Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-61.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
464.38 Кб
Скачать

9. Нові ідеї в працях українських діячів культури 17-18 ст. Сковорода.

Значне піднесення української культури Почалися з Другої половини XVII Століття після возз'єднання України з Росією в 1654 році. Найвидатнішими письменниками XVI-XVIII століть булі Іван Вишенський и Григорій Сковорода. У їх творчості виявився зв'язок з народними масами и любов до ціх мас. У посланнях Вишенського з-під релігійної оболонки пробивається гнів народних мас проти польських и українських феодалів, непримиренність у боротьбі з гнобителями. У творах Сковороди мотив любові до трудящих є провіднім. Найвидатнішій український письменник XVIII століття підніс у своїх творах ідеї демократизму, гуманізму, ненависті до гнобителів, любов до Батьківщини. У його творчості відбились прагнення трудящих до Волі, до кращих умов життя, ненависть селянства до поміщиків. Література XVI-XVIII століть відбиває боротьбу класів цієї епохи. У ряді віршів, у драматичних та інших творах того часу відбились й інтересі козацької старшини та панів, виявляється вороже ставлення до селян, до козацьких низів та трудящих тодішнього міста. Навпаки, найкращі твори цих століть пройняті симпатією до мас и спрямовані проти гнобительської верхівки тогочасного суспільства, проти панів-кріпосніків (українських и польських) i проти козацької старшини. Особливе місце в історії як української, так і світової філософії займає Григорій Сковорода. Подібно європейським просвітникам, він схилявся перед розумом, наукою. Але осягнення людиною світу з його жорстокістю й егоїзмом не зробить людину щасливою. Щастя дає людині свобода, самопізнання і “сродний” труд, тобто творча праця, характер якої різний для кожної конкретної людини. Вільна творча праця і просвітництво розвивають в людині добрі начала, закладені природою, - так міркує Сковорода в творах “Благородний Еродій”, “Убогий жайворонок”, “Бджола і Шершень” та ін.

Сковорода однозначно відкидає світоглядні положення епохи Відродження про “сильну особистість”, яка багато бажає і багато досягає. У надмірній соціальній активності, прагненні оволодіти світом за допомогою розуму, знань, волі, зброї філософ вбачає одну з головних причин всіх бід сучасного йому життя. Бажання багатства, слави і влади вселяють в душу злобу, заздрість, жорстокість, вічне невдоволення собою і всім. Вихід з суперечності людського буття один - зречення зайвих бажань, в тому числі прагнення слави і влади, а також обмеження потреб людини шматком хліба і водою. Бог зробив важке непотрібним, а потрібне неважким - стверджує філософ.

Схиляючись перед розумом, Сковорода був далекий від абсолютизації його можливостей. Наскільки світло розуму може досягати істини, настільки він може і помилятися. Людина доходить до істини і серцем, і такий шлях може бути більш коротким. Висуваючи положення про важливу роль, яку відіграє в людській діяльності інтуїція, емоційна і підсвідомо-несвідома сфери, філософ на сторіччя випередив свій час. Винятково актуальна і його думка про гармонію відносин між людьми і природою, яку Сковорода вважав божественною. Людина не повинна вважати природу чимось неживим і бездушним, і тоді, подібно до давньогрецького Антея, вона буде нескінченно черпати сили з неї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]