Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія №1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 8.2.Аграрне виробництво як сутність продуктивних сил.

Мета : розкрити сутність рентних відносин; ознайомити студентів з існуючими видами ренти ; визначити особливості аграрного виробництва.

План.

  1. Суб’єкти і об’єкти підприємництва в аграрному секторі.

  2. Рентні відносини.

  3. Аграрно-промисловий комплекс.

  4. сутність земельної ренти та її відображення в різноманітних теоріях. (СРС)

1) Суб’єкти і об’єкти підприємництва в аграрному секторі.

Господарський кодекс встановлює, що суб’єктами підприємницької діяльності можуть бути громадяни нашої держави, інших країн, необмежені законом у правосуб’єктності і дієздатності.

Форми підприємств в сільському господарстві можуть бути: одноосібні фермерські господарства та великі акціонерні товариства, тобто будь-яка форма власності.

До засобів виробництва в аграрній сфері відносять: будівлі, споруди, с/г техніку, транспортні засоби, землі, одно - та багаторічні насадження, продуктивна та робоча худоба, насіння, корми, отрутохімікати та інше.

Земельні відносини – це відносини, які складаються між суб’єктами підприємницької діяльності з приводу використання землі як основного засобу виробництва.

Земельна власність - це певна історична форма відчуження-привласнення землі як предмета природи, що виражає економічні відносини між людьми з приводу її використання як необхідної умови будь-якої підприємницької діяльності і головного засобу виробництва у сільському і лісовому господарстві.

Земельна власність проявляється у формі: землеволодіння, землекористування та земле розпорядження.

Землеволодіння – це неповне часткове привласнення конкретної ділянки землі окремою особою, групою осіб або державою.

Землекористування – це фактичне використання даної ділянки землі окремою особою, кооперативом, громадською організацією, державою, відповідно до найдоцільнішого використання її корисних властивостей.

Розпорядження – це прийняття рішення власником даної ділянки землі з приводу її функціонування.

2)Рентні відносини .

Аграрні відносини - це економічні відносини , що складаються між суб’єктами в процесі виробництва, розподілу, обміну та використання с/г продукції.

Рентні відносини - це відносини між суб’єктами з приводу створення розподілу і привласнення надлишкового над середнім прибутком.

В процесі використання землі існує розмежування землі як об’єктами підприємницької діяльності і як об’єктами власності.

Підприємець – фермер (повний і неповний господар або орендар) намагається отримати від використання земельної ділянки якомога більший доход, але не весь отриманий доход він може присвоїти. Певну його частину підприємець (неповний господар, орендар) має віддати власнику землі, який дозволив йому вести на ній підприємницьку діяльність – це і є земельна рента.

Джерелами земельної ренти є: різні за родючістю ділянки, тобто середній прибуток виникає на будь-якій ділянці, а різниця між отриманим і середнім прибутком є земельною рентою. Величина земельної ренти різна на різних за родючістю і місцем розташування земельних ділянках.