Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія №1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 7. Загальні основи ринку

Ринок як економічна категорія. Функції ринку , умови його функціонування та межі дії ринкового механізму. Попит, пропозиція та закони, що їх регулюють. Конкуренція та її закони. Монополії та конкуренції на вищій стадії капіталізму. Закони конкуренції та антимонопольне законодавство. Критерії класифікації ринків та їхня структура. Соціально - економічна характеристика елементів ринку та умови їх формування в Україні. Сутність та основні елементи інфраструктури ринку.

Студенти повинні знати: сутність, види, структуру ринку; закон попиту та закон пропозиції, основні характеристики ринкових структур.

Студенти повинні вміти: визначати тип ринкової структури на основі певних критеріїв, визначати ринкову рівновагу та оптимальний обсяг виробництва.

Тема 8. Суб’єкти ринкової економіки. Підприємництво.

Домогосподарства як суб’єкт регульованих ринкових відносин. Доходи та витрати домогосподарств. Підприємство як суб’єкт економічної системи . Капітал як політ економічна категорія. Капітал підприємства та його кругообіг. Оборот капіталу підприємства. Сутність підприємництва та умови його існування. Витрати виробництва. Сутність ціни та механізм ціноутворення. Прибуток та теорії прибутку. Торгівельний капітал та його еволюція за сучасних умов. Позичковий капітал і позичковий процент. Трудові відносини при капіталізмі. Заробітна плата, її форми і системи. Номінальна та реальна заробітна плата.

Аграрне виробництво як єдність продуктивних сил і відносин економічної власності. Форми господарювання і сільському господарстві та їхні особливості в різних країнах. Сутність земельної ренти та її відображення у різноманітних теоріях.

Студенти повинні знати: види витрат, види капіталу, сутність амортизації, поняття корисності, типи підприємств.

Студенти повинні вміти: визначати індекс цін, розмір амортизації, розмір заробітної плати, норму прибутку і додаткової вартості, Розраховувати розмір земельної ренти.

Тема 9. Капіталістична економіка як вища форма ринкової економіки.

Закономірності та етапи розвитку капіталістичної економічної системи. Економічно система капіталізму вільної конкуренції. Економічна система капіталізму на вищій стадії його еволюції.

Студенти повинні знати: сутність системи капіталізму та етапи її розвитку.

Студенти повинні вміти: визначати тип економічної системи .

Тема 10 . Перехідна економіка та її закономірності.

Теорія та практика економічної системи соціалізму. Моделі перехідної економіки та економічний устрій країн за умов формування соціально орієнтованої економіки.

Студенти повинні знати: види економічних систем, особливості перехідної економіки України.

Тема 11 . Роль держави в ринковій економіці.

Необхідність державного регулювання ринкової економіки. Діяльність держави щодо забезпечення економічної рівноваги. Форми та методи державного регулювання економіки. Регулююча діяльність держави в соціальній сфері. Межі і перспективи регулюючої діяльності держави. Економічні функції держави.

Студенти повинні знати: форми, методи державного регулювання.

Тема 12 . Суспільний продукт, його форми. Національний дохід.

Форми суспільного продукту в процесі відтворення. Валовий внутрішній продукт та його відтворювальна структура. Сутність і види економічного відтворення . Валовий національний продукт його складові та методи обчислення. Система національних рахунків.

Розподільчі відносини та їхнє місце у відтворювальному процесі. Диференціація доходів населення. Сутність та механізм перерозподілу національного доходу і доходів населення. Сутність державного регулювання розподілу доходів та його форми.

Студенти повинні знати: основні показники системи національних рахунків та методи їх розрахунку.

Студенти повинні вміти: визначати стан національної економіки на основі основних макроекономічних показників.