Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_i_samostiyna_robota.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Навчальні завдання для самостійної роботи

XІІІ. ■ Підготуйтесь до теоретичної частини модульної контрольної роботи № 1 за наступними запитаннями:

              1. Обґрунтуйте необхідність існування менеджменту як специфічної сфери людської діяльності. Поясніть суть категорій “менеджмент” та “управління”.

              2. Обґрунтуйте потребу у виникненні менеджменту як науки. Які ознаки визначають менеджмент як науку, а які – як мистецтво управління?

              3. Розкрийте зміст управлінських відносин.

              4. Дайте порівняльну характеристику менеджерів і підприємців як ключових фігур ринкової економіки, опишіть особливості їх взаємодії та визначте їх роль у розвитку національної ринкової економіки.

              5. Охарактеризуйте рівні управління, групи менеджерів і сфери менеджменту.

              6. Охарактеризуйте методи досліджень у менеджменті: діалектичний, конкретно-історичний, системний підхід, моделювання: вербальне, фізичне, аналогове, математичне; науковий, експертний, соціологічні методи: анкетування, інтерв’ювання, тестування.

              7. Поясніть дію законів менеджменту (закон відповідності систем цілям; закон відповідності організації системи зовнішньому середовищу; закон інтеграції управління; закон економії часу; закон інерції систем; закон еластичності систем; закон безперервного удосконалення систем) на прикладі конкретної організації (підприємства, установи, відділу тощо).

              8. Розкрийте сутність, природу, еволюцію принципів менеджменту та визначте роль різних їх видів у досягненні мети організації.

              9. Поясніть зміст і взаємозв’язки між принципами менеджменту: цілеспрямованості, ієрархічності, динамічної рівноваги, економічності управління, урахування інтересів.

              10. Коротко охарактеризуйте основні етапи розвитку світового менеджменту та обґрунтуйте послідовність їх виникнення.

              11. Охарактеризуйте основні положення класичного напряму теорії менеджменту: школи наукового управління, бюрократичної та адміністративної шкіл управління.

              12. Визначте й охарактеризуйте передумови виникнення науки управління.

ХІV. D Напишіть конспект з питання “Типи організацій в Україні”.

XV.Підготуйтесь до наступного практичного заняття за навчальними запитаннями до нього.

Для підготовки до наступного заняття

1 [с.58-69]; 2 [с. 75 - 82, 86 - 89]; 5 [с. 121 - 146]; 6 [с.49 - 63]; 8 [с.27 - 35; 47 - 51; 88-109]; 10 [с. 32 - 45], 12 [с. 141 - 143].

Практичне заняття №6

Тема: Суб’єкт менеджменту та внутрішні змінні в організації

Мета: Закріпити знання про сутність та роль організації, а також роль та місце мікросередовища менеджменту в її управлінні.

Навчальні запитання:

    1. Розкрийте сутність поняття “організація”.

    2. Чому організацію розглядають як відкриту динамічну систему?

    3. Назвіть загальні риси організацій.

    4. У чому полягає різниця між формальною та неформальною організаціями?

    5. Охарактеризуйте фактори внутрішнього середовища організації та розкрийте взаємозв’язки між ними.

    6. У чому сутність ефекту синергії у процесі функціонування організації?

    7. Наведіть класифікації організацій в Україні за різними ознаками.

    8. Яка роль менеджменту в розвитку формальних і неформальних організацій?

Запитання для роздумів:

Чи можна в умовах України створити самокеровану організацію як систему, що діє ефективно в підприємстві та бізнесі? Що для цього необхідно? З чого треба починати? [5 (с. 121)].

ХІД ЗАНЯТТЯ

  1. Наведіть типологію організацій, які, у відповідності до існуючого законодавства, є учасниками підприємницької діяльності в Україні.

І. D Зміст поняття “організація” має багато різноманітних трактовок. Однак, у менеджменті воно вживається лише у двох значеннях. У першому з них під поняттям “організація” розуміють підприємство (підприємством, за українським законодавством, називаються організації, які мають статус юридичної особи), а у другому – функція організації людської діяльності. Оскільки, організація будь-якої людської діяльності залежить від структурної побудови підприємства, то друге значення поняття організація розглядається обов’язково у контексті з першим. Запамятайте першу з цих трактовок і самостійно сформулюйте другу:

- організація – це соціальне утворення, яке об’єднує багато людей, діяльність яких має певну суспільно-корисну мету і певним чином координується.

ІІ. D Розгляньте схему процесу функціонування організації як відкритої системи, доповніть її та дайте відповідь на запитання:

Вхід Процес перетворення Вихід

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]