фактурі на товар, вона включає витрати на перевезення товару, вантажно-розвантажувальні роботи, страхування, різні збори тощо.

  5. Ціна комерційна – встановлюється на товари, що реалізуються в комерційних магазинах.

  6. Ціна зовнішньоторговельна – ціна на експортні та імпортні товари, рівень якої формується на світовому ринку.

  7. Ціна демпінгова – штучно занижена ціна товару, застосовується як засіб витиснення конкурентів з ринку.

  8. Розрахункова внутрішньофірмова ціна ( трансфертна ) –застосовується при розрахунках між материнською та дочірніми компаніями, закордонними філіями між собою.

11. Ціна франко . Диференціація цін залежно від того, хто - продавець або покупець - бере на себе транспортні витрати, розрізняється по виду " франко ". Термін «франко» (італ. - вільний ) показує, до якого пункту на шляху просування товару від продавця до покупця постачальник відшкодовує транспортні витрати. Існує 7 видів франко :

  • франко - склад постачальника – витрати на пересування товару від продавця до покупця несе покупець.

  • франко – станція відправлення (або “порт”, “вздовж борту судна” ) – враховує ціну товару + витрати продавця на переміщення товару від свого складу до станції відправлення. Всі подальші витрати, пов’язані з доставкою на склад покупця, несе сам покупець.

  • франко – вагон станції відправлення ( або “ борт судна “ ) – відрізняється від попередньої ціни тим, що включає додаткові витрати на подачу вагона на під’їзні колії і завантаження товару у вагони на станції відправлення.

  • франко – вагон станції призначення - крім ціни товару включає витрати на перевезення зі складу продавця до станції призначення без відвантаження товару із вагонів. Подальші витрати несе покупець.

  • франко – станція призначення – включає транспортні витрати від складу постачальника до станції призначення з урахуванням витрат на вивантаження товару із вагонів.

  • франко - склад покупця – враховує ціну товару і всі витрати на його пересування зі складу продавця до складу покупця.

  • Франко – перевізник – продавець несе транспортні витрати тільки до місця, де на товар чекає спеціальна фірма – перевізник, найнята покупцем.

12. Ціни, що використовуються в обліку та статистиці, а також інші види цін. До цін, які використовують в обліку та)у статистиці, належать : індекси цін, поточні ціни, середні ціни, порівняльні та незмінні ціни, питомі ціни. До інших цін відносяться : лімітні ( гранично допустимі ), проектні, орієнтовні, прогнозні тощо. Взагалі ж в економіці застосовують десятки мільйонів цін.