Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія №1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 9. Капіталістична економіка як вища форма ринкової економіки. (срс)

Мета: визначити об’єктивні основи виникнення та розвитку капіталістичної системи, етапи розвитку капіталізму та їх ознаки; формувати поняття про об’єктивну необхідність переходу до капіталістичної системи.

План.

1. Об’єктивні основи виникнення та розвитку капіталістичної системи.

2. Роль ринкового механізму в регулюванні капіталізму.

3. Економічні відносини та відносини власності за умов капіталізму вільної конкуренції.

1) Об’єктивні основи виникнення та розвитку капіталістичної системи.

Об’єктивними основами виникнення та розвитку капіталізму є : 1) процес відчуження безпосередніх працівників від засобів виробництва і формування приватної капіталістичної власності; 2) наявність юридично вільних найманих працівників, які позбавлені власності на засоби виробництва; але є власниками своєї робочої сили( такої власності були позбавлені раби і кріпосні селяни); 3) розвинене товарне виробництво, яке набуває всезагального характеру, коли робоча сила перетворюється на товар; 4) ринковий механізм регулювання економіки , який базується на приватній капіталістичні власності і передбачає наявність вільної конкуренції, стихійного ціноутворення, стихійного переливу капіталу всередині галузей і між галузями;5) підпорядкування економічної системи закону виробництва додаткової вартості , що виявляється на практиці у формі прибутку.

Ці об’єктивні передумови формуються поступово в межах феодалізму в процесі первісного нагромадження капіталу. Таке нагромадження означає процес відокремлення мас дрібних товаровиробників від засобів виробництва і перетворення їх на юридично вільних , але економічно залежних найманих працівників, з одного боку, і зосередження засобів виробництва, інших видів багатства в руках незначної меншості - з другого.

Процес первісного нагромадження капіталу в Україні у 90 - х рр.. - наслідок кланово - номенклатурної приватизації, масового безробіття, знецінення трудових заощаджень населення, масового розкрадання державної власності, тотальної корумпованості чиновників, гіперінфляції та інших чинників. Значно посилилося соціально - економічне відчуження найманих працівників від засобів виробництва.

2) Роль ринкового механізму в регулюванні капіталізму.

Ринковий механізм саморегулювання економіки реалізується , передусім, через внутрішньогалузевий та міжгалузевий види конкуренції.

Боротьба між капіталістами однієї галузі ведеться за найвигідніші умови виробництва і реалізації товарів, передусім, за привласнення надприбутку. Останній виникає на таких капіталістичних підприємствах , власники яких першими запровадили нову техніку, за допомогою якої наймані працівники створюють більшу масу додаткової вартості. Як тільки така техніка пошириться і на інші підприємства, надприбуток зникне доти, доки якесь інше підприємство не запровадить нову техніку і т. д..

Суперечності , що виникають між капіталістами з приводу неоднакових умов виробництва ( а отже, різних витрат виробництва) і привласнення прибутку, передусім надприбутку, вирішуються внаслідок виконання внутрішньогалузевою конкуренцією своїх функцій. Такими функціями є , 1) перетворення багатьох індивідуальних вартостей товарів на єдину суспільну або ринкову вартість, яка лежить в основі ринкової ціни; 2) стимулювання процесу впровадження капіталістами нової техніки у виробництво, а отже, стимулювання науково - технічного прогресу; 3) перерозподіл додаткової вартості у формі прибутку між капіталістами однієї галузі; 40 на цій основі відбувається розшарування та диференціація між капіталістичними підприємствами, діє закон нерівномірності економічного розвитку на мікрорівні.

Така конкуренція доповнюється міжгалузевою, зумовленою тим, що капіталісти за умов однакової норми додаткової вартості в різних галузях на рівновеликий капітал ( однакові обсяги вкладеного капіталу) отримують неоднаковий прибуток. Дана суперечність вирішується шляхом переливу капіталу із галузей з низькою нормою прибутку у галузі з вищою нормою прибутку.