Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_i_samostiyna_robota.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Практичне заняття № 10-11 Тема: Пошук об’єктивно обгрунтованого управлінського рішення.

Мета: Навчитися з допомогою логіко-формалізованих методів обирати найкращий напрямок дій; навчитися враховувати обмежуючий вплив різних факторів зовнішнього середовища на прийняття рішення.

Навчальні запитання:

        1. Сутність управлінських рішень.

        2. Класифікація управлінських рішень.

        3. Умови прийняття управлінських рішень.

        4. Фактори, що впливають на процес прийняття управлінських рішень.

        5. Моделі прийняття управлінських рішень.

        6. Різновиди технологій прийняття рішень.

Хід заняття:

І. D Практикуюча вправа на використання багатоступеневого «дерева рішень» для розв'язання конкретної управлінської задачі.

Умова:Керівництво компанії, яка займається переробкою сільськогосподарської продукції, має вирішити, як вести бізнес у найближчі п‘ять років. Планується виготовляти новий товар, що потребує розширення виробничих потужностей. Події можуть розгортатися за такими варіантами:

1. Побудувати великий завод вартістю 1 000 000 грн. За цього варіанта можливі ситуації:

а) високий попит з імовірністю 0,75;

б) низький попит з імовірністю 0,25.

Якщо попит високий, очікується річний дохід у розмірі 250 000 грн. протягом наступних 5 років; якщо попит низький, щорічні збитки становитимуть 50 000 грн.

2. Побудувати малий завод вартістю 450 000 грн. За цього варіанта можливі ситуації:

а) високий попит з імовірністю 0,75;

б) низький попит з імовірністю 0,25.

Якщо попит високий, очікується річний дохід у розмірі 150 000 грн. протягом наступних 5 років; якщо попит низький, щорічні збитки становитимуть 15 000 грн.

3. Одразу завод не будувати, а відкласти рішення на рік для проведення маркетингових досліджень ринку з метою накопичення додаткової інформації, яка може бути:

а) позитивною (імовірність 0,85);

б) негативною (імовірність 0,15).

Через рік:

- якщо інформа­ція буде позитивною, можна будувати великий або малий завод за вказаними вище цінами. Однак, незалежно від типу заводу, імовірності високого та низького попиту при цьому змінюються на 0,9 та 0,1 відповідно.

- якщо інформація буде негативною — заводу можна не будувати взагалі.

ІІ. D Виконання практичних завдань на побудову “платіжної матриці”.

Умова: Керівництво сільськогосподарського підприємства, розуміючи невигідність продажу непереробленої тваринницької та рослинницької продукції, передбачає розширення своєї діяльності на ринку з новою продукцією, а саме - продукцією переробки. З цією метою планується побудувати переробний завод. Однак, постало питання: який саме – великий чи малий - завод вигідніше будувати.

Попередні прогнози показали, що за сприятливих умов будівництво великого переробного заводу принесе підприємству 2000 тис. грн. прибутку; якщо ж ринок буде несприятливий — збитки становитимуть 1800 тис. грн. Будівництво неве­ликого заводу принесе 1000 тис. грн. прибутку за сприятливих умов і 200 тис. грн. збитків за несприятливих. Передбачається, що ймовірність сприятливих та несприятливих умов на ринку однакова.

Завдання: Побудувати “платіжну матрицю”. Розрахувати очікувану грошову віддачу за кожним з можливих варіантів і прийняти остаточне рішення щодо того, який – великий чи малий - завод будувати.

ІІІ. D Розв’язання задачі “Розподіл засобів (капітальних вкладень та інших ресурсів) на розвиток міста Херсона”.

Умова: Кожне місто України – чудове! Та наші міста будуть ще кращими, якщо ми навчимося правильно розподіляти кошти на їх ровиток. “Розвивати місто” означає розвивати житловий комплекс, берегти навколишнє середовище, вирішувати екологічні проблеми, а також підтримувати й розвивати урбаністичні переваги, пов’язані з задоволенням потреб у культурі, освіті, медичному обслуговування тощо. Усе перераховане є цілями вищого рівня. Досягнення цих цілей забезпечується використанням цілей-засобів: житлове будівництво, розвиток міського господарства і благоустрій, транспортна мережа.

Завдання: Розподілити (у відсотковому співвідношенні) засоби (капітальні вкладення та інші ресурси) на розвиток міста Херсона. З цією метою, насамперед, визначити питому вагу кожної з цілей вищого рівня у досягненні найголовнішої мети – розвитку міста, питому вагу кожної цілі-засобу в досягненні цілей вищого рівня і зробити “зважування” по цілях-засобах, яке дозволить визначити, скільки капітальних вкладень та інших ресурсів слід спрямувати на житлове будівництво, розвиток міського господарства і благоустрій, транспортну мережу.

Результати подати у вигляді таблиці:

Цілі вищого рівня

Питома вага цілей вищого рівня

Питома вага засобів-цілей наступного рівня

Житлове будівництво

Розвиток міського господарства і благоустрій

Транспортна мережа

Разом

Житловий комплекс

1,0

Навколишнє середовище та екологія

1,0

Урбаністичні переваги, пов’язані з задоволенням потреб у культурі, освіті, медичному обслуговування тощо

1,0

Разом

1,0

-

-

-

-

Результати “зважування” (по стовпчиках таблиці)

-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]