Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія №1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Альтернативні джерела літератури.

1. Мочерний С. В. Політична економія: Навч. Посіб. - К.: Знання - Прес, 2002./588 - 633/.

2. Основи економічної теорії: політекономічний аспект: Підручник/Г.Н.Климко, В.П.Нестеренко та ін. - К. : Вища шк.. - Знання, 1997./503 - 542/.

3. Основи економічної теорії: Підручник/А. А. Чухно, П. С. Палкін та ін. -К.: Вища шк., 2001. /536 - 555/.

4. Панчишин Степан макроекономіка : Навч. Посібник. -К.: Либідь, 2002. /435 - 516/.

Тематика рефератів.

1. Проблеми інтеграції економіки України у світове господарство.

2. Теорії світової торгівлі.

3. Державне регулювання міжнародної торгівлі.

Запитання та завдання для обговорення.

1. У чому полягає сутність світогосподарських зв’язків?

2. Які основні форми міжнародних економічних відносин ( МЕВ)?

3. Що означає міжнародна торгівля?

4. Як здійснюється державне регулювання міжнародної торгівлі?

5. Що означає міжнародний рух капіталів і які його причини?

6. У чому сутність міжнародної валютної системи?

7. Основні етапи розвитку світової валютної системи.

8. Назвіть основні причини міграції робочої сили .

Тема 15. 3 . Економічні аспекти глобальних проблем.

Мета: розкрити причини та суть глобальних проблем; визначити соціально - економічну сутність глобальних проблем та шляхи їх розв’язання; формувати уявлення про роль кожного окремого індивіда у розв’язання глобальних проблем.

План.

1. Причини виникнення , сутність і класифікація глобальних проблем.

2. Глобальні проблеми і шляхи їх розв’язання людством. Роззброєння - ключ до розв’язання глобальних проблем.

3. Основні шляхи розв’язання інших глобальних проблем.(СРС)

1) Причини виникнення , сутність і класифікація глобальних проблем.

Економічний ,, соціально - політичний , культурний розвиток людства в останній чверті 20 ст. Відбувається під знаком глобалізації.

Глобалізація світової економіки - це складна, багато аспектна проблеми, за якою приховується безліч явищ та процесів, що відбуваються одночасно, а також проблем, котрі торкаються усього людства, і які прийнято називати глобальними проблемами сучасності. Семантично це поняття пов’язане з англійським словом"globe", що означає "земна куля".

Глобальні проблеми - це всезагальні проблеми , що відзначаються загально планетарним за своїми масштабами і значенням, характером, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішені спільними діями всіх країн світу.

Серед глобальних проблем найчастіше фігурують проблеми миру та роззброєння, екологічна, демографічна, енергетична, сировинна, продовольча проблеми, подолання бідності та відсталості.

Глобалістика - це самостійна галузь знань про найзагальніші , планетарні проблеми сучасного і майбутнього розвитку людської цивілізації.

Глобальні проблеми мають яскраво виражений економічний аспект. Вони впливають на структуру відтворення , на динаміку економічних процесів, на пошуки ефективних форм і методів управління.

Незважаючи на всю різноманітність глобальні проблеми мають загальну специфіку, що виділяє їх на фоні інших проблем світової економіки. Специфіка глобальних проблем полягає в наявності ряду спільних рис:

1) кожна з проблем і всі разом принципово важливі для майбутнього людства. Затримка їх вирішення являє собою смертельну загрозу цивілізації або деградацію умов життя і виробничої діяльності на Землі;

2) у них проявляється поглиблення і ускладнення світогосподарських зв’язків та інтернаціоналізація інших суспільних процесів на Землі;

3) їх розв’язання можливе лише за умови об'єднання зусиль усіх держав і народів. Знайти рішення глобальних проблем - значить забезпечити умови виживання всіх народів і подальший розвиток цивілізації.