Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія №1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

5. Монополії та конкуренції на вищій стадії капіталізму.

Вільна конкуренція та ринок на певному етапі свого розвитку породжують монополії, що є їх негативними рисами.

Окремі форми (ознаки)монополізму виявляються навіть у тій економічній системі, де монополії не посідають панівного становища. Тому давньогрецький філософ Аристотель згадував про монополії ще за рабовласницького ладу, англійський філософ Т. Гоббс - про монополії у сфері зовнішньої торгівлі за феодалізму. Але в обох випадках їхня поява пов'язувалася з мотивами накопичення багатства, прибутків; а засобом для цього вважалося панівне становище монополій на ринку.

Причини виникнення монополій:

!) концентрація виробництва - зосередження засобів виробництва, працівників і обсягів виробництва на великих підприємствах.

!) процес концентрації капіталу - зростання масштабів відокремлено функціонуючих форм капіталу.

!) централізація виробництва - збільшення масштабів виробництва продукції внаслідок об'єднання декількох окремих підприємств у одне із загальним управлінням.

!) централізація капіталу - збільшення розміру капіталу внаслідок обєднання або злиття раніше самостійних капіталів. (утворення акціонерних компаній).

Основні форми монополій у промисловості.

1. Картель - об'єднання декількох підприємств однієї галузі виробництва, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, виробничу та комерційну самостійність , а домовляються про частку кожного в загальному обсязі виробництва, ціну , ринки збуту.

2. Синдикат - об'єднання низки підприємств однієї галузі промисловості, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва, але втрачають власність на вироблений продукт, а отже зберігають виробничу але втрачають комерційну самостійність.

3. Трест - об'єднання низки підприємств однієї або декількох галузей промисловості, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, виробничу та комерційну самостійність, тобто об’єднують виробництво, збут, фінанси, управління.

Термін "монополія" походить від грецьких слів mono - один і poleo - продаю.

Наслідки монополізації економіки:

- позитивні: у гігантських підприємств та їхніх об'єднань більше можливостей розвивати сучасне виробництво, фінансувати науково - дослідницькі лабораторії, отримувати нові наукові результати, впроваджувати новітню техніку і технологію, здійснювати перекваліфікацію працівників, а отже пристосовуватися до рівня розвитку продуктивних сил, до структурних зрушень в економіці. Гігантські підприємства завдяки масовому виробництву мають змогу економити на витратах виробництва, забезпечувати споживачів дешевими якісними товарами.

- негативні: практика встановлення монопольних цін, створення штучного дефіциту. Монополія гальмує НТП. Це відбувається тому, що монополізація виробництва і збуту дає змогу великим компаніям отримувати певний час великі прибутки, навіть не впроваджуючи новітні досягнення.

У гонитві за прибутками великі компанії вкладають кошти у проекти, що дають віддачу, вилучаючи або істотно зменшуючи при цьому інвестиції у важливіші з погляду широких верств населення виробництва. Монополії придушують конкуренцію.