Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія №1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 15. Міжнародна економіка та її роль у зростанні добробуту людської спільноти світу.

Тема 15.1. Світове господарство і його структура.

Мета :розкрити сутність світового господарства та обєктивних умов його виникнення; визанчити сітність та види міжнародного поділу праці; формувати уявлення про необхідність та роль міжнародної економічної інтеграції.

План.

1. Ступені генезису і обєктивні основи розвитку світового господарства.

2. Міжнародний поділ праці та процес інтернаціоналізації суспільного способу виробництва.

3. Міжнародна економічна інтеграція.(СРС)

1) Ступені генезису і обєктивні основи розвитку світового господарства;

2)Міжнародна економіка поєднує два поняття:

  1. Поняття світового господарства;

  2. Поняття міжнародних економічних відносин.

Світове господарство складається з соціально-економічних підсистем. Основні підсистеми визначаються такими критеріями:

  • Рівень характер розвитку продуктивних сил;

  • Специфіка багатоукладності економіки;

  • Особливості державного регулювання господарського життя.

Для того, щоб віднести конкретну країну або групу країн до певної соціально-економічної системи, потрібна наявність усіх трьох згаданих критеріїв.

Організаційно-економічна система сучасного світового господарства визначає регіональної та функціональної під структур.

Регіональна підструктура світового господарства представлена економічним об’єднанням країн, що ґрунтуються за територіальним принципом. За територією: ЄС, ЕРТА, економічна комісія для Європи. У функціональній під структурі сучасного сільського господарства слід виділити спеціалізовані економічні об’єднання: комісія ООН з питань природ населення.

Економічні засади розвитку світового господарства , що закладаються у сфері обігу, починають виявлятися вже на етапі творення місцевого ринку , повязаному з першим великим суспільним поділом праці, що збігався в часі з мідним, бронзовим та раннім періодом залізного віфку.

Другий великий суспільний поділ праці зумовив появу грошової форми вартості та вихід торгового обміну за межі місцевого ринку на рівень регіонального .

Третій великий суспільний поділ праці , що полягав у відокремленні торгівлі від землеробства і ремесла , сприяв подальшому залученню різноманітних господарських одиниць то товарообміну , пізніше - прискореному розвитку простого товарного виробництва і, як наслідок, зумовив переростання регіональних ринків у регіонально - світові.

Наприкінці 2001 року на нашій планеті з чисельністю населення понад 6 млрд. Чол. Існувало близько 230 країн, населення яких,за даними американських учених, розмовляло майже 7 тис. Мов.

Держави планети перебувають на різних щаблях суспільного розвитку . Більшість із них функціонує в докапіталістичних формаціях, поєднуючи елементи первісного, рабовласницького, феодального способів виробництва.

До промислово розвинених країн згідно з класифікацією ООН у середині 90 - х рр. Належали близько 25 країн.

Світове господарство - це сукупність національних господарств та економічних відносин між ними, які розвиваються на основі інтернаціоналізації продуктивних сил та техніко - економічних відносин, а отже, інтернаціоналізації технологічного способу виробництва.

До складу міжнародних економічних відносин входять світова торгівля, міжнародний рух капіталу,міжнародні валютні відносини, міжнародна міграція робочої сили, міжнародна економічна інтеграція.