Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія №1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Класифікація глобальних проблем.

За походженням , характером і способами вирішення глобальні проблеми класифікують на такі три групи.

До першої групи належать проблеми, які виникають у сфері взаємодії природи і суспільства( надійне забезпечення людства сировиною, енергією, продовольством тощо, збереження природного навколишнього середовища, освоєння ресурсів Світового океану, оволодіння космічним простором).

Друга група - це проблеми соціально - економічних і воєнно - політичних відносин, а саме: відносини між розвинутими країнами і країнами, що розвиваються; відносини між розвинутими країнами і постсоціалістичними країнами та державами різних соціально - економічних устроїв, подолання економічної відсталості багатьох країн, проблеми роззброєння і збереження миру, локальні, регіональні та міжнародні кризи.

Третя група охоплює проблеми, пов'язані з розвитком людини, забезпеченням її майбутнього, зростанням народонаселення, боротьбою із зубожінням, голодом, хворобами, наркоманією тощо.

Глобальні проблеми відрізняються загально планетарним характером, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн незалежно від їх соціального ладу, рівня економічної зрілості , географічного положення і можуть бути вирішені шляхом взаємодії всіх держав.

2) глобальні проблеми і шляхи їх розв’язання людством. Роззброєння - ключ до розв’язання глобальних проблем.

У світі накопичено майже 50 тис. Різних ядерних боєзарядів загальною потужністю до 50 тис. Мегатонн, що у мільйони разів перевищує силу атомного вибуху у Хіросімі у 1945 р. Цього запасу достатньо щоб знищити людство.

Гонка озброєнь - величезна загроза людству не лише як небезпека виникнення термоядерної війни. На неї щорічно витрачають нині майже 800 млрд. Дол.., що дорівнює витратам праці у сумі приблизно 100 млн. людино - років. Під військові бази відведено значну частину території, лише у регулярних військах зайнято понад 20 млн. осіб. Виготовлення та нарощування величезних арсеналів зброї завдає непоправних збитків навколишньому середовищу. Особливо небезпечним є зберігання та поховання ядерних відходів, відходів хімічного та бактеріологічного виробництва, аварії на військових заводах, бойових літаках з ядерними та водневими бомбами.

Крім загрози термоядерної зброї, реальною стає загроза екологічної зброї( провокування землетрусів, цунамі, порушення озонового шару над територією противника тощо), мілітаризація космосу.

Зростання мілітаризації економіки поглиблює та загострює економічні , соціальні, політичні і інші проблеми.

Основні шляхи демілітаризації економіки.

Пошуки шляхів демілітаризації економіки залежать , насамперед, від позиції США та Росії, на яких припадає левова частка ядерного потенціалу . або майже 90% ядерних боєголовок світу.

Демілітаризація економіки передбачає, що в Росії та США залишиться лише оптимальна кількість боєголовок ( по 1 - 2 тис. Од.), достатня для знищення ядерним ударом ключових цілей противника.

Важливою проміжною ланкою у відверненні загрози термоядерної війни є конверсія. Конверсія - перехід від процесу мілітаризації економіки до економіки роззброєння, переведення військового виробництва на випуск мирної продукції.